U ukrajinskim lukama ostalo je oko 1,5 miliona tona žitarica

Zito u Ukrajini
6 komentara

Sveukupno, oko 20 miliona tona žita iz prethodnih žetva treba da se iznese iz Ukrajine, rekao je ukrajinski ministar agrarne politike i hrane Nikolaj Solski

Ukrajinski ministar agrarne politike i hrane Nikolaj Solski rekao je da je, prema njegovim procjenama, oko 1,5 miliona tona žitarica blokirano u lukama Ukrajine.

“Oko 1,5 miliona tona žitarica blokirano je u lukama”, rekao je on, prenosi portal Strana. “Sveukupno, oko 20 miliona tona žitarica iz prethodnih žetva treba da se iznese iz Ukrajine. Nova žetva treba da bude za mjesec dana.”

Prema njegovim riječima, trenutno je u toku izvoz žitarica preko zapadne granice zemlje.

“Izvozna logistika se povećava svakog mjeseca, ali je još uvijek nedovoljna. Zato je deblokada luka naš bezuvjetni prioritet”, rekao je Solsky.

Predsjednik Ruskog sindikata žitarica Arkadij Zločevski rekao je sredinom maja da, prema izvještajima iz Ukrajine, zemlja ima oko 20 miliona tona žitarica za izvoz. Njegov transport morem trajao bi tri mjeseca, ali će kopnene isporuke trajati još duže.

Žito se prevozi željeznicom u Rumuniju, Bugarsku i Austriju, a zatim dalje do potrošača u drugim državama. Ranije je šef njemačkog odjela Svjetskog programa za hranu UN-a Martin Frick rekao da se skoro 4,5 miliona tona žitarica skladišti u lukama Ukrajine i čeka transport.

rusijaukrajinaUkrajinske lukeŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
6 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mrčikola
1 godina prije

Ni zrna žita neprijate…hm, ovaj, ukrajinskoj sirotinji…malo je “ukrajinskim političarima” da se sirotija samo smrzava nego ih, izvozom žitarica “neophodnih jadnom svijetu”, treba i izgladniti.
Ako Rusi imaju dobre namjere učinit će sve da žitarice ostanu u Ukrajini, a peta i šesta faza specijalne operacije u Ukrajini bi trebale biti osiguranje predstojeće žetve i slijedeće sjetve…četvrta bi, naravno, i to što hitnije, trebala biti “smjena ukrajinske vlasti”.

tuf
1 godina prije

Turska je potvrdila ono što Rusi ponavljaju kao papige – da su problem morske mine. No što bi se slušalo i Tursku. Ajmo, koalicija voljnih, u napad britanskom mornaricom koja oduvijek mari za gladne u svijetu, pogotovo u Kini i Indiji!

Gorki
1 godina prije

Ode psenica za oruzje a luke su pune podvodnih mina koje su ukri postavili u lukama crnog mora od Odese do Hersona a i potopljenih brodova a Azovsko more su Rusi ocistili od mina i brodovi su poceli ploviti..

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Zapadnim saveznicima ukrajinskih fašista ne treba pšenica oni imaju američku demokraciju.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI