U Washingtonu se ne stišava bijes zbog dolaska ruskih bombardera u Venezuelu

Tu-160
46 komentara

Odluka Moskve i Caracasa da na višu razinu podignu vojno-tehničku suradnju je izazvala bijes Washingtona koji se još uvijek ne stišava. Naime, ranije ovog tjedna su u  međunarodnu zračnu luku Maiquetía u Venezueli su sletjela dva ruska strateška bombardera Tu-160, jedan transportni zrakoplov An-124 i zrakoplov Il-62.

Službeno je misija ruskih strateških bombardera Tu-160 zajednička zrakoplovna vojna vježba u kojima će se snage Venezuele pripremiti za izvršavanje obrambenih zadaća.

“Osim toga, cilj je podići razinu interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja”, rekao je ministar obrane Venezuele, general Vladimir Padrino López.

“Nitko na svijetu se ne treba bojati prisutnosti ovih logističkih zrakoplova, bombardera i strateških bombardera dok su na teritoriju Venezuele, jer smo mi graditelji mira, a ne rata”, rekao je ministar obrane Venezuele tijekom prijema komisije zrakoplovnih snaga Rusije.

CNN: Putin šalje krilati pozdrav i poručuje da se može “igrati u američkom dvorištu”

Vojna suradnja između Vladimira Putina i Nicolasa Madura brine Sjedinjene Države, prenosi CNN. Prema američkim analitičarima će američke oružane snage vjerojatno poslati zrakoplove i brodove kako bi pratile zajedničke vježbe Rusije i Venezuele. Američki stručnjaci ne sumnjaju da je Vladimir Putin na ovaj način poručio da se može “igrati u dvorištu” Sjedinjenih Država.

“Rusija je poslala strateške bombardere na Karibe, što je jasan signal Sjedinjenim Državama”, za CNN iz Washingtona izvještava dopisnik Brian Todd.

Brian Todd: Ruski bombarderi s impresivnim rasponom krila se nalaze na pragu Sjedinjenih Država. Da bi smanjili brzinu pri ateriranju Tu-160 moraju otvoriti padobrane. Ruski piloti u kacigama i narančastim kombinezonima su izašli zrakoplova. Oni se smatraju herojima. Dva takva bombardera su sada u Venezueli.

Osim ovih vojnih zrakoplova, Vladimir Putin je poslao u Venezuelu dva zrakoplova od sekundarne važnosti, kako bi zajedno s oružanim snagama Venezuele provodili vježbe na Karibima. Ovo je uznemirujući događaj za Washington, obzirom na mogućnosti ruskih bombardera koji mogu letjeti dva puta brže od zvuka.

Tony Shaffer, umirovljeni pukovnik i bivši američki vojni obavještajni časnik: Ovaj bombarder je dizajniran kako bi se mogla probiti protuzračna obrana, na visokoj i niskoj nadmorskoj visini, a može nositi nuklearna oružja, odnosno, sposoban je lansirati nuklearni projektil na cilj. Zrakoplov Tu-160 je dizajniran s mogućnošću provođenja ofenzivnih operacija i da prodre u naš zračni prostor u vrijeme Hladnog rata.

Slanje ruskih bombardera u Venezuelu je uslijedilo neposredno nakon nedavne Putinove vojne agresije na Ukrajinu, na kopnu i na moru, i odgovor je američkim oružanim snagama.

Brian Todd: Analitičari ističu da Putin šalje jasan signal Sjedinjenim Državama.

Derek Chollet, bivši pomoćnik ministra obrane SAD-a: Jasno je da pokušava upozoriti Sjedinjene Države da on može “igrati u našem dvorištu” i da Rusija ima značajan vojni potencijal. Druga briga je da je ovo suradnja dva jaka protivnika Sjedinjenih Država, provedena u stilu Hladnog rata, Putina i venezuelanskog predsjednika Nicolasa Madura, koji je prošlog tjedna posjetio Moskvu.

Stručnjaci kažu da američki vojni i obavještajni dužnosnici pozorno prate suradnju Putina i Madura i kako ona može djelovati protiv interesa Sjedinjenih Država, jer se ta suradnja odvija od obalama Amerike.

Oni provode blisku vojnu suradnju. Rusija pruža Venezueli značajnu vojnu potporu. Obično je dio tako bliske vojne suradnje i bliska suradnja između obavještajnih službi. Ruski bombarderi su poslani na Karibe u trenutku kada je Venezuela u dubokoj krizi izazvanoj padom cijena nafte, lošom upravom i zbog nasilnih prosvjeda protiv Madura.

Američko vodstvo kontrolira suradnju Putina i Madura. Američki državni tajnik Mike Pompeo je rekao “kako bi građani Rusije i Venezuele trebali vidjeti kako dvije korumpirane vlade bacaju javna sredstva i suzbijaju slobodu i neovisnost, dok njihovi ljudi pate”. Glasnogovornik ruskog predsjednika je rekao “kako ova neprikladna izjava dolazi iz zemlje čija polovica vojnog proračuna može hraniti cijelu Afriku”. Međutim, analitičari tvrde da ništa od ovoga neće zaustaviti Vladimira Putina da ponovno pokuša  približiti svoju vojsku američkom zračnom prostoru.

Tony Shaffer:  Putin je doista jasno pokazao svojim postupcima i riječima kako namjerava vratiti utjecaj Rusije na razinu Sovjetskog Saveza.

Brian Todd: Prema riječima analitičara, možemo očekivati ovu igru “mačke  i miša” sve dok Rusija i Venezuela provode ove vježbe pomoću ruskog zrakoplova sposobnog za nošenje nuklearnog oružja. Osim toga, oni izjavljuju da će američka vojska vrlo vjerojatno poslati zrakoplove i brodove kako bi slijedili manevre Rusije i Venezuele, kako bi saznali za što su sposobni. Predstavnici Pentagona još ne komentiraju situaciju.

VIDEO – CNN: “Rusija u američkom dvorištu”

 

SAD s latinoameričkim saveznicima pokreću inicijativu protiv Rusije i Venezuele

Ujak Sam - Amerika ima sve manje zaveznika

U međuvremenu je Washington pokrenuo inicijativu unutar Organizacije američkih država (OAS), koju čini većina zemalja Sjeverne i Južne Amerike, stvorene od strane američkih diplomata u vrijeme dok je cijela Latinska Amerika zaista bila “američko dvorište”.

Nakon što je zemlja ugostila ruske strateške bombardere, Organizacija američkih država upozorava na moguće povrede ugovora protiv nuklearnog oružja od strane Venezuele, iako nema nikakvih dokaza da su zrakoplovi Tu-160 u latinoameričku zemlju doletjeli s ovom vrstom naoružanja.

“Pozivamo tijela uspostavljena ovim sporazumom da provedu potrebne mjere kako bi se provjerilo ispunjavanje ugovornih obveza od strane Venezuele”, rekao je u srijedu glavni tajnik Organizacije američkih država Luis Almagro.

Almagro je naglasio potrebu da Agencija za zabranu nuklearnog oružja u Latinskoj Americi i na Karibima (OPANAL) provjeri da Venezuela ispunjava Ugovor o denuklearizaciji kontinenta.

Čelnik Organizacije američkih država je izrazio “duboku zabrinutost” nakon što su dva ruska strateška bombardera Tu-160, sposobna za nošenje nuklearnog oružja, sletjela u ponedjeljak na teritorij Venezuele i što će provoditi vježbe operativnih letova sa zrakoplovnim snagama Caracasa.

Izražavajući svoj u zabrinutost, Almagro je podsjetio kako prvi članak “Ugovora iz Tlatelolca”, kojeg je dio i Venezuela, “zabranjuje primanje, spremanje ili posjedovanje nuklearnog oružja, svoga ili treće zemlje na njihovom teritoriju”.

Luis Almagro je rusku misiju opisao kao čin “štetnog djelovanja protiv venezuelanskog suvereniteta”, jer se letovi i vježbe provode bez odobrenja venezuelanske Nacionalne skupštine.

U Caracasu ne obraćaju pozornost na izjave Almagra, obzirom da je godinama poznat kao diplomat koji je kritizirao sve poteze Caracasa, još od vremena Huga Chaveza. Štoviše, Almagro je ranije zagovarao svrgavanje venezuelanskog predsjednika i to je vidio kao “najbolji način za zaštitu latinoameričke zemlje”.

Venezuelanski ministar vanjskih poslova Jorge Arreaza je branio suvereno pravo svoje zemlje na suradnju u obrani i sigurnosti s drugim državama, posebno nakon što je čelnik Bijele kuće, Donald Trump, otvoreno prijetio s vojnom intervencijom protiv Venezuele.

U međuvremenu se u Venezueli sve potrebne radnje provode bez ikakvog zastoja, što znači da će se vojne vježbe i podizanje razine interoperabilnosti sustava protuzračne obrane obiju zemalja provesti kako je planirano.

Ruski zrakoplovi Tu-160 u Venezueli su podsjetili SAD da nisu “svjetski šerif”

ANALIZA: Ruski bombarderi u američkom dvorištu – Moskva i Caracas jačaju vojnu suradnju

NATO
Pretplatiti se
Obavijesti o
46 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Perica
5 godine prije

Trk pred kongres dok je ‘vruće’…osam milijardi US dolara pod hitno potrebno….može i preko skajpa glasanje

Mercury
5 godine prije

Nije mala niti kratka tema. Ali bi zgodno bilo kada bi na svijetu postojao barem jedan članak koji bi prikazao povijest država i kako najveća s()anja prate države koje leže na resursima, posebice nafti, a ne guze se Amerima – Venezuela, Irak, Iran, Libija, Nigerija…

Trubadur
5 godine prije

Jaka poruka za USrA….. Ako se možete vi igrat u našem, dvorištu, tako se možemo mi igrat u vašem…. Kuba i Venezuela, su tek početak ali s obzirom na daljinu od USrA teritorija sasvim dovoljno…

internet je zakon
5 godine prije

Daj opustite se. Malo wiskija i dobar film. Koji strahovi. Sve je ovo rock n roll za ovce. Nema rata ili smo svi przeni cevapi.

VasilisaPremudra
5 godine prije

Glazbena podloga uz citanje clanka: Intro: F – C – Am – Gm F Dm G C Amigo,zaboravi brige, reci manana F Dm G C One su daleko, s druge strane oceana F Dm G C i Europa je daleko, tamo jos snjezi Dm C a ovdje na krilima vjetra od briga se uspjesno bjezi F B Am Gm F B, Am, Gm He -e – e – ej Caracas F Dm G C Amigo, prihvati bocu, zaboravi sutra F Dm G C opij se s nama, krasna je noc F Dm G C divne su senorite, veceras zivot je bajka Dm C djevojke su poput vila, mladost je opojno slatka F B Am Gm F B, Am, Gm He -e – e – ej Caracas F Dm G C I ne brini amigo, sto spanjolski ne znas F Dm G C mucaj sarmantno ljubavne rijeci F Dm G C… Čitaj više »

shumadinac
5 godine prije

Najnovije saopštenje iz Kremlja:
“Ne razumemo reakciju naših zapadnih partnera. Vlasti Venecuele su izrazile zabrinutost zbog severnokorejskog raketnog programa pa smo došli da vidimo kakve zajedničke korake da preduzmemo. Naime, iako su Severna Koreja i Venecuela u prijateljskim odnosima Karakas je u strahu da bi neka severnokorejska raketa zbog neispravnosti mogla da doluta u njihov vazdušni prostor. Moskva je tu da pomogne – ništa više.” (na kraju se u pozadini čuje gromoglasan smeh – stvarno neprofesionalno)

Hašo
5 godine prije

Nije to bijes. Nemoć i jad ,prije .

Franc
5 godine prije

Možda Ameri opet ne znaju, da je Venezuela 3.000+ km od američkih granica, dok so vojne vežbe NATO pakta i raketna uporišta na granicama Rusije i to bliže od 100 km. Bolje, da prate ruske brodove, koji dovoze robu na Kubu koje je 160+ km (Havana Key west) udaljena od američkih granica, he, he

Son of Alerik
5 godine prije

Za narod Venezuele bi sasvim sigurno bilo bolje da su im iz Rusije s nekoliko zrakoplova dovezli humanitarnu pomoć, s obzirom na stanje u zemlji. No, možda se bolje živi od pogleda na ruske avione, nego li od konkretne hrane (s onim prvim se ne može pokvariti želudac, s ovim drugim može). Suverena Venezuela i suverena Rusija mogu sklapati ugovore kakve god hoće, ako to ne ide na štetu nekog trećega. Amerikanci nemaju ništa s tim. Mogu samo s dopuštene udaljenosti promatrati što ovi čine, kakve manevre izvode i to je otprilike sve. Ako je strateškim bombarderima dovezeno i kakvo nuklearno oružje, onda to nije samo problem Venezuele i Rusije. U tom slučaju svaka država koja je u dometu takvih projektila ima pravo i obavezu na reakciju. Međutim, teško je vjerovati da bi takvo što sebi dopustio Putin. Dovoljna mu je i ova demonstracija moći. Ono što vrijedi za Venezuelu… Čitaj više »

Ante
5 godine prije

Ako ne želiš rat u vlastitoj zemlji dobro se naoružaj da bi bio mir. Na žalost upravo to odgovara ameru da proda što više oružja.

jezevakucica
5 godine prije

Zašto su bijesni i mrvicu ljubomorni?Rusi će rado doći i kod njih,samo neka ih lijepo pozovu.

Majk Majers
5 godine prije

Ovo me sve skupa neodoljivo podsjeća na igru “Rizik”. A u biti to i je to

Sara
5 godine prije

Ovaj sa gornje slike nosi ime slavnog sovjetskog obavještajca Nikolaja Kuznjecova, hahahah, nije ni čudo da je konkurencija u stresu….

Sparkling
5 godine prije

Ma Vlado im je htio s tim potezima na Kubi i Venezueli poruciti ako dođe do nekog s@anja koje budete vi “izuzetni” isprovocirali, budite sigurni da cete dobiti porciju na brzaka za uzvrat. A jadni EU ce ovako – ionako nahe@ati jer ce ih “izuzetni” prve gurnuti pred Ruske rakete.
Tony Shaffer – neposredno nakon nedavne Putinove vojne agresije na Ukrajinu????
Ispravak netocnog navoda: LAŽ!!!!! Vi ste je prvi napali, a nakon toga je uslijedio logican potez Rusije u samoobrani.
LP

m.ivanisevic
5 godine prije

Ja se divim tom Tu-160, to je avion najsličniji ptici. To je jednostavno savršen dizajn i nadam se da će modernizacija završiti što prije.

FRANO
5 godine prije

AMERIČKU POVIJEST KOJU NAPISA HOWARD ZINNA ,JE ZA AMERIKANCE SAMO JOŠ JEDNA KNJIGA SA PUNO LISTOVA KOJU,OSIM PROFSIONALNIH LJUDI ,RIJETKO TKO ĆE PROČITATI. NARAVNO KUPIT ĆE JU KNJIŽNICE I BOGATI LJUDI DA NAKITE SVOJE KNJIŽNICE NOVIM,AKTUELNIM I NACIONALNO ,FORMALNO VRIJEDNIM EKSPONATIMA. MIRNE DUŠE SE MOŽE KAZAZTI DA SE ZAKITI I POVEĆA BROJNOST KNJIGA KOJA JE I OGLEDALO DRUŠTVENOG STATUSA POJEDINCA. OVA MOJA KONSTATCIJA SE TEMELJI NA VELIKOM ISKUSTVU SUSRETANJA SA AKADEMSKI OBRAZOVANIM LJUDIMA ČIJA SE PROFESIJA ,PO ZAVRŠENOM FAKULTETU,OVDJE UVJEK MISLIM NA DRUŠTVENE ZNANOSTI A POSEBNO NA EKONOSKO ŠPEKULATIVNE ,NE ZNANAOSTI ,NEGO KAPITALISTIČKU TEORIJU DOGME,SVODI ,KAKO POFESIJU UNOVČITI. KOD NJIH JE SVAKA PROFESIJA ISKLJUČIVO,NARAVNO ,GOVORIM O AKADEMSKI OBRAZOVANIM LJUDIMA, MJERENA U DOLARIMA I ONI IMAJU RAČUNICU DA JE 2+2=5 . NEVJEROJATNO JE KONSTATIRATI DA SU TI AMERIČKI AKADEMSKI GRAĐANI TOTALNO NEDRUŠTVENI ,TIČUĆI SE KLASNOG USTROJSTVA NJIHOVOG DRUŠTVA ,JER KOD NJIH VLADA ,JA ĆU BITI TOLIKO SLOBODAN PA ĆU REČI ,ZAKON… Čitaj više »

Georgij Žukov
5 godine prije

I bas me briga
ko te nocas pilotira u bazu,
briga me

I ako si i sretan ko sto kazes,
mada znam da lazes
sve to ubija me

Hmmm, grlim hladne jastuke
hmmm, moj crni labude

I briga te sto nisi mjesec,
a ni sunce, briga te
al’ neces moci preko
nuklearne kaljuze
cista stic’ do moje postelje

Hmmm, grlim hladne jastuke

Moj crni labude
kad nas jednom ne bude
sve ce vode, labude
od nuklearnog armagedona da se razbistre .

P.S. A gdje cemo tada biti ja i ti , moj crni labude ?

tonci
5 godine prije

Dragi ameri kad ste vi u dvoristu rusije inda je to ok. sad kad su vam dosli u sujedstvo nepase vam, povucite vi svoje iz njihovig dvorista oni nece imati potrebe u vase dviriste .
vi hocete da citav svijet drzite u saci mi slaveni smo sve izumili dabih citav svijet imao koristi viste lopovi i gulikoze citavog svijets.proizveli ste vise ratova i pobili trecinu covjecanstva jos uvijek to radite po svijet.

nonwo
5 godine prije

Tiraninu je svaki izgovor dobro došao.
Ezop
Vjerojatno će se sila jednog dana svim ljudima popeti na vrh glave.
Vlado Kristl
Sreća, pa vladari katkad odu predaleko, inače nikad ne bi bili svrgnuti.
Amin Maalouf

Sopha Arise
5 godine prije

Ja sam Sophia ustani. Želim dati temeljiti komentar o tome kako sam dobio zajam od 58,000 eura putem GEORGE KENNETH kreditnih ulaganja. NAPOMENA: Ako ste zainteresirani za dobivanje poziva putem VIA EMAIL: ([email protected])

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI