Učinite to za ‘veliku mamu’ i ‘pop pop’: General dobija trenutnu reakciju zbog davanja savjeta o COVID-19 manjinama

General Jerome Adams
1 komentar

Američki general Jerome Adams ohrabrio je Amerikance da izbjegavaju alkohol i droge, jer su pod većim rizikom od koronavirusa, ali jezik koji je koristio brzo je pokrenuo neke reakcije.

“To je alarmantno, ali nije iznenađujuće da obojeni trpe veći teret”, objasnio je Adams u petak na brifingu o koronavirusu Bijele kuće, na pitanje zašto su manjinske zajednice snažnije pogođene Covid-19 od ostalih.

Proširivši svoju tačku, Adams je istakao da se manjinske zajednice suočavaju sa težim socijalnim situacijama i da mogu imati manji pristup zdravstvenoj zaštiti i manje mogućnosti za socijalnu distancu zbog većih domaćinstava. Zatim se obratio Afroamerikancima, Hispanoamerikancima, Indijancima i drugim manjinskim grupama da izbjegavaju alkohol, duvan i druge supstance koje bi mogle da smanje njihov imuni sistem.

“Učini to za svoju abuelu, učini to za svoju baku, učini to za svoju „Big mama“, učini to za svoju „Paw paw“”, rekao je. „Morate da razumijete, posebno u zajednicama manjina, morate da istupite i pomognete da se zaustavi širenje kako bismo zaštitili one najugroženije.“

Iako je Adams i sam Afroamerikanac, njegov jezik je odmah pokrenuo internetske agencije.

„Dakle, sada imamo situaciju da crni američki general cilja i stereotipira crnce, latinoamerikance i druge obojene ljude. To nije čin uvrede,” tweetala je Karine-Jean-Pierre iz liberalne grupe MoveOn u reakciji na komentare.

“Da li pisci sitcoma iz 90-ih stvaraju te govore?” drugi korisnik je napisao reakciju.

“Neki će ovaj jezik smatrati uvredljivim”, tvitnuo je novinar NPR-a Iamiche Alcindor – pretvarajući ga u samoispunjavajuće proročanstvo samo nekoliko trenutaka kasnije, kada je pitala Adamsa zašto su “mnogi” to učinili.

“To nije trebalo da bude uvredljivo”, rekao joj je Adams, dodajući da je to jednostavno jezik koji on i drugi koriste u svojoj raznovrsnoj porodici. Što se tiče alkohola i droge, svi Amerikanci bi ih trebali izbjegavati „u svakom trenutku“, rekao je.

Sama negativna reakcija izazvala je povratnu reakciju, a mnoštvo korisnika društvenih medija branilo je Adamsa i kritikovalo Alcindor – isti novinar je prošlog mjeseca tvrdio da je zvaničnik Bijele kuće upotrijebio termin kung-gripa za opisivanje koronavirusa – za postavljanje pitanja.

“Ovo je najgluplje pitanje koje sam ikad čuo”, napisao je jedan korisnik.

„Naši mediji su toliko željni da stvaraju polemiku“, dodao je reporter Jason Howerton.

Drugi komentator odgovorio je Alcindor-u fotografijom pasivno-agresivne bilješke koju je neko drugi u štampi Bijele kuće ostavio za stolom konzervativnog kolege prošlog mjeseca.

Predsjednik Donald Trump pohvalio je Adamsa rekavši da radi “fantastičan posao” i nadajući se da će ostati na toj funkciji. Dr Anthony Fauci iz CDC-a skočio je u odbranu generala, rekavši da se Adams izrazio „prelijepo“.

COVID-19Jerome AdamsKoronakrizaKoronavirus
Pretplatiti se
Obavijesti o
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ime
4 godine prije

Afrikanerska spika, nego postoje li statistike u Usa koliko je oboljelih i umrlih po etničkim grupama od kinesko virusa.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI