fbpx

Udio američkog dolara u globalnim rezervama tone na najniži nivo od 1995. godine – MMF

Dolar

Udio američkog dolara u deviznim rezervama opao je u posljednjem kvartalu 2020. godine na najniži nivo u posljednjih 25 godina, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Analitičari kažu da je do pada došlo djelimično zbog prilagođavanja procjene.

Udio dolara u globalnim deviznim rezervama pao je na 59 % u četvrtom kvartalu, sa 60,5 % u trećem, opadajući u tri uzastopna kvartala. 1995. godine udio američke valute iznosio je 58 %.

Ipak, prema MMF-u dolar ima najveći udio u deviznim rezervama koje drže globalne centralne banke. Analitičari su rekli da su rezerve u američkim dolarima porasle na vrhunac od 7 biliona dolara u četvrtom kvartalu, u poređenju sa 6,939 biliona dolara u trećem. Rezerve u eurima porasle su kvartalno za 7 % na 2,52 biliona dolara.

Udio eura porastao je na 21,2 % u četvrtom kvartalu, u poređenju sa 20,5 % u trećem kvartalu. Njegov udio u K4 bio je najveći od 2014. Na vrhuncu 2009. godine, udio eura u globalnim rezervama iznosio je 28 %.

Udio kineskog juana povećao se na 2,25 % tokom četiri uzastopna kvartala, a rezerve juana porasle su za 9 % na 267 milijardi dolara. MMF je počeo da prati udio kineske valute 2017. godine.

„Ovo je tema sporog sagorjevanja, ali mi smatramo da smo vremenom krenuli u okvir„višestruke rezervne valute“, rekao je Bipan Rai, strateg iz CIBC-a, za Bloomberg.

Prema Marc Chandleru, glavnom tržišnom strategu Bannockburn Globala, pad udjela dolara u globalnim rezervama je privremen i vođen je padom u odnosu na većinu valuta u četvrtom kvartalu. „59 % je statistički zvuk generisan kombinacijom procjene i materijalnih promjena“ u potražnji za eurom u četvrtom kvartalu, rekao je, dodajući, „Oporavak dolara u K1 ’21 preokrenut će prilagođavanje procjene i pokazat će da se dolarski udio u rezervama povećava“.

Globalne rezerve su sredstva centralnih banaka koje se drže u različitim valutama i koriste se prvenstveno za izdržavanje njihovih obaveza. Centralne banke ponekad koriste rezerve da bi pomogle podržavanje svoje valute.

Sviđa vam se portal Logično?
LAJKAJTE NAŠU STRANICU

(samo jednom, ako kliknete drugi put, Facebook će smatrati da nas ne volite)
Pretplati se
Obavijest
guest
Zaštitite svoje ime u komentarima... REGISTRACIJA
4 Komentara
najstariji
najnoviji najviše ocjenjeniji
Inline Feedbacks
View all comments
nimo
Gost
nimo
12 dana prije

6939 Usa miljaradi dolara u dolarima
2520 Eu miljaradi eura u dolarima
267 china miljaradi juana u dolarima

Usa dolar propada već idući mijesec. Dobro da su se Rusi na vrijeme dedolarizirali.

Tupko Glupko
Gost
Tupko Glupko
12 dana prije
Reply to  nimo

Udio dolara u globalnim deviznim rezervama pao je za 1,5% u svega tri mjeseca.
Ako tako nastavi, to je 24% za četiri godine.
A sa Bidenovom ekipom na čelu, tako će i biti.

nimo
Gost
nimo
11 dana prije
Reply to  Tupko Glupko

Ako tako nastavi, to je 96% za šesnaest godina.

Vladislav
Gost
Vladislav
12 dana prije

Evo rata, kuca na vrata. Priprema se vreme novog tala i beg evropskog kapitala. Tako Amerika radi, evo drugi vek na ratu se gradi. Ko nas jebe kad smo glupi, kauboji vicu jupi! Evropi ga Amer zdupi.

POVEZANE VIJESTI

Izbornik