Udio američkog dolara u globalnim rezervama tone na najniži nivo od 1995. godine – MMF

Dolar
4 komentara

Udio američkog dolara u deviznim rezervama opao je u posljednjem kvartalu 2020. godine na najniži nivo u posljednjih 25 godina, prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda (MMF). Analitičari kažu da je do pada došlo djelimično zbog prilagođavanja procjene.

Udio dolara u globalnim deviznim rezervama pao je na 59 % u četvrtom kvartalu, sa 60,5 % u trećem, opadajući u tri uzastopna kvartala. 1995. godine udio američke valute iznosio je 58 %.

Ipak, prema MMF-u dolar ima najveći udio u deviznim rezervama koje drže globalne centralne banke. Analitičari su rekli da su rezerve u američkim dolarima porasle na vrhunac od 7 biliona dolara u četvrtom kvartalu, u poređenju sa 6,939 biliona dolara u trećem. Rezerve u eurima porasle su kvartalno za 7 % na 2,52 biliona dolara.

Udio eura porastao je na 21,2 % u četvrtom kvartalu, u poređenju sa 20,5 % u trećem kvartalu. Njegov udio u K4 bio je najveći od 2014. Na vrhuncu 2009. godine, udio eura u globalnim rezervama iznosio je 28 %.

Udio kineskog juana povećao se na 2,25 % tokom četiri uzastopna kvartala, a rezerve juana porasle su za 9 % na 267 milijardi dolara. MMF je počeo da prati udio kineske valute 2017. godine.

„Ovo je tema sporog sagorjevanja, ali mi smatramo da smo vremenom krenuli u okvir„višestruke rezervne valute“, rekao je Bipan Rai, strateg iz CIBC-a, za Bloomberg.

Prema Marc Chandleru, glavnom tržišnom strategu Bannockburn Globala, pad udjela dolara u globalnim rezervama je privremen i vođen je padom u odnosu na većinu valuta u četvrtom kvartalu. „59 % je statistički zvuk generisan kombinacijom procjene i materijalnih promjena“ u potražnji za eurom u četvrtom kvartalu, rekao je, dodajući, „Oporavak dolara u K1 ’21 preokrenut će prilagođavanje procjene i pokazat će da se dolarski udio u rezervama povećava“.

Globalne rezerve su sredstva centralnih banaka koje se drže u različitim valutama i koriste se prvenstveno za izdržavanje njihovih obaveza. Centralne banke ponekad koriste rezerve da bi pomogle podržavanje svoje valute.

DedolarizacijaMMF
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nimo
3 godine prije

6939 Usa miljaradi dolara u dolarima
2520 Eu miljaradi eura u dolarima
267 china miljaradi juana u dolarima

Usa dolar propada već idući mijesec. Dobro da su se Rusi na vrijeme dedolarizirali.

Vladislav
3 godine prije

Evo rata, kuca na vrata. Priprema se vreme novog tala i beg evropskog kapitala. Tako Amerika radi, evo drugi vek na ratu se gradi. Ko nas jebe kad smo glupi, kauboji vicu jupi! Evropi ga Amer zdupi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI