UK se sprema da gurne Ukrajinu ka mirovnim pregovorima

Velika Britanija i Ukrajina
23 komentara

Britanske diplomate bi uskoro mogle početi da vrše pritisak na Ukrajinu da održi mirovne pregovore s Rusijom, tvrdi Jack Blanchard iz Politica, pozivajući se na “čavrljanje” u diplomatskim krugovima. Medijski izvještaji sugeriraju da je Zapad postao zabrinut zbog sposobnosti Kijeva da ostvari pobjedu na bojnom polju.

Govoreći u ponedjeljak u najnovijoj epizodi podcasta ‘Politics at Jack and Sam’s’, Blanchard je napomenuo da “velika ukrajinska kontraofanziva nije bila ništa slično uspjehu kojem su se ljudi nadali, a to postavlja velika pitanja o sposobnosti Ukrajine da pobijedi u ovom ratu u bilo kom značajnom vojnim putem.”

U svjetlu ovoga, Blanchard je tvrdio da u britanskim “diplomatskim krugovima” kruže glasine o “izvršavanju pritiska na Kijev da sjedne i pregovara”.

Iako novinar nije dao više detalja o ovim glasinama, njegovi komentari dolaze nakon članka Washington Posta u kojem se tvrdi da je Ukrajina ignorirala kontraofanzivnu strategiju koju su osmislili američki i britanski oficiri i koja je preporučila fokusirani napad na jedan sektor fronta u aprilu. i da je odlučila da odloži operaciju do juna, i da svoje snage raširi duž više osovina.

“Ništa nije išlo kako je planirano”, naveo je Post, dodajući da je ukrajinsko insistiranje da slijedi vlastitu taktiku i vremensku liniju izazvalo “trenje i preispitivanje između Washingtona i Kijeva”.

Prema najnovijim podacima ruskog ministarstva odbrane, Ukrajina je izgubila 125.000 pripadnika službenika i 16.000 komada teške opreme u šest mjeseci od početka kontraofanzive.

Blanchard nije prvi novinar koji tvrdi da su pokrovitelji Kijeva spremni da se zalažu za mir. Prošlog mjeseca njemački tabloid Bild je naveo da SAD i Njemačka reduciraju svoje isporuke oružja Ukrajini u pokušaju da potaknu ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog na pregovore s Rusijom, a da ga izričito nisu pitali.

Američki State Department odbacio je izvještaj Bilda, a glasnogovornik James O’Brien je izjavio da je odluka o tome kada će se tražiti mir “stvar o kojoj treba odlučiti Ukrajina”.

Govoreći na Halifax Security Forumu u Kanadi nekoliko dana prije nego što je taj izvještaj objavljen, Aleksej Danilov, sekretar ukrajinskog Vijeća za nacionalnu sigurnost i odbranu, rekao je da je „Ukrajina zabrinuta činjenicom da su se intenzivirali razgovori među određenim partnerima u pogledu potrebe za pregovorima …sa Rusima.”

Danilov je insistirao, kao što je Zelenski u više navrata od početka sukoba, da će se „Ukrajina i ukrajinski narod boriti do kraja. Sigurni smo u našu pobjedu.”

rusijaUKukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
4 mjeseci prije

Lazu ko englezi.
Kameron je u domu lordova obecao nastaviti pomoc.
Nastavice sa pokusajima da napadaju Krim, nastavice sa teroristickim akcijama.

Sto god englezi kazu misle suprotno. Nema vecih lazova na planeti.

gargamel
4 mjeseci prije

Tango je udvoje, he he.

Nekoime
4 mjeseci prije

Ne ide silom, hajdemo na prevaru.

M.r H.F
4 mjeseci prije

Pošaljite u tu misiju Borisa Jonsona!! 😂😂 idiots

tuf
4 mjeseci prije

“ukrajinsko inzistiranje na vlastitoj taktici” – a bokte baš bi se usrećili da su slijepo slušali američke generale koji su ih kolektivno htjeli žrtvovati na južnom pravcu, probijajući rusku liniju kako bi ostavili dojam da će osvojiti Krim. Je*ate onda kad ne bi uspjeli onda bi opet bila neka izlika, da nije uspjelo zbog korupcije, LGBTQ prava ili klimatskih promjena. Sve samo da bi se izbjegla odgovornost i krivica nesposobnih, glup.ih zapadnih vojnih štabova kojima je krajnji doseg borba s džihadistima u sandalama i AK47 u rukama. Taktičke obuke i preporuke koje su im davali predviđeni su za borbu ne sa suparničkom vojskom nego jedino s čime su se ovi nesposobnjakovići sreli – slabo naoružanim islamskim ekstremistima (koje sve manje takvima i nazivam jer za njihove stavove postoji itekako dobra podloga u iživljavanju nad istima od strane Zapada).

Kuna
4 mjeseci prije

Najprije su je gurnuli u rat, sad zelu pregovore

abc
4 mjeseci prije

O tome se prvo pita Ruse. Oni su pobjednička strana, a Britanci gubitnička.

tihobl
4 mjeseci prije

Zelenski naredio da se zauzme Krutaja Balka. Kaze da mu nedostaje Крутая.

tihobl
4 mjeseci prije

Шведскa даће САД право да користе 17 шведских база.

Kad su im rusi dali po usima bili su neutralni 200 godina. A sad ih ponovo svrbe usi.

Sparkling
4 mjeseci prije

Kako bi ih Zeleni (zapadne partnere) sad mogao lijepo za.ebati, povlačenjem trupa. Kao taktika obrane a u suštini polako prepuštati Rusima sve više teritorija Ukraine, da za dva mj. dođu do Kijeva.
Pa onda neka se “izuzetni” češu iza uha – što ćemo sad? Samo glasno razmišljam.
Lp

Max
4 mjeseci prije

Iskoristili i odbacili.

Ico
4 mjeseci prije

Zoran Milanović 2 mjeseca prije Specijalne vojne operacije Rusije u tzv državi Ukrajini: ” Samo hulje mogu Ukrajince huškati na takvu vojnu silu kao što je Rusija”!
Zoc je imao pravo.
Rusija sama proizvodi oružje, pa može ratovati dokle god hoće.

Suze Roni
4 mjeseci prije

Kakvi mirovni pregovori??
Rusi su rekli da ce rat prestati kad ispune sve ciljeve. A prvi cilj je bezuvjetna predaja, a drugi svakako istjerivanje Amera iz Ukrajine i nikakvi
globalni Black Rock fondovi nece imati vlasnistvo u Ukrajini.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI