Ukrajina bi mogla zatražiti zapadnu vojnu intervenciju

Ukrajinske trupe
54 komentara

Kijev bi mogao zatražiti da zapadne trupe budu raspoređene na njegovom tlu ako smatra da je situacija na bojnom polju postala dovoljno loša, rekao je visoki ukrajinski zakonodavac.

U intervjuu za francusku televiziju LCI u subotu, Aleksej Gončarenko, koji predstavlja Odesu u ukrajinskom parlamentu, zahvalio je francuskom predsedniku Emmanuelu Macronu što nije isključio slanje zapadne vojske u njegovu zemlju.

Francuski lider je ranije sugerisao da bi se ovo pitanje moglo staviti na razmatranje pod dva uslova, prvo, „ako bi Rusi probili linije fronta i, drugo, ako bi postojao ukrajinski zahtev“.

Opisujući Macronove primjedbe kao “veoma dobar signal” Rusiji, Gončarenko je napomenuo da bi strane trupe u Ukrajini mogle imati zadatak da obučavaju kijevsku vojsku i izvršavaju druge misije bez direktnog angažovanjaprotiv moskovskih snaga.

Na pitanje da li bi Ukrajina zatražila od Zapada direktnu pomoć ako bi se ruske trupe približile Harkovu ili Kijevu, poslanik je rekao da ne isključuje nijedan scenarij. “Da, mislim da je moguće… Ako nam situacija na prvoj liniji pokaže da Ukrajina ne može zaustaviti ruskog predsjednika Vladimira Putina sama bez evropske vojne podrške i trupa, to je apsolutno moguće”, rekao je on, izražavajući nadu da će tako drastična mjera ne bi bilo potrebno.

On je također naglasio da bi bilo u interesu EU da posluša apel za pomoć koji je opisao, jer bi bilo lakše zaustaviti Moskvu s Ukrajinom nego bez nje.

Emmanuel Macron je u subotu rekao da podržava “stratešku dvosmislenost” prema Rusiji, koja, kako je rekao, ima za cilj odvraćanje Moskve. Prema riječima francuskog predsjednika, njegov stav o potencijalnoj vojnoj akciji Zapada u Ukrajini bio je u skladu s ovim pristupom.

Međutim, ministar vanjskih poslova Velike Britanije David Cameron izrazio je skepticizam u vezi s tom idejom, upozoravajući da bi NATO trupe u Ukrajini “mogle biti opasna eskalacija”. Ovo mišljenje su ponovili italijanski ministar odbrane Guido Crosetto i mađarski ministar spoljnih poslova Peter Szijjarto, dok je slovački premijer Robert Fico podsetio da NATO nema opravdanja da šalje trupe u Ukrajinu, jer Kijev nije član bloka.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nazvao je Makronovu izjavu “veoma važnom i veoma opasnom”, opisujući je kao dodatni dokaz o direktnoj umešanosti Pariza u sukob. Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova također je upozorila da od NATO snaga “neće ostati ništa” ako budu raspoređene u Ukrajini.

Posljednjih sedmica ruska vojska je izvijestila o stalnom napredovanju, zauzimajući brojna naselja u Donbasu, a ministar odbrane Sergej Šojgu nedavno je izjavio da Moskva u potpunosti kontroliše situaciju na bojnom polju.

NATOukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
54 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
vlad
12 dana prije

Trebalo bi podsetiti predsednika Makrona na 1720 i 1812. Ukrjina nije Afrika gde su francuski legionari radili svašta protiv loše naoružanih domorodaca.Prvo mnogo jr hladnije a i Rusi su ipak vičniji oruržju.

Max
12 dana prije

To znači najavljeni treći svjetski rat.

Ico
12 dana prije

Ukrajinci, popušite Qrac svim Hrvatima. Ukrajince Putin treba zbrisati s lica Zemlje, jer njihove upravljačke strukture u 30 godina nisu Ukrajinu uspjele etablirat kao državu.

Гавран
12 dana prije

Alaj kardaš čudnijeh prilika. Ovo joldaš dobro bitti neće!
(iz narodne epske pesme)
.
Руски Генералштаб по налогу Путина почео припреме за маневре са тактичким нуклеарним оружјем.
.
Британски и француски амбасадори на рапорту у Москви; Немачка опозвала амбасадора у Русији

Ico
12 dana prije

U 35 godina upravljačke strukture Hrvacku nisu uspjele etablirat kao samostalnu i suverenu državu. Hrvati, sretan Vam put u nestanak!

Ico
12 dana prije

Qrcosvirac VOLodimir ZELENskij ima mozak na nivou mozga umno retardiranig majmuna.

Гавран
12 dana prije

Evo i šta je rečeno Britanskom ambasadoru!
“Најџел Кејси је упозорен да ће у случају да Украјина нападе руску територију британским наоружањем, Русија одговорити нападима на британске војне објекте и опрему који се налазе у Украјини и изван ње”, наводи МСП.

tuf
12 dana prije

Je*e se Macronu kad ne planira sljedeći mandat pa može kovati i planove spaljene zemlje. Bankar je za ovakve poteze izdašno nagrađen i može se bez reperkusija povući. Za razliku od jadnika koje će vjerojatno slati da svoj vječni dom nađu na hladnoj ukrajinskoj zemlji.

burt
12 dana prije

svaka NATO država može samostalno poslati vojsku u neku treću državu bez da sudjeluje pod mandatom NATO-a, UK je ratovala protiv Argentine a Turska je poslala vojsku u Siriju, čak postoji i presedan u Siriji u kojoj je bilo sukoba između članice NATO-a turske vojske i ruske vojske,

Josip
12 dana prije

Svijet je bas lud za rjesavanjem problema orangutana Zelenskog.

Гавран
12 dana prije

Министарство спољних послова Русије: Ф-16 ћемо сматрати за носиоце нуклеарног наоружања

abc
12 dana prije

Mogu zatražiti ali dobiti je neče. Bar ne u takvom omjeru, da mogu pobjediti Rusiju koja je trenutno prva svetska vojna sila.

ogo
12 dana prije

Znaci prvo idu amerikanci ienglezi

nastran
12 dana prije

ako uđu ginut će i šta onda slati će nove unedogled….da sve završi nuklearnim ratom? kome to treba?

goran
12 dana prije

nema šta ukrajina tražit da nato udje u ukrajinu,mi europljani ne želimo 3 svj rat i to ukrajini treba biti jasno prije nego počnu srati gluposti.

tihobl
12 dana prije

Rusi podigli ulog: Зашто је британски амбасадор напустио руско Министарство спољних послова „тмурнији од облака”… Упозорили смо вас: „Русија може напасти британска војна постројења у Украјини или ван њених граница“… После посете француског амбасадора Министарству спољних послова Русије, Француска је почела да се окреће за 180. Судећи по томе што је Макроново министарство спољних послова одмах по одласку француског амбасадора из нашег МИП-а званично саопштило да у Украјини нема француских војника Италија не шаље оружје Украјини да уништи руску територију – министар спољних послова Италије. Италијански амбасадор није позван у Министарство спољних послова Русије, али боље је бити на сигурној страни. „Француска није у рату са Русијом или руским народом и немамо жељу за променом власти у Москви“, Макрон након почетка нуклеарних вежби Оружаних снага Русије Још једно саопштење руског Министарства спољних послова: Било који Ф-16 у Украјини сматраћемо носиоцем нуклеарног наоружања. Вашингтон не види разлога да Русија употреби нуклеарно… Čitaj više »

tihobl
12 dana prije

Зеленски у васкршњој видео-поруци Украјинцима рекао је да Бог на рамену има шеврон са украјинском заставом.

Захарова рекла је да је и то последица предозирања .

migrant
11 dana prije

Ako stvari gledamo objektivno, zašto ne bi imali pravo tražiti . Ako su republike u sastavu bivše nam države mogle tražiti i dobiti podršku u svakom obliku od zapada, što je dovelo do krvoproliča u građanskom ratu na Balkanu, po toj logici, Republika Srpska može isto tražiti što i bivše republike i autonomne pokrajine . Tamo ratuju dvije države, Rusija se osječa ugroženo od ekspanzije Nato na njenim granicama, što opravdava ovu vojnu operaciju Rusije.Ja neznam ko je bio ugrožen u Jugoslaviji, ko zna neka me prosvijetli.

Lucija, prva
11 dana prije

“Italija ove godine postala predsedavajući grupe zemalja G7. Konkretno, G7 je nedavno obećala da će pojačati sankcije protiv Ruske Federacije i onih koji joj pomažu…

Pre nekoliko dana se saznalo da je ukazom broj 294 predsednika Vladimira Putina Rusija preuzela kontrolu nad imovinom italijanske kompanije Ariston.

Ariston poseduje fabriku u blizini Sankt Peterburga i prošle godine je u Ruskoj Federaciji zaradio više od 100 miliona evra. Kolumnista Money je naveo da je ovaj manevar Kremlja ozbiljno uzbunio Evropu – Zapad je ogorčen na postupke Moskve.
italijansko Ministarstvo spoljnih poslova je čak pozvalo ruskog ambasadora Alekseja Paramonova, …”
Prije koji dan

Josip
11 dana prije

EEE JESMOLI I MI ZAPAD 😵‍💫

Tim
10 dana prije

Ovaj put bez Hrvata. Nama je Zapad prikriveni neprijatelj, a takvome se ne pomaže, osobito kada bi našu mladost slali u smrt..

trajko
8 dana prije

Jesu li ovi na slici još živi? Pitam za susjeda.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI