Ukrajina će biti spremna za ulazak u EU za dvije godine

Ukrajina i EU
29 komentara

Ukrajina bi trebala biti spremna da postane članica EU u naredne dvije godine, izjavila je u petak za Glas Amerike potpredsjednica vlade Olga Stefanišina. Kao službenica Kijeva odgovorna za “evropske i evroatlantske integracije”, ona kaže da je njena nacija jedna od “najbolje pripremljenih” za takav korak.

„Verujem da bi dve godine bile dovoljne za punu spremnost“, rekla je Stefanišina na pitanje o izgledima Ukrajine za EU. Ona je takođe obećala da će učiniti “10 puta više nego što činimo sada” kako bi postigla cilj kada se sukob sa Moskvom okonča. Međutim, ministar je priznao da će vremenski okvir na kraju biti određen “tokom rata”.

Prema Stefanišini, Ukrajina ostaje jedna od „najbolje pripremljenih nacija za pristupanje EU“ jer je „veliki deo evropske ekonomije“ čak i usred oružanog sukoba. Zemlja je jedan od “top 20” uvoznih partnera EU , a ukrajinsko domaće tržište je “najveće” na teritoriji Evrope, navela je ona.

Istovremeno je priznala da će ekonomska uloga Ukrajine u EU ostati uglavnom poljoprivredna. „Sa svim tim poljoprivrednim zemljištima… ne može biti realnosti u kojoj Ukrajina prestaje da bude agrarna zemlja“, rekla je ona.

Sam blok ne žuri da primi Kijev u svoje redove. Zvaničnici EU odbili su odrediti konkretne vremenske rokove za pridruživanje Ukrajine, rekavši da se ona prvo mora pozabaviti pitanjima kao što je neumjerena korupcija i uvesti sveobuhvatne pravne reforme. Francuska je 2022. godine rekla da bi proces na kraju mogao potrajati godinama.

Početkom septembra austrijski ministar vanjskih poslova Alexander Schallenberg upozorio je da bi ubrzano članstvo Ukrajine značilo “geostratešku katastrofu” jer bi pokazalo da su neke nacije “ravnopravnije od drugih”. Bivši francuski predsjednik Nicolas Sarkozy također je u petak rekao da bi prihvatanje bivše sovjetske republike u EU i NATO dramatično povećalo utjecaj Washingtona na EU.

Kijev bi takođe mogao da se pridruži NATO-u čak i ranije nego EU, predložila je Stefanišina, rekavši da bi vojni blok predvođen SAD bio srećan da ima člana sa „jednom od najjačih armija“ nakon što, kako je rekla, pobedi Moskvu. Ministar je, međutim, priznao da je pristupanje Ukrajine alijansi „politička odluka“, ali i dalje ostaje pri tvrdnji da je ta odluka „donijeta u Vilniusu“, koji je bio domaćin posljednjeg samita NATO-a.

Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski napravio je skandal na sastanku sredinom jula, kada je osudio NATO zbog, kako je rekao, “neodlučnosti” zbog nedostatka jasne mape puta za članstvo Kijeva. Navodno je naljutio američke zvaničnike do te mjere da su nakratko razmišljali o povlačenju ukrajinskog poziva u blok. Zatim je britanski ministar odbrane Ben Wallace također kritizirao Kijev zbog nedostatka zahvalnosti za zapadnu vojnu pomoć, objašnjavajući da SAD i njihovi saveznici “nisu Amazon”.

eukandidaturaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
dona
7 mjeseci prije

daj bože da se EU raspadne do tada 

Tim
7 mjeseci prije

Ako je bude do tad.

Captain
7 mjeseci prije

Tako je,netko treba sve obnoviti a neće ni Rusi ni Ameri

M.r H.F
7 mjeseci prije

U tom slučaju bi Bosna i Hercegovina trebala ući u EU iako to toplo NEpreporučujem već danas najkasnije sutra!!!!😃🤣

Vale
7 mjeseci prije

Uz dužno poštovanje redakcije portala, moram da pitam: što nam prenosite ovakve bljuvotine?

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Pa već vas je nekolika miljuna ušlo 😁 – sad – još ovaj ostatak da utjera 😁👍 – u EU – pa ostalo da podjele Rusi , Poljaci , Madžari međ sobom – i kraj 🤩 🤳 !!! Poslije već stižu G20 Afrikanci , Arapi ( za početak ) – vele im … Biće *ičke k’o salate 🤣 🤣 🤣 !!!

Darijan Levi
7 mjeseci prije

Mislite za privatizaciju. Prvo su ih nahajcali na rat, pa im onda kreditirali oruzje, pa ih raselili i ekonomski satrali, i sad ce ih pustiti u EU i traziti povrat sredstava koji nece moci vratiti i morace prodavati i poklanjati drzavnu imovinu u bescjenje. Eto najvece svjetske zitnice u vlasnistvu EU koje ce trzisno preuzeti USA korporacije.

Nekoime
7 mjeseci prije

Računa se da će u iduće dvije godine razina korumpiranosti u EU doseći onu u Ukrajini.

Zvone
7 mjeseci prije

Znači da če za dve godine EU ući u otvoreni rat sa Rusijom a onda če započeti nuklearni rat.Baš ljepa budučnost.

Rudar
7 mjeseci prije

Koja ukrajina ?

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Hrvatska je dobila službeni status kandidata za ulazak u EU 2004., ušla je u EU 2013. godine.
U tih devet godina bila je izuzetno kooperativna u pregovorima.
Makedonija je dobila službeni status kandidata za ulazak u EU 2004., još nije ušla u EU.
Srbija je dobila službeni status kandidata za ulazak u EU 2012. godine – do danas je od ukupno 35 pregovaračkih poglavlja, 22 otvorila za pregovore, od kojih su tek dva zatvorena, i to privremeno.

Drugim riječima – Ukrajini će trebati barem desetak godina da uđe u EU.
Ovo što govori potpredsjednica ukrajinske vlade tek je prodavanje floskula ukrajinskom narodu, isto kao i ulazak u NATO.
Dok još i postoji šansa da Ukrajina u sljedećem desetljeću uđe u EU (ako se ova prije ne raspadne), šanse za ulazak u NATO su nikakve.

Alex Keller
7 mjeseci prije

Za dvije godine Ukrajine neće više ni biti. U biti je samo još pitanje do kada će Rusi trpjeti da ih NATO jbe u zdrav mozak i kada će im prekipjeti,pa poravnati Ukrajinu sa Dnjeprom. Ameri pumpaju Ukrajince da napadaju civilne ciljeve u Rusiji pa onda Rusi napadaju civilne ciljeve i Ukrajini, što znači da je pritisak na crveni botun samo pitanje dana. Naravno,račun će platiti EU i Ukrajina, djelom i Rusija,ali se ovaj put neće ni Ameri jeftino izvući. Jer Kinezi samo to čekaju,pa krenu rješavat svoje probleme. Ne bih se iznenadio nekom novom Pearl Harbour scenariju na Dalekom Istoku.

Magefun
7 mjeseci prije

Najkorupmiranija država ovog dijel vijeta će dobiti priliku da uđe u fašističku tvorevinu zvanu EU? Pa kod njih korupcija i kriminal su kao dobar dan.

Magefun
7 mjeseci prije

Ti Ukrajinci su sjebali i Grke, s time još kaj su čisti kriminal, korupcija i nacisti…pa trebati će još dvije planete da namire Ukrajinu koliko su oni dužni. Grci su za njih zezancija!

Karma
7 mjeseci prije

Hahahaha eu sepricka jama, rintajte za crnu rupu korupcije

Max
7 mjeseci prije

Kao,I,NK,Rudeš,za,Ligu,Prvaka.

Sasa Sasa
7 mjeseci prije

Ukrajina u EU, ali sa 20% teritorije. 80% će zauvjek ostati u RF.

Mike
7 mjeseci prije

Da li će i kad Ukrajina ući u EU sad odlučuje Rusija. Prije nekih godinu dana, EU je možda i bila moguća opcija, naravno uz uslov vojne neutralnosti Ukrajine. Ali sad kad su pale sve maske, ne vjerujem da to za Rusiju dolazi u obzir.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI