Ukrajina će dobiti F-16

Jake Sullivan
77 komentara

Kijev će “vjerovatno” dobiti borbene avione F-16 od saveznika Washingtona u Evropi koji možda imaju nešto viška, rekao je u srijedu američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan. Dok su mnoge zemlje NATO-a ponudile obuku ukrajinskih pilota, do sada se nijedna nije obavezala da će poslati prave avione.

“Što se tiče borbenih aviona F-16, predsjednik Joe Biden je prije nekoliko sedmica, radeći u bliskoj konsultaciji sa saveznicima, donio odluku da započne obuku ukrajinskih pilota na tim avionima”, rekao je Salivan voditelju Good Morning America Georgeu Stephanopoulosu iz Vilniusa . , Litvanija, gdje prisustvuje NATO samitu.

“Ta obuka će potrajati, a onda će doći do transfera F-16, vjerovatno iz evropskih zemalja koje imaju višak zaliha F-16”, dodao je Sullivan.

Borbeni avion je 1970-ih dizajnirao General Dynamics, a trenutno je u ograničenoj proizvodnji od strane Lockheed Martina. Danska je u utorak najavila „ koaliciju “ koja će se baviti obukom ukrajinskih pilota na avionima američke proizvodnje, počevši od avgusta. Predvodiće ga Danska i Holandija, a čine je i Belgija, Kanada, Luksemburg, Norveška, Poljska, Portugal, Rumunija, Velika Britanija i Švedska. Otprilike polovina uključenih zemalja zapravo ne koristi F-16, dok se nijedna od onih koje jesu javno obavezala da će ga poslati u Kijev.

U razgovoru s američkom vladinom agencijom Radio Svoboda, ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba rekao je da bi obuka “trebalo početi negdje u avgustu, vjerovatno početkom septembra”. U idealnom slučaju, rekao je on, prvi F-16 kojima su pilotirali Ukrajinci lete „do kraja prvog kvartala sledeće godine“.

„Ali treba da obučimo inženjere, tehničare, treba da pripremimo infrastrukturu. Mnogo je detalja, pa se može pomjeriti raspored”, dodao je Kuleba.

Moskva je više puta pozivala SAD i njihove saveznike da prestanu da “pumpaju” Ukrajinu oružjem, rekavši da to neće uticati na ishod sukoba, već samo povećati rizik od direktne konfrontacije. U maju je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao da bi slanje F-16 u Ukrajinu bila “neprihvatljiva eskalacija” i upozorio Zapad da se ne “igra vatrom”.

Prošlog mjeseca, predsjednik Vladimir Putin je predvidio da će F-16 “gorjeti” baš kao i zapadni tenkovi isporučeni Kijevu, i rekao da će Rusija pronaći načine da nanese udare na lokacije izvan Ukrajine ako se avioni na kraju tamo nalaze. Jednomotorni lovac zahtijeva netaknute piste koje Ukrajina nema, što dovodi do spekulacija da bi oni mogli biti dopremljeni iz susjednih zemalja NATO-a.

F16Jake SullivanSAD
Pretplatiti se
Obavijesti o
77 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
9 mjeseci prije

Ovi ciljano uništavaju Ukrajinu. Dobro znaju da F16 ne može probiti Rusku PVO a ni nositi se sa Suhojima.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Što izuzetni navlače ove jadne Europljane i još jadnije Ukre…

Prijedlog da se ukrajinski piloti počnu obučavati u rujnu u Europi (gdje pola navedenih država niti nema F-16), a ako se to desi, obuka će trajati do proljeća sljedeće godine i onda će im možda poslati vojno zastarjele F-16, ali ne izuzetni, već Europljani, a u Ukrajini nema sletnih pista koje bi F-16 mogli rabiti.

Idemo to pogledati sa druge strane – Ukrajina neće imati svojih pilota koji će biti na obuci pola godine, a onda će ih poslati kući vjerojatno bez F-16 koji ionako nisu prevaga u ratu.
Netko bi rekao da Dementni radi za Ruse 😄

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Ukrajina koja nije clanica nato, dobije F16 avione u neogranicenim kolicinama beslatno, hravtska koja je clanica nato,dobije ponudu od 12 aviona f16 za milijardu dolara.

hiber
9 mjeseci prije

Da, postoji “mali” visak zaliha od par tisuća. Nije predviđeno da rat stane i milioni granata ce padati po rusima. Padati ce i kazetne bombe. Krstareće rakete ce biti sve dužeg i dužeg dometa. Ukratko trosak okupacije i ruske žrtve biti ce visestruko prevazići koristi okupacije, tako da ce rusima jedino preostati da se povuku. I tu nastaje problem, jer se fašistički režim ne može povući bez pada jer gubi smisao postojanja. Prrsedan je gašistička Italija gdje je do prevrata došlo onog dana kada se Saveznici došli do granica.

Tupko Glupko
9 mjeseci prije

Barel nafte je porastao na 80 dolara, dolar prema košarici valuta pao na najnižu razinu od travnja 2022. godine.

Zelenski u potpunosti odbacio ideju zamrznutog sukoba u stilu Cipra ili Koreja:
“Siguran sam da Biden i Scholz neće zauzeti ovakav izdajnički stav. Nikada nećemo mijenjati bilo kakav status za bilo koji dio našeg teritorija. Pa makar to bilo samo jedno selo s jednim djedom”.

Kao da se njega nešto pita i kao da on može nešto napraviti što se tiče izgubljenih teritorija.
Ukrajinski narod jako krvavo odrađuje svoju ulogu koju joj je namijenio Zapad, još uvijek začaran ovim glumcem iz čijih usta izlaze redateljeve riječi. Onog preko Velike Bare.

Ante
9 mjeseci prije

Jedini razlog zašto sada Ukrajina dobiva kasetne bombe je taj što Amerike nema više drugih bombi koje bi isporučila Ukrajini, a da sami ne ostanu bez streljiva. Što se tiče F-16 aviona Ukrajinci su na njima trebali vježbati još od 2014 godine da bi ih znali upotrebljavati na b bojištu. Isto kao one opjevane Njemačke leoparde koji sada trunu u ukrajinskom blatu. Američki i europski saveznici jako su se iznenadili sa slabim napretkom Ukrajinaca na bojištu, to se vidi po lošem medijskom praćenju tog rata gdje mediji radže pišu o drugim stvarima nego o Ukrajinom ratu. Stalno se piše da će Ukrajina dobiti krstareće rakete dužeg dometa. To ništa ne znači za Ruse, oni su se nadali takvim gubicima zato imaju dovoljna broj ljudi i dovoljna broj skladišta oružja jer su se nadali da će do ovakvog rata jedno dana doći. Zapad pokušava propagandom pobijediti u ratu, rezultat je tisuće… Čitaj više »

Sabahudin
9 mjeseci prije

Naravno da ce dobiti i sve sto treba samo da tamane rusadiju, sta ce oni u NATO-u bolje je ovako.

Ivan
9 mjeseci prije

Lijepo gore lijepi avioni 🙂 Bas da vidimo koliko ce Rusima trebati da poskidaju i to skup americki smece?

tihobl
9 mjeseci prije

A koliko je Plenkovic obecao F-16?

Prstac
9 mjeseci prije

Biće uništeni pre nego što se dignu u vazduh..

9 mjeseci prije

F16 ima mogućnost nošenja nuks oruzja tako da rusi slanje istih tretiraju kao nuks prijetnju sa zapada što znači na će ruska trijada okružiti zaoad…

I slušajte sad trolovi , kad vam krenu nuksi padati po glavama a vi instant postanete dzehennemsko gorivo krivite sami sebe što ste bili neopisive daleBu…

Noname
9 mjeseci prije

Oružane snage Ukrajine bit će potpuno uništene tijekom protunapada ruske vojske, rekao je bivši savjetnik šefa Pentagona, pukovnik Douglas McGregor, u intervjuu s analitičarkom Kim Iversen na Youtube kanalu Douglas Macgregor SC.
“Sada će Oružane snage Ukrajine pokušati pokazati bilo kakve znakove života, ali istina je da će u slučaju ruskog protunapada Ukrajinci biti pometeni. I oni to znaju”, kaže stručnjak.
Prema njegovim riječima, ukrajinske trupe su iscrpile svoje streljivo, opremu, osoblje i gube svo zapadno oružje brže nego što ga mogu upotrijebiti ili obnoviti.
“Ukrajinci će ginuti pod teškom vatrom topništva, raketa i granata, a stotine tisuća ruskih vojnika će pasti na njih”, sažeo je stručnjak.
Ranije je pukovnik upozorio da je Ukrajina na rubu potpunog kolapsa i da bi se mogla početi urušavati iznutra.

Ne mogu šutjeti
9 mjeseci prije

Ne kontam, s čim se zanos(it)e? Pa će Džavelini …., pa Switch Blade …, M777, Cezar, NASAMS …, Bradley, Gepardi …, Iris-T, Leopardi, Challangeri, Patriot, Storm Shadow, ……., i šta? Gdje su sad? Napokon pokrenuli ofanzivu, ginu kao muhe a skoro da se nisu ni pomakli. naravno, sad kad stignu kasetne bombe i F-16 sve će se promijeniti, jer Rusi nemaju ništa takvo. E dalebu teške.

Max
9 mjeseci prije

Ponzijeva shema da se proda F35.

mile
9 mjeseci prije

aha, minimalno sljedeće godine zbog tehnikalija. do tad tko živ tko mrtav

Perun
9 mjeseci prije

F 16 je kanta go..vana …smokvin list na sramotnom mjestu u Usrajini….P.S..taj UsA narativ treba pod hitno odhebat sa portala Logicno.Hr…

Antee
9 mjeseci prije

radi se o maketama… 🙂
Nekako mi se čini da zapadni fašisti jedino žele da izgine čim više ukrosa kako bi se čim teže uspostavio suživot nakon ruske pobjede….ništa drugo nema smisla.

Crni Golf 4 vrata
9 mjeseci prije

.. naravno da će im poslati sve kako bi vojno industrijski lobi u Americi mogao od države naplatiti proizvodnju novih… ha, ha, ha… Do posljednjeg Ukrajinca!!! 🥂…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI