Ukrajina će ‘ojačati EU’

Annalena Baerbock
48 komentara

EU i NATO će nastaviti da podržavaju Ukrajinu jer je ona “geopolitički kritična” za njihove interese, rekla je njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock.

Govoreći na Konferenciji Zelene stranke u Karlsruheu u subotu, Baerbock je ustvrdio da Evropska unija mora prihvatiti Kijev, jer više ne može sebi priuštiti sive zone u Evropi.

„U našem je geopolitičkom interesu da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji, zbog čega ne samo da ćemo nastaviti našu podršku Ukrajini, već je i ojačati u EU i NATO-u“, rekla je ona, naglašavajući da je „Evropa naše životno osiguranje i to je ono što je važno i geostrateški ključno.”

„Danas je jasno da će Ukrajina u doglednoj budućnosti ojačati EU“, naglasila je ona.

Prošlog mjeseca, Baerbock je rekao da budućnost Ukrajine “leži u” EU, dodajući da će blok uskoro uključiti regije koje su se pridružile Rusiji 2022. godine, ali na koje još uvijek polaže Kijev. „[EU] će se uskoro protezati od Lisabona do Luganska“, rekao je Baerbock novinarima na marginama sastanka ministara vanjskih poslova EU u glavnom gradu Ukrajine.

Ponavljajući stav Berlina da želi da primi Ukrajinu u EU, Berbock je dodao da se to odnosi i na Moldaviju, Gruziju i potencijalno Zapadni Balkan, da ne ostavljaju ”  sive zone” izvan kontrole Brisela. Međutim, ranije u novembru, ona je priznala da će i sam blok morati da prođe kroz “mučne” reforme da bi pravilno funkcionisao sa toliko članica.

Njemačka je drugi najveći donator vojne pomoći Ukrajini iza SAD-a, dok je Baerbock postao jedan od najglasnijih zagovornika Kijeva od početka vojnog sukoba Rusije i Ukrajine.

Berlin je nedavno obećao da će “proširiti i povećati” svoju podršku Ukrajini u narednim godinama, iako praktično ne daje detalje o planiranoj pomoći. Međutim, otkriveno je da Berlin planira da obezbedi još jedan sistem protivvazdušne odbrane i generatore električne energije u okviru takozvane šeme „kišobrana zimske zaštite “ .

Potrošivši oko 18,2 milijarde dolara na vojnu pomoć Kijevu, Njemačka i dalje zaostaje za SAD, koje su potrošile oko 45 milijardi dolara, prema njemačkom Institutu za svjetsku ekonomiju Kiel.

Rusija je u više navrata izjavljivala da zapadne isporuke oružja Ukrajini gotovo da nisu uticale na situaciju na frontu. Početkom novembra, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu rekao je da „unatoč nabavci novih vrsta NATO oružja, režim u Kijevu gubi“. Ruska vojska je također redovno objavljivala fotografije i video zapise uništenog ukrajinskog teškog oklopa, uključujući tenkove njemačke proizvodnje Leopard.

BaerbockEurointegracijenjemačkaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
48 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
5 mjeseci prije

Uključiti će i zone pod kontrolom Russije ?! I što bi sada trebao bit Ruski odgovor ” na kontrolu Bruxellesa ” ?! Pa fino – krijnite 😁 i mi ponovno i za uvijek 💥 djelimo Njemačku i ne samo nju 🤷 ! Na koncu – nije mi jasno glede čega Ruski MIP tu jeftinu – drolju – bijedna , ulična podrijetla ne stavi na spisak nepoželjnih osoba sa kojom se nema o čemu razgovarati te joj zabraniti ulaz na Ruski teritorij pod prijetnjom uhićenja 🤔 ?!

Adriana
5 mjeseci prije

Odlazak tvoj, tvoga pajtaša Habeka i cijele te nesretne i nesposobne vlade, ojačati će Njemačku, posljedično i EU.

Josip
5 mjeseci prije

Glupa guska umjesto da se primi kuhace i pelena ona zagaduje politiku svojim lupetanjem.

BanOvan
5 mjeseci prije

Širok Dunav, plavo nebo, ko te takvu ne bi … ?

Darko 7
5 mjeseci prije

„U našem je geopolitičkom interesu da se Ukrajina pridruži Evropskoj uniji..” – kaže Baerbock i potpuno je u pravu što se tiče političko – ekonomske elite. Oni su zaokupljeni stvaranjem sukoba i ekonomskih kriza. Sve njihove odluke rezultiraju probleme nama običnim ljudima. Međutim psihopatski um niti ne može kreirati nešto životnopodržavajuće. Na našoj Zemlji ima svih potrebnih resursa za život puno većeg broja stanovnika od trenutnog broja, ali nam se to ne dozvoljava, odnosno, mi se za to nismo izborili.

nastran
5 mjeseci prije

vidljivo je u protekle skoro dvije godine kako “ojačava” uniju!????

Perun
5 mjeseci prije

njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock je ljubavnica onog naseg Rvackog diplomanta Gordan Grlić Radmana… prvo malo politike pa onda poslije toga sado mazo sex u Briselu..samo za naseg vrlog ministra rodom iz Ercegovne pjesma od ERE sa ovog svijeta
..
.Skini joj gaće
Rekla je daće
Okreni je, obrni je

Iz našega sela nije!
Samo živo, živo, živo!
Nemoj stavit’ krivo!
Stani linđo, dobro je bilo!

I jooopet!!!
Stani linđo, dobro je bilo!
Samo bubaj joopet!!!

Bruno
5 mjeseci prije

Ispravak netočnog navoda rekli bi rvacki političari. 18 milijardi od covid vakcina + 18 milijardi pomoći. Sveukupno 36 milijardi. Očito je da je ovoj famfulji šalabahter pisao Grlić-Radman. I gje ode držati govor. U najljepši,najstudentskiji grad na svijetu koji ima knjižnicu u koju bi se mogli smjestiti Zagreb. Ona bez škole otišla pametovati na najuniverzitetskiji grad. Je li neko provjerio da nije porijeklom iz Hrvatske ili nedaj bože iz Srbije? Dobro i Ukraina dolazi u obzir.

Josip
5 mjeseci prije

Krmacu treba poslati na ukrajinsku frontu da hladi i podmazuje cjevi mladim Ukrajincima.

Buničar
5 mjeseci prije

Smatrao sam da bi trebalo biti daleko vise zena na krovnim pozicijama vlasti u svijetu. Kada vidim kako promislja i djeluje znatan broj tih dama sve vise vjerujem da su mi promisljanja bila poprilicno nerealna (da ne napisem glupa). Ostaje jcinjenica da se na pozicije u politici najcesce penju (i muskarci i zene) sa ozbiljnim psihickim poremecajima. Kada pogledam koliko ljudi glasa za takove cini mi se da su psihicki poremecaju prevladavajuca osobina nas ljudi.

Nekoime
5 mjeseci prije

Ova zaboravlja da će, kada Amerikanci uskoro podviju rep, EU ostati sams s prilično ljutitim medvjedom na granicama.

Mrčikola
5 mjeseci prije

Nisu ovoj daske na broju…ili je preveć “stimulansa” u pitanju…zašto joj netko ne kaže da samo pročita napisano i vrati se u sobu s ogledalcima.
Članke i “klipove” s Annalenom treba završavat rečenicom; “pokušaj da se ne nasmiješ”. 😁

Keki
5 mjeseci prije

Oće k

Grdi
5 mjeseci prije

Umno poremecena, …. ili odvratni ratohuskac koji treba na medunarodni sud ……

Sparkling
5 mjeseci prije

Dotičnoj Gospođi još nitko nije rekao da Ukraine više nema. Ima loše špijune ili je namjerno obmanjuju.
Ali dobro, moramo i nju shvatiti jer nije joj lako. Sve što bi ona htjela a ne može, to joj osiguraju njeni prijatelji iz NaTo-a. Tj. ona je samo glasnogovornik nalogodavaca i nema svoje mišljenje, zato je nemojte shvaćati za ozbiljno. Mora Gospođa od nečega živjeti, teška su vremena.
Lp

eks
5 mjeseci prije

Analena Brabonjak je član kluba glupsona. Njena priča će se ostvariti kada nateraju Rusiju, kako ona kaže, da promeni svoju politiku za 360 stepeni .

Mali Mjesec
5 mjeseci prije

U šta se Europa izrodi s ovim psihopatama!? Zamisli ti izjave EU od Lisabona do Luganska, ne smije biti sivih zona koje nisu pod kontrolom Brisela. Znači ova se Eu pretvara vjerovatno i u nešto gore od Sovjetskog Saveza.

Hehehehe
5 mjeseci prije

Koliko ameri plačaju za ovakve izjave.

Zimek
5 mjeseci prije

Sta Grlic-rodman poljubi tu pamet ne raste

ApineIo
5 mjeseci prije

Ova duhovitija nego Hiber, MladenSt i Debelo Krme zajedno.

Rog! Rog! 🤘🤘👹

🖕 Jadranki

ApineIo
5 mjeseci prije

Ova duhovitija nego Hiber, MladenSt i Debelo Krme zajedno.

Rog! Rog! 🤘🤘👹

🖕 Jadranki

Max
5 mjeseci prije

Ovoj bi bilo bolje da ljubi grlića nego da laže.

Samo U Prolazu
5 mjeseci prije

EU mogu ojacati samo jeftini energenti. Korumpirani EU politicari vode US politiku i svima nama kopaju grob.

Zvone
5 mjeseci prije

Koja kokoš, Ukrajina če ojačati vanjski dug EU a cijela EU če ući u sat sa Rusijom.

Jadranka S.
5 mjeseci prije

Kod politike mozak općenito ne funkcionira.
Samo ambicije za veličinom, ljubomora, agresija – tu nema duše. Samo oni koji sebe ne poznaju mogu biti u politici.

Lucija, prva
5 mjeseci prije

Ne znam za vas, ali meni su ispod ovog teksta prikazana 3 artikla na reklami Positive vibrations.

Idealan komentar teksta.

Observeterius
5 mjeseci prije

Nije mi jasno zašto govorite o njoj u muškom rodu. Imputirate li da se izjašnjava kao muškarac? U tom bi slučaju sadržaj članka bio ozbiljno poljuljan.
Kako to da ne vrijede ista pravila kad je riječ o onoj Ruskoj glasnogovornici ili kako je već ono nazivate? Baš dotična ponajviše radi na ispraznosti svojih riječi veličanjem zločinca R. Mladića i opetovanim čuđenjem kako je Beograd, prema njoj potpuno nevin bio bombardiran.

Otprilike je taj gubitak objektivnost ono što izaziva smijeh i tešku “nevjericu kod propagande ruskog narativa ili kako ono Lavrov ozbiljno izjavi: “Ukrajina je nas napala” i izazove reakciju okupljenog diplomatskog zbora i akreditiranih novinara kakvu očekujemo od provala John Clees-a.

Hogar
5 mjeseci prije

Cionisticka fukara i hazarski snovi

Janko
5 mjeseci prije

Jadna Evropo,jadni evropski narode tko u tvoje ime govori i upravlja.Pa ta nije sposobna niti suđe da kvalitetno opere

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI