Ukrajina će tražiti optužbe za ratni zločin protiv zapadnih banaka

JPMorgan Chase
19 komentara

Šefovi zapadnih banaka kao što su JPMorgan Chase, Citigroup i HSBC čine ratne zločine nastavljajući indirektno finansirati rusku državu, izjavio je u utorak ekonomski savjetnik ukrajinskog predsjednika Vladimira Zelenskog Oleg Ustenko.

U intervjuu za CNBC, Ustenko je najavio da Kijev nastavlja prikupljati podatke o bankama za koje vjeruje da financiraju trgovce ruskom naftom, te da planira proslijediti svoje žalbe Međunarodnom krivičnom sudu (ICC).

“Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini, protiv Ukrajinaca”, rekao je Ustenko agenciji. “Po našoj logici, svi koji finansiraju ove ratne zločince koji rade ove strašne stvari u Ukrajini takođe čine ratne zločine”, dodao je, napominjući da Kijev neće goniti same banke, već njihove lidere i menadžere.

Ustenko je ranije pozvao šefove nekoliko velikih zapadnih banaka da prekinu veze s kompanijama koje trguju ruskom naftom i prodaju sve svoje dionice u ruskim naftnim i plinskim kompanijama, poput Rosnjefta i Gazproma.

U pismima koje je Financial Times vidio, a koja su ranije ovog mjeseca poslata izvršnim direktorima JPMorgana, HSBC-a, Citija i Credit Agricolea, Ustenko je optužio ove banke za „produžavanje” ukrajinskog sukoba i upozorio ih da će biti blokirane da učestvuju u rekonstrukcija Ukrajine.

Ekonomski savjetnik je navodno naglasio, između ostalog, da ogranci upravljanja imovinom HSBC-a i Credit Agricolea još uvijek drže dionice u Gazpromu i Rosnjeftu, dok Citigroup navodno daje kreditne mogućnosti drugom ruskom naftnom i plinskom gigantu, Lukoilu, kao i Vitolu, holandskom energetska kompanija koja trguje ruskom naftom.

JPMorgan Chase je još jedna globalna banka koja daje kreditne linije holandskom trgovcu, tvrdi Ustenko. Povrh toga, Kijev vjeruje da zajmodavac i dalje drži udjele u najvećoj ruskoj banci u većinskom državnom vlasništvu, Sberbank, kao i u Gazpromu i Rosnjeftu, koji su svi opisani u pismu kao neka od najcjenjenijih ekonomskih sredstava Kremlja.

Ustenko je za FT rekao da ukrajinsko ministarstvo pravosuđa namjerava tužiti ove banke MKS-u, koji ne može istraživati ​​ili krivično goniti vlade ili korporacije, ali može ciljati pojedince iz takvih organizacija.

Iako još uvijek nisu sve banke odgovorile na Ustenkovu prijetnju, Citi je za Financial Times rekao da je prekinuo svoje poslovanje u Rusiji, dok je JPMorgan za Business Insider napomenuo da je pomogao u implementaciji sankcija Rusiji.

bankeukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Keki
1 godina prije

Osokolili se.

Lenko
1 godina prije

“Nema sumnje da Rusija čini ratne zločine u Ukrajini, protiv Ukrajinaca”
– totalno kriva diagnoza.

Ukrainci čine zločine po Ukrajini protiv Ukrainaca.

none
1 godina prije

ok! može reći tko što hoće, ali moramo početi poštivati Ukrajinu!! ne ide im u ratu, ne ide im u gospodarstvu, ginu kao patke na streljani, al su ipak odlučili biti svjetska moralna vertikala he-he 😉

tihobl
1 godina prije

Neka tuze. Medjunarodni sud za ratne zlocine u Donjecku radi punom parom. Zasad presudjuje penzionisanim britanskim humanitarcima, a mozda ce jednog dana suditi i bankarima.

nekoime
1 godina prije

Boli me k**** za Zelenskog, a hemeroidi za Ukrajinu. Da li sam i ja ratni zločinac?

Max
1 godina prije

Briga njih za Ukrajinu.

Max
1 godina prije

Hrabri ovi UKri Bar imaju m…

1 godina prije

Zanimljivo , jako zanimljivo..Vrijedno daljnjeg istraživanja..

indy
1 godina prije

Po istom ključu,Sirija,Libija,Panama,Irak,Palestina,itd……..Moraju tužiti banke,zbog financiranja i suradnje sa agresorima koji su dokazano iz mas medija i zvaničnika agresorskih organizacija,gdje priznaju da je u Iraku pobijeno 500 000 djece od njihove strane,država počinile masovne zločine,kulturocide,poticanje terorizma,pljačku,masovna razaranja civilne infrastrukture,itd…od strane NATO-a predvođenih SAD-om,Izrael,itd….Jemen zaboravih,ta puko bi sve nabrajajuči…..

Ivan
1 godina prije

Ovi su potpuno izgubili kompas.

Nije važno
1 godina prije

Ma ovaj Zelenski je vrag u ljudskoj spodobi!

Daleko zôr
1 godina prije

Sretno s tim. Ako do sad nije bilo jasno. Sad je. Netko nije čitao povijest osim u obliku jako kratkih skripti. Kapital je zadnjih minimalno 200 godina financirao sve strane koje je smatrao prikladnim (profitabilnim ili interesnim). Ovo bi mogla biti i suptilna najava promjene smjera toka događanja? U tom slučaju ovo će biti velika vijest ako krenu u to. Puno stvari će tu isplivati ako otvore ta vrata. Something completely different.

1 godina prije

Ako je ovo istina, ako postoje dokazi da ove banke rade sa Rusijom…hoće li vam se upaliti lampice?
Isto ovako su radili i sa Adom…

Ime sa zvjezdicom
1 godina prije

Ja tankam auto na lukoilovoj benzinskoj. Jesam li i ja ratni zločinac?

gargamel.
1 godina prije

Sada su garant otisli u 3LPM.Sa Putinom se jos koprcaju, sa bankarima nemaju sanse

Josip
1 godina prije

Vrijeme je da se Kijev sprži kao Hirošima i Nagasaki pa da ta sranja prestanu dolaziti iz fašističke i pederske Ukrajine..

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI