Ukrajina cilja drugog opozicionog lidera optužbom za “izdaju”, Porošenko prati Medvedčuka

Petro Porosenko
2 komentara

Ukrajinska vlada cilja još jednog opozicionog lidera optužbom za izdaju, neposredno nakon što je njegova stranka nadmašila vladajuću stranku Sluga naroda u istraživanju javnog mnjenja. Ovog puta meta je bivši predsjednik Petro Porošenko.

Slučaj je navodno povezan sa trgovinom uglja između Kijeva i otcijepljenih istočnih ukrajinskih regiona u Donbasu tokom njegovog vremena na funkciji. Porošenko, koji je na čelu partije Evropska solidarnost, bio je žestoki protivnik i nepriznatih država i Rusije.

Ranije ove godine, drugi ukrajinski opozicioni lider, Viktor Medvedčuk, uhapšen je, navodno, zbog izdaje u odnosima sa Krimom. Baš kao i Porošenko, Medvedčukova opoziciona platforma – Za život na glasanju je bila ispred frakcije Zelenskog prije nego što je on bio krivično gonjen.

Medvedčuk je tvrdio da je slučaj protiv njega jasno politički motivisan.

„Peti predsjednik Ukrajine je obaviješten o sumnji za veleizdaju i omogućavanje aktivnosti terorističkih organizacija“, navodi se u saopštenju ukrajinskog Državnog istražnog biroa (DBR) u ponedjeljak.

Porošenko je u petak napustio Ukrajinu, a njegova stranka je izjavila da ide u unaprijed zakazanu posjetu Turskoj i Poljskoj. Neposredno prije njegovog odlaska, DBR je pokušao da mu uruči obavještenje, pozivajući ga na saslušanje. Bivši predsjednik je, međutim, „ignorisao predstavnike agencije za provođenje zakona i otišao u nepoznatom pravcu“, saopštio je DBR.

Bivši predsjednik se sumnjiči da je bio dio zavjere za kupovinu uglja iz otcijepljenih republika Donjeck i Lugansk, a procjenjena vrijednost robe kojom se trgovalo iznosi oko 1,5 milijardi grivni (skoro 55 miliona dolara). U zavjeru su navodno bili uključeni neodređeni „predstavnici najvišeg rukovodstva Ruske Federacije“, tvrdi DBR.

Pošto otcijepljene republike Kijev smatra „terorističkim organizacijama“, bivši predsjednik se suočava sa optužbama koje se kreću od podrške i finansiranja terorizma do veleizdaje. Ako bude osuđen po takvim optužbama, Porošenko bi mogao da se suoči sa 15 godina zatvora. Obavještenje o sumnji dostavljeno je bivšem predsjedniku u skladu sa važećim zakonom o krivičnom postupku zemlje, saopštio je DBR.

Bivši predsjednik je takođe pozvan na saslušanje zakazano za četvrtak, otkrio je u ponedjeljak njegov advokat Ilja Novikov. Advokat, koji je tekst obavještenja objavio na Facebooku, doveo je u sumnju zakonitost postupka njegovog dostavljanja.

Novikov je naveo da je obavještenje namjerno dostavljeno dok je Porošenko bio u inostranstvu, kako bi mediji „bliski administraciji” predsjednika Volodimira Zelenskog mogli da tvrde da je bivši lider pobjegao zbog istrage i da je imao za cilj da se sakrije od nje u drugim zemljama.

„Delegacija tužilaštva došla je u kuću Petra Porošenka, pitala čuvara da li je peti predsjednik kod kuće (on je na konferenciji u Varšavi, a malo je vjerovatno da to nisu znali) i ubacila obavještenje u otvor na kapiji“, rekao je Novikov.

Advokat je optužio tužioce da su “popustili” pod pritiscima aktuelne ukrajinske administracije i djelovali kao dio navodne kampanje klevetanja njegovih klijenata. Advokat, međutim, nije otkrio kada će se – i da li će se – Porošenko vratiti kući.

opozicijaPetro PoroshenkoukrajinaViktor MedvedčukVlada
Pretplatiti se
Obavijesti o
2 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Max
2 godine prije

Ha ha

Frodo
2 godine prije

Ukrajinci jedu svoje predsjednike: Timošenko, Janukovič, sada Porošenko. Uskoro je Zelenski na redu…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI