Ukrajina gađa ruske civilne satelite

Satelit
21 komentar

Ukrajina pokušava poremetiti ruske civilne komunikacijske satelite, saopćilo je u srijedu ministarstvo vanjskih poslova u Moskvi, dodajući da neodređene strane države pomažu Kijevu u tim naporima.

„Kijevski režim, uz učešće stručnjaka iz niza stranih država, pokušava da ometa ruske civilne komunikacione satelite. Ovo je nečuveno kršenje međunarodnog prava”, saopštilo je ministarstvo, upozoravajući da Moskva ima puno pravo da “odgovara na odgovarajući način” i da poseduje sve “neophodne mogućnosti” da to učini.

Nije odmah bilo jasno koliko je precizno Kijev pokušao da poremeti satelite, jer ministarstvo nije dalje razrađivalo to pitanje. Rusija je u više navrata iskusila prekide TV prenosa tokom tekućih neprijateljstava sa Ukrajinom. Ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski nakratko se pojavio na TV-u na jugozapadu Rusije još u januaru, a vlasti u Belgorodu su priznale prekid satelitskog emitiranja.

I druga strana doživljava slične poremećaje, od kojih se vjerovatno najznačajniji dogodio prošlog juna, kada su dva ukrajinska sportska kanala prikazala intervju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom umjesto fudbalske utakmice Svjetskog prvenstva.

Zapadne vlade i privatne kompanije već mjesecima pružaju Ukrajini satelitsku pokrivenost. Najvažnije, sateliti Starlink kojima upravlja SpaceX Elona Muska postali su važno oruđe za ukrajinske trupe u tekućem sukobu s Rusijom.

Ruske diplomate su još u oktobru upozorile da bi takvi sateliti mogli postati legitimna vojna meta.

“Govorimo o tome da SAD i njihovi saveznici koriste komponente civilne infrastrukture u svemiru, uključujući i komercijalne, u oružanim sukobima”, rekao je Konstantin Voroncov, zamjenik šefa odjela za neproliferaciju i kontrolu naoružanja u ruskom ministarstvu vanjskih poslova. vrijeme.

Odgovarajući na Voroncovljeve primjedbe, glasnogovornik američkog Vijeća za nacionalnu sigurnost John Kirby upozorio je da će Washington “pozvati Rusiju odgovornom za svaki takav napad, ako do njega dođe”.

Civilni Satelitirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
21 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Eto
1 godina prije

M48 ima I domet I preciznost

Emiliano Zapata
1 godina prije

Zracnom puskom po balonima, ha?

gargamel
1 godina prije

U prevodu, to gadja Amerika. Pitaju se mnogi zašto Putin ne uradi ovo ili ono, meni izgleda da on prvo čeka da protivnici izvedu neku akciju, tako uvijek ima alibi za adekvatnu reakciju.Živo me interesuje kako če pozvati Rusiju na odgovornost , potrošili su arsenal sankcija, osim direktne konfrotacije ništa im nije preostalo. Ali za to treba imati kojones i nevidim kako da jedno moralno i na svaki način degradirano društvo, može da se suprostavi zdravom slovenskom duhu .

Max
1 godina prije

Napad na sateltsku tvrtku hakiranjem.

tihobl
1 godina prije

МИ6 је пренео обавештајне податке Канцеларији председника и Генералштабу Украјине да Русија наставља да формира резерве на Криму и у Ростовској области, намењене одбијању контраофанзиве Оружаних снага Украјине. Британски обавештајци верују да се у близини граница са Украјином сада налази 100.000 руских војника и неколико хиљада тенкова и самоходних оруђа, који не учествују у непријатељствима.

Otkud sad to kad rojters tvrdi da se rusi bore lopatama?

Ivan Bgd
1 godina prije

Ukrajina gadja ruske satelite…
Tj bolje reci Amerika, jer je to njihovo oruzje koje su i zeleli da isprobaju na ovaj nacin, druga opcija je da gadjaju svoje satelite…

Ivan
1 godina prije

Zasto Rusi sparanu tu gamad i zasto Kijev do sada nisu pretvorili u rusevinu? Zasto se daju zafrkavati tim usrancima?

Dux
1 godina prije

Nemoć zapada, a Putin pričeka, analizira, priprem i uzvrati….., a onda cvilež.

komšija
1 godina prije

Na kraju će se videti,da se amerika mora sravniti,da ne postoji.

nepoželjni
1 godina prije

Činjenica da se nigdje na zapadu ne mobilizira stanovništvo i činjenica da se uopće ne nadoknađuju rezerve novom i masovnom proizvodnjom oružja i municije, je jasan pokazatelj da eskalacija rata nije u planu.

Motorola
1 godina prije

Ruske satelite gađaju sa teglicama krastavaca…..🚀🐷🐵🤡😂😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI