Ukrajina je mogla izbjeći sukob

Donald Trump
12 komentara

Ukrajina je mogla izbjeći stotine hiljada mrtvih i izgubiti manje zemlje da je postigla mirovni sporazum s Rusijom prije početka sukoba prošlog februara, rekao je bivši američki predsjednik Donald Trump u intervjuu za NBC News u nedjelju.

Gubitak ukrajinske teritorije od Rusije je “nešto o čemu se moglo pregovarati”, rekao je Trump voditeljici NBC-a Kristen Welker, dodajući da je “mnogo ljudi očekivalo” da Kijev odustane od svojih potraživanja na “Krim i druge dijelove zemlje” u zamjenu za mir.

„Dakle, mogli su da sklope dogovor gde je izgubljeno manje teritorije nego što je Rusija već zauzela“, nastavio je Tramp. “Mogli su da naprave dogovor da niko nije ubijen…imali bi ukrajinsku državu. Sada niko ne zna ni da li će Ukrajina biti potpuno preuzeta.”

Pod “drugim dijelovima zemlje”, Trump je vjerovatno mislio na Narodnu Republiku Donjeck i Lugansk, čiji je suverenitet ruski predsjednik Vladimir Putin priznao tri dana prije početka ruske vojne operacije u Ukrajini. Nakon referenduma prošlog septembra, oba regiona su se sada pridružila Ruskoj Federaciji, zajedno sa bivšim ukrajinskim teritorijama Hersonom i Zaporožjem. Krim je izglasao povratak Rusiji 2014.

Trump je potom ponovio svoju tvrdnju da će, ako bude izabran sljedeće godine, imati razrađen mirovni sporazum u roku od 24 sata.

„Uveo bih ruskog predsednika Vladimira Putina u sobu, uveo bih ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog u sobu, onda bih ih spojio i imao bih dogovor“, rekao je Velkeru .

„Bilo bi lakše da rat nije počeo, a da živite stotine hiljada ljudi, što je najvažnije“, rekao je on. „Ali mogu to da uradim i mogu to da uradim brzo.”

Tramp je tada tvrdio da je sprečio Ukrajinu i Rusiju da „učine bilo šta“ tokom svog predsedništva, tvrdeći da bi niske cene nafte koje su karakterisale njegov mandat u Bijeloj kući učinile da Rusija, vodeći izvoznik nafte, finansira vojsku preskupo. operacija.

Trampov stav o Ukrajini je dijametralno suprotan onom predsednika Džoa Bajdena, koji je obećao da će finansirati kijevsku vojsku “koliko god bude potrebno” da porazi Rusiju na bojnom polju. Izuzev biznismena Viveka Ramaswamyja, svi Trumpovi protivnici na primarnom polju republikanaca podržavaju neku vrstu kontinuirane vojne pomoći Ukrajini.

Među njima je i bivši Trumpov potpredsjednik Mike Pence. Govoreći za CNN u nedjelju, Pence je optužio Trumpa da je “prigrlio politiku smirivanja” i “puštao Vladimiru Putinu da ima ono što želi”.

rusijaTrumpukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
12 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

I American tax payers , dodatno oporezivanje zarad ciljeva BlackRock u Ukraine … Da …

Eehhhh
7 mjeseci prije

Svašta!
Pa Mockba je stoput izjavila da je SVO u ukrajini borba za denacifikaciju Kijeva, borba protiv Nato I uspostavljanje drugacijeg sveckog poretka.
Sta trump onda misli, nakon sta smiri ukrajinu, kako će da povuče Nato na granice iz 1990., kako da proglasi dolar nesveckom valutom, kako da nagovoriti eu da opet kupuju rusku naftu?
Na silu!?
Dakle,
Trump sa putinom zajedno diktiraju ostatku sveta šta i kako da rade
Providno, Zar ne?

Alex
7 mjeseci prije

Tko rat traži,rat i nađe. Ako Ameri žele ginuti, uskoro bi im se želja mogla i ostvariti.
S druge strane,Trump je shvatio da je rat preskup i da je bolje novac ulagati u svoju zemlju i tako postupno trasirati put u neku budućnost vladanja svijetom bez rata i prljavih industrija,za što USA ima potencijal,ali ne sa ovakvim pristupom stvarima,koji cijeli svijet,ali i njih same vodi u propast.

ime
7 mjeseci prije

kaže beskorisni za čijeg je mandata išlo naoružavanje ukrajine 24/7/365

Biti-ili-ne-biti
7 mjeseci prije

Trump je jedina nada da se prekine ratni cirkus i od toga se opakim momcima steže grlo.
Zato ga napadaju na sudovima svim mogućim lažnim optužnicama od kojih su mnoge bile dokazane kao lažne još 2016. na tadašnjim izborima koje je Trump na njihov užas dobio.
Sada se žele osigurati da se to ne ponovi.

Tupko Glupko
7 mjeseci prije

Budimo iskreni – Rusi se neće zadovoljiti samo sa teritorijem koje su zauzeli u Ukrajini, tj. njezinim jugoistočnim dijelom i primorjem, jer Ukri stalno iz područja istočne i sjeveroistočne Ukrajine napadaju Rusiju, a da imaju naoružanja, gađali bi raketama direktno Moskvu koja je tek 500 kilometara zračne linije od rusko-ukrajinske granice, po mogućnosti i nuklearno.

Rijeka Dnjepar je minimalni cilj Rusije, ali obzirom da ne ruše mostove na njoj, misle ju cijelu neutralizirati da ne uđe u NATO pakt.

Slanje raketa srednjeg dometa od SAD, Francuske i Velike Britanije zapečatio je sudbinu Ukrajine istočno od Dnjepra, a ako krenu slati i rakete dugog dometa, Ukrajina će postati prošlost.

Hoće li što ostati od Ukrajine u rukama je upravo izuzetnih, Njemačke i Velike Britanije.

Max
7 mjeseci prije

Jest ali to nije cilj.

ljena bitanga
7 mjeseci prije

Kaj si ti novi ovdje!?!?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI