Ukrajina je od juna izgubila 90.000 ljudi

Ukrajinska vojska
49 komentara

Ukrajinska vojska izgubila je više od 90.000 vojnika od početka kontraofanzive protiv ruskih snaga u junu, izjavio je u četvrtak ruski predsjednik Vladimir Putin.

” Samo od 4. juna, ukrajinske jedinice su već izgubile preko 90.000 ljudi”, rekao je Putin na plenarnoj sednici diskusionog kluba Valdai u Sočiju, napominjući da ovaj broj uključuje i smrt i onesposobljenost.

Ukrajina je takođe izgubila 557 tenkova i skoro 1.900 oklopnih vozila u istom vremenskom periodu, dodao je Putin.

Kontraofanziva je počela 4. juna nizom ukrajinskog napredovanja duž linije fronta između Hersona i Donjecka. Operacija je, međutim, brzo naišla na probleme, jer su ukrajinske jedinice bezglavo napredovale kroz minska polja kako bi se susrele sa više slojeva ruskih rovova, tenkovskih zamki i položaja topova. Bez zračne podrške koja bi pokrila ponovljene ukrajinske napade, kijevske trupe su bile izložene napadima ruske artiljerije, helikoptera i dronova.

Nakon što su nekoliko puta prilagodile svoju taktiku, ukrajinske jedinice su u avgustu uspele da zauzmu nekoliko sela u blizini Zaporožja, iako su gubici ostali veliki. Tenkove koje je snabdevao Zapad uništili su izdaleka ruski dronovi i projektili, a Ukrajina je izgubila 17.000 ljudi samo u septembru, prema podacima ruskog Ministarstva odbrane.

Zapadni zvaničnici su javno priznali da se kontraofanziva nije odvijala onako kako su se nadali, a medijski izvještaji sugeriraju da se na operaciju gleda kao na neuspjeh u SAD-u i Evropi. Iako će jake jesenje kiše uskoro otežati napredak na bojnom polju, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obećao je da će ofanziva nastaviti i do zime.

Ukrajinska vojska ne objavljuje svoje podatke o žrtvama, iako su neke procjene procurile. Evropska komisija je još u decembru objavila i brzo izbrisala video i s njim povezan transkript u kojem je predsjednica Komisije Ursula von der Leyen rekla da je ukrajinska vojska pretrpjela 100.000 mrtvih u prvih devet mjeseci sukoba.

„Razumijemo gdje i šta treba da radimo“, rekao je Putin u četvrtak. “Smireno idemo ka ostvarenju naših ciljeva i uvjeren sam da ćemo ih ostvariti.”

Putin je naglasio da cilj Rusije u Ukrajini nije proširenje teritorije Ruske Federacije, već izgradnja “novog svjetskog poretka” u kojem NATO ili drugi vojni blokovi više nisu u stanju da nameću svoju volju civilizacijama koje se opiru. Putin je takođe istakao represiju Kijeva prema onima koji govore ruski u regionu Donbasa kao ključni faktor iza njegove odluke da pokrene vojnu operaciju u Ukrajini prošle godine.

kontraofanzivaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zlovenac
7 mjeseci prije

Živeče Amerika dok budale gine za nju.

Sparkling
7 mjeseci prije

Iz izvora koje plasira Zelenski i njegovi saveznici,izgleda da se nastavlja borba (do posljednjeg Ukr) i govori o novoj ofenzivi na jesen ili proljeće…dakle ništa novo, ali danas 4. listopada 23. koliko iščitavam – nema TAURUS-a ne isporučuju se ATACMS i sve manje novca (kao prognoza)! nema stromshadowa ili napada na neke mete na teritoriju Rusije zadnjih dana. MsM u zadnje vrijeme nešto su popustili u neograničenoj potpori Ukr.

Pa je li moguće da SAD razgovara s RU? Možda? Jer ako je tako, vrlo brzo će se dogoditi i promjene u vrhu Ukr. vrhuške, prije bilo kojih javnih istupa dva glavna aktera za pregovore.
Lp

MladenSt
7 mjeseci prije

A jeli ovaj pribrojio i 50 civila ubijenih jučer u okolici Harkiva .
na podu leže mrtvi ,žene i starci ,ubijeno dijete ,sve NATO časnici i vojnici kako ovdje neki komentatori vole opravdavati Ruske zločine .Srbska posla .

nastran
7 mjeseci prije

nesretnici

Schwarze Hunderte
7 mjeseci prije

Tuga …. Čemu ?

Lucija, prva
7 mjeseci prije

“Umirovljeni pukovnik Viktor Baranets rekao je da je zapovjedništvo Oružanih snaga Ukrajine (AFU) kod Soledara uništeno ruskom bombom FAB-1500 s jedinstvenim modulom planiranja i korekcije (UMPC).
To je izvijestila Komsomolskaya Pravda. Napominje se da je bomba iskorištena iz lovca-bombardera Su-34, a pogodila je sjedište odvojene taktičke grupe Soledar, koja se nalazila u blizini sela Aleksandro-Kalinovo. Baranec tvrdi da je time eliminirano “oko 50 pripadnika Službe sigurnosti (i ne samo njih)”, a isto toliko ih je ranjeno. Prema njegovim riječima, većina komunikacijske opreme, vojne opreme i uporišta u radijusu od 100 metara su “odmotani”.
Prema Barantsu, uspješan poraz cilja omogućen je zahvaljujući korištenju opreme za izviđanje, uključujući i na zemlji, i vještini posade zrakoplova.”

To su onih jadnih 50 civila u kafiću, btw.

lulu
7 mjeseci prije

Mir Boziji . Sotone se ubijaju sa obje strane i niko to ne moze sprijeciti jer su to sotone a oni ne slusaju boziju 18-tu zapovjed .

lulu
7 mjeseci prije

Ti si jedan od sotona i opasan si po okolinu mir sa tobom potrazi lijecnika stetis svoje zdravlje .

Dux
7 mjeseci prije

Putin, jedina nada za normalan suživot na planetu, a ovo ” novo normalno” je bolest i rak planeta, i samo zbog toga …. Putine ne posustaj, kad je već kršćanska Europa poklekla pod utjecajem zla…

Sroljo
7 mjeseci prije

Zidov nije ni osjetio a zena mu od muke neki dan morala potrositi u New Yorku oko milju I pol evrica na prstenje I ogrlice…nije lako

FATIH
7 mjeseci prije

ŠTA ZELENKO URADI SA MLADOSTI I ZEMLJE?

Ada Pajnić
7 mjeseci prije

Jedan američki senator je izjavio da ih je Bidenova administracija obavijestila da za 2024. godinu misle izdvojiti najmanje sto bilijuna samo za održavanje statusa quo jer ne vjeruju u vojnu pobjedu Ukrajinaca. Znači Ukrajinci bi trebali još najmanje godinu dana ginut za apsolutno ništa, misle Ameri da stvari i dalje guraju po starom, Zelenski valjda šmrče, Zelenska troši milijune po draguljarnicama, a medije plaćaju da i dalje guraju ratnohuškački narativ. Bolesnici.

Alex
7 mjeseci prije

Ako ubrojite one koji su pobjegli iz Ukrajine ,onda je Ukrajina izgubila bar pet puta toliko ljudi.

Ovakvo bezumno jurišanje
7 mjeseci prije

nije viđeno još od klaonica iz prvog svjetskog rata.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI