Ukrajina je priznala veliki poraz

Ruska vojska-Ukrajina
42 komentara

Ruske trupe zauzele su grad Liman u sjevernoj oblasti Donjecka, objavila je vlada u Kijevu u četvrtak navečer. Ukrajinske snage su se navodno povukle u pravcu zapad-jugozapad prema Slavjansku.

„Izgubili smo grad Liman“ , priznao je Aleksej Arestovič, ključni savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, u prenosu uživo u četvrtak.

Iako je Arestovič citirao “nepotvrđene izveštaje”, ruski vojni dopisnik Aleksandar Kots je ubrzo nakon toga objavio video snimak ruskih trupa u gradu, uz natpis “Liman je naš”. Ukrajinske trupe su “pobjegle” na zapad i jugozapad, dodao je Kots, dok su svoje povlačenje pokrivali artiljerijskom vatrom.

Upad na Liman trajao je manje od nedelju dana, a ruske snage su ušle u grad 23. maja. Na Telegram kanalima je bilo nepotvrđenih izveštaja da se čak 500 ukrajinskih vojnika predalo. Do srijede, tri četvrtine Limana je navodno bilo pod ruskom kontrolom, a za preostale ukrajinske trupe se tvrdi da utvrđuju industrijsku zonu na jugozapadnom rubu grada.

Međutim, neprovjereni  video objavljen na TikToku u srijedu navodno prikazuje grupu ukrajinskih vojnika kako se drže oklopnog vozila koje se velikom brzinom udaljava od grada, usred artiljerijskog bombardiranja.

Liman je bio među prvim gradovima u regionu Donjecka koji je zauzela milicija suprotstavljena vladi u Kijevu nakon puča na Majdanu 2014. godine. Ukrajinske “antiterorističke” snage zauzele su ga početkom juna te godine i iskoristile svoje položaje za opsadu Slavjanska, gdje se separatistička milicija držala još mjesec dana.

Vijest o ukrajinskom porazu kod Limana dolazi usred kontinuiranog napredovanja ruskih snaga iz Popasnaje, koje prijeti da potpuno odsiječe hiljade vojnika lojalnih Kijevu u džepu Severodonjeck-Lisichansk.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Limanporazrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
42 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Vjest ima več bradu…
Več par dana su na tubi i Telegramu snimci…
I ne samo to, hiljade ukro vojnika su u okruženju, nemaju kud. Nemaju snabdevanja…
Danas je na Telegramu dosad neviđeni snimak Intelslave, blogera, kako izgleda rat u živo…
Možete ga nači na Moon, pod komentarom 203..

Toyte
1 godina prije

Uskoro ce se Ukrajinci osjecati kao mi Hrvati koji smo bili pumpani od NATO pacta na razbijanje Jugoslavije a kad je rat zapoceo ostavili su nas na cijedilu. F* NATO, yebi Zapad.

Jednostavno receno
1 godina prije

Pa zar nisu britansk obavještajci rekli a imbex prenio da rusi još dva tjedna mogu ratovati i bankrot? Ili je ona ključna su dva tjedna? Rusi bježe vojnici u rasulu, pobiše generale…… ja al i britanci bubaju a nekada su slovili za pouzdanu informaciju i slobodu govora.

Nena
1 godina prije

❤️🇷🇺❤️☦️
Idemo dalje do oslobođenja od ukronacista i demilitarizacije Ukraine!!!!

indy
1 godina prije

Kako to kad Ukrainci napreduju po svim linijama kako izvještavaju režimski mediji.I interesantna izjava jednog biskupa da je Putin jedini šef Europskih država koji se bori protiv zla,pametnom dosta.Te da stave snimke zarobljenih Ukrainskih vojnika koja obilježja i tetovaže nose i imaju,u MSM,isti tren bi bili masovni prosvjedi za obustavu ikakve pomoči nacistima,sotonistima i kriminalcima protiv kojih se bore Ruske snage.

Metabaron
1 godina prije

Brkato prase u raljama depresije, poricanja I majmunske groznice koju je pokupio na paradi …

davvor
1 godina prije

Ovaj Zelenski je glumac i misli da je nezamjenljiv.
Dok muzika svira s zapada on plese a kad se muzika zaustavi bit ce smijenjen od tog istog zapada a ukrajinski narod nista ne odlucuje.
Kad ce puknuti film Ukrajincima, kad ce shvatiti da im Rusija nije neprijatelj?

Sardelino
1 godina prije

Nestadoše sa HRT uvaženi vojni analitičari i komentatori ala Barić i njemu slični.
Nema ih ni u tragovima.

Max
1 godina prije

Ukrajina će izgubiti sve.

FATIH
1 godina prije

A STA KAZE ENGLESKA OBAV.SLUZBA????
SLAVA RUSKOM NARODU!!!
SMRAT FASIZMU!!!!!

Hattori Hanzo
1 godina prije

Ad astra i hiber civile a i sedviča je sve manje.

uno
1 godina prije

Da oni cvilu a neki su se povukli, cudi me zasto nema SKRETNICARA pa da napise i na ovaj clanak neki post po zadatku…. Svi su isti i sve je igrokaz i ne postoji anglo-saksonski imperijalizam…

1 godina prije

Pukla kičma…Ima već nekoliko dana..

anonimno
1 godina prije

Pa zar Ukrajinci nisu na ruskoj granici.Samo je pitanje dana kada ce uci u Moskvu.

gigi pinna
1 godina prije

Znači samo da je Putin htio, sve se ovo moglo izbjeći još 2014., jer su Narodne milicije još onda zauzele i Mariupol, i Liman i Slavjansk i Kramatorsk.

Karma
1 godina prije

Hazaria sve manja.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI