Ukrajina je već “de facto u NATO-u”

Ukrajina i NATO
39 komentara

Eventualno članstvo Ukrajine u NATO-u i EU samo je formalnost, rekao je u srijedu Aleksej Arestovič, istaknuti savjetnik ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog. Kijev je već “de facto” član vojnog saveza predvođenog SAD-om, koji je obećao da će mu pomoći da “pobijedi” sukob s Rusijom – i upravo se pridružio Inicijativi triju mora kao stražnja vrata EU, rekao je Arestovich u intervju.

U razgovoru sa Jutjuberom i aktivistom Markom Fejginom u srijedu, Arestovič je priznao da sumnja da li su NATO ili EU spremni da prihvate Ukrajinu, ali da to nije važno. Samo postajanje kandidatom daje Ukrajini pristup razvojnim fondovima EU, kojima je Poljska izgradila svoju infrastrukturu, rekao je Feyginu. Štaviše, Kijev je upravo napravio još jedan lukav potez pridruživši se Trimarijumu, rekao je Arestovič.

“Postali smo 13. zemlja Trimariuma. To je pristup novcu, transportu, sigurnosti na moru, infrastrukturi. I 12 zemalja Trimariuma su članice EU. To je skoro polovina zemalja EU. To znači da je naša integracija sa EU otišla mnogo dalje nego što svi trenutno procjenjuju”, rekao je Arestović.

Ovo je bila referenca na najavu poljskog predsjednika Andrzeja Dude u utorak da je grupa stvorila poseban status “participativnog partnerstva ” za Ukrajinu. Stvoren od strane Poljske i Hrvatske 2016. godine kako bi obuhvatio područje između Baltičkog, Crnog i Jadranskog mora, Trimarium se od tada proširio na Austriju, Mađarsku, Češku, Slovačku, Rumuniju, Bugarsku, Latviju, Litvaniju, Estoniju i Sloveniju. Njeno članstvo nije upola manje nego u EU, koja ima 27 država članica.

Arestovič je, međutim, nastavio, rekavši Fejginu da je Ukrajina “de facto članica” NATO-a. Možda nema uzajamno obećanje o odbrani iz člana 5 u pisanoj formi, ali više od 50 zemalja u Ukrajinskoj kontakt grupi za odbranu, koju predvode SAD, obećalo je ukrajinskom ministru odbrane Alekseju Reznikovu da „nikada, nikada“ neće dozvoliti Kijevu da izgubi rat, insistirao je Arestovič.

Američki ministar odbrane Lloyd Austin “stavio je trešnju na vrh torte”, dodao je Arestovič, rekavši da “ne treba sumnjati da ćemo odvesti Ukrajinu do pobjede”.

Zelenskijev glavni savjetnik za odnose s javnošću često je bio prisutan na ukrajinskoj TV i live streamovima, ponekad otkrivajući osjetljive informacije prije nego što bi one mogle biti službeno potvrđene – kao što je gubitak grada Liman u Donbasu prošlog mjeseca – dok je u drugim prilikama govorio o vulgarnostima tirade protiv Henrija Kisindžera i drugih na Zapadu koji su pozivali Ukrajinu da sklopi mir sa Moskvom.

Ranije ove sedmice, Arestovič je rekao drugom intervjueru da LGBTQ pojedince smatra „ljudima sa devijacijama“, što je navelo nevladinu organizaciju KyivPride koju podržava Zapad da zatraži njegovu ostavku od Zelenskog.

NATOrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
39 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Jp! Tačno.
Ukrajinu snabdjeva čitav NATO.
Razlika je samo u tome, da umiru ukrajinski vojnici.
Koji če uskoro nestati…

mrdo
1 godina prije

Kao što već napisah tamo dole, ‘biti ili ne biti u NATO’ pitanje je samo propaganda. Ne igra nikakvu ulogu, osim što Amerikanci mogu bolje da pljačkaju ako je država član. ———————— U stvari, istina je da članstvo u NATO ne igra nikakvu ulogu. Čak naprotiv. Kao članica je vjerovatnija meta, dok nema nikakvu veću zaštitu u poređenju sa non NATO. Zapadna propaganda naglašava prvu rečenicu, pa onda “zaboravi” da ima ‘ali’. “Napad na jednu članicu je napad na sve članice”. Mnogo jaka tvrdnja! Međutim, poslije ide ‘ali’, i sve je razvodnjeno. Šta je član 5? Ništa. Mrtvo slovo na papiru, tigar od papira. Ni jedna članica nije dužna da vojno pomogne napadnutoj članici, već može sama da procjeni na koji način može i želi pomoći napadnutoj članici. Procjena može da bude bilo šta. Slanje pelena, na primjer, vojnicima napadnute države, kojima je, zbog straha, probavni trakt u haosu, panic… Čitaj više »

dmz
1 godina prije

rijetko istinita tvrdnja”… upravo se pridružio Inicijativi triju mora kao stražnja vrata EU,”
ostatak također drži vodu, malo će eventualno izmijenit službenu definiciju pobjede i eto, forma zadovoljena.
To što će eventualno falit 2/3 države to su one loše misli nad kojima se ne treba zadržati, valja okrenut novi list, otvorit novo poglavlje i usredotočiti se na budućnost.
Debili…
Zbilja impresivno kako se vojska još nije okrenula na njih

1 godina prije

Harkov, JUTROS! Na tubi. Nešto nema ljudi, a mir je…
/watch?v=MM7neW8Eqo8

Гавран
1 godina prije

E da kojim slučajem uđe u NATO, popunile bi se bolnice EU od infarkta. To bi po članu 5 bio početak A. rata.

Iva Bg
1 godina prije

Ukrajina u NATO?

Sva je prilika da će, u tom slučaju, rat potrajati a pitanje je šta će ostati od Ukrajine.

nekoime
1 godina prije

“…stražnja vrata EU”? Prije šupak.

123
1 godina prije

Dugo se nisam nasmijano na neviđene gluposti sa tragično je.

LZN
1 godina prije

Ukrajina je već de facto u NATO……
U Bosni bi rekli: Ukrajina je fakat već u qurcu……….što je mnogo bliže istini.

Ovo mu dođe ka ono: bezuslovna predaja = evakuacija……baš jih evakuiraše, paravo u ruske kazamate.
Nego ruje, zamjeniše neku nacistkinju, doktorku iz bataljona azov, mada ima hrpa dokaza da je ubijala i mučila čak i djecu.
I kao što sam najavio, narod u Donbasu popi…dija. I ruje ga palamute…….

1 godina prije

Želio bi svakom, ko se nađe na ovoj stranici, šta sve je danas poznato…
Baš čitam podatke o planiranim dobavama Ukrajini, od kojih su neke 6 mjeseci prije početka specijalne operacije! SAD su planirale naoružati Ukrajinu, sa svom tom skalamerijom BEZ OBZIRA NA REAKCIJU RUSIJE!!! HIMARS, haubice….

Adriana
1 godina prije

Američki ministar odbrane Lloyd Austin “stavio je trešnju na vrh torte”, dodao je Arestovič, rekavši da “ne treba sumnjati da ćemo odvesti Ukrajinu do pobjede”.
Ne treba sumnjati, najbolje je unaprijed ne vjerovati.

Opičeni Joe (skroz)
1 godina prije

Ako Rusi ovim tempom nastave da zarobljavaju zapadno oružje od ukrajinaca i oni će uskoro preći na nato standard.

tuf
1 godina prije

Arestovič je ukrajinski šampion budalastih, propagandističkih izjava. Umjesto snivanja snova neka se radije pozabavi stanjem na terenu jer sve više i zapadnih vojnih analitičara najavljuje skori raspad ukrajinskih obrambenih linija. Da ne bi Arestovič jednog drugog Vladimira morao pitati što misli o ulasku Ukrajine u EU.

Tupko Glupko
1 godina prije

Dokle će Ukri živjeti u svijetu mašte i gutati laži svojih vladajućih političara o brzom ulasku Ukrajine u EU i NATO?
Valjda dok ne izginu do zadnjega za interese izuzetnih.

Sardelino
1 godina prije

Ponavljam se.
Nepotrebno je iznositi nekakve tablice sa podacima stranih plaćenika u Ukrajini.
Ili radi upečatljivosti iznositi imena ubijenih i zarobljenih Britanaca, Amerikanaca…..ostalih. Zašto.
Zato što je cijela ukrajinska vojska zajedno sa vojnim vrhom i nametnutom vlasti na platnom spisku NATO i zapadnih zemalja. Dakle plaćenička.
Odrađuju zadatak kojeg su dobili i prihvatili a taj je da što više oslabe Rusiju, omekšaju njenu ekonomiju i vojnu moć i pripreme je za za što lakši ulazak NATO vazala u proširenje rata protiv Rusije.
Zapad smatra da je ovo zadnja prilika da slome Rusiiju kako bi se mogli okrenuti protiv Kine.
Kisinđer je bio u pravo što je po njegovoj procjeni trebalo dobiti prvo Rusiju na svoju stranu protiv Kine a potom se nakon poraza Kine, obračunati da Rusijom.
Dobro je za svijet što ga nisu poslušali i što su napravili grešku u koracima.

tihobl
1 godina prije

Koga briga u Kijevu za stanje na frontovima. Sad su aktuelne fotke Arestovica u haljini i njegove istopolne snimke iz hotelskih soba. Eto usli su u EU, cilj je ostvaren, Arestovic pokazuje svoje evropske vrijednosti, a kiiv pride kaze da je nedovoljno evropeizirani da mu nije mjesto u evropskoj ukrajini.

Max
1 godina prije

Bez ikakva reda i protokola, Kojim pravom?

1 godina prije

Znaju to Rusi , zazoo je i lomljenje ukrajine ključna stvar..A melju ih stršano..

Dragan
1 godina prije

Ukrajina neće biti u Nato paktu još 50 godina…

Goks3
1 godina prije

Ne nije.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI