Ukrajina je ‘vještačka država’

Putin - Ukrajina
67 komentara

Moderna Ukrajina je zemlja koja je umjetno stvorena djelovanjem pokojnog sovjetskog vođe Josifa Staljina nakon Drugog svjetskog rata, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin američkom novinaru Tuckeru Carlsonu.

U opsežnom i dugo očekivanom intervjuu koji je trajao više od dva sata, Putin je detaljno opisao proces kojim je Ukrajina nastala u sadašnjem obliku.

Podsjetio je da je, tokom feudalne fragmentacije Rusije u srednjem vijeku, Ukrajina – koju je opisao kao dio ruskih zemalja – bila pod velikim poljskim kulturnim, vjerskim i političkim utjecajem. U 17. veku, ljudi ovog kraja želeli su da se pridruže tadašnjoj sve većoj moći Moskve, ali Rusija je želela da izbegne rat sa Poljskom.

Ipak, nakon dugog razmišljanja, Moskva je odlučila da ovaj “dio starih ruskih zemalja” vrati u okrilje, rekao je, što je rezultiralo ratom s Poljskom. Moskva je povratila sve svoje “istorijske zemlje” za vrijeme vladavine Katarine Velike, koja je vladala između 1762. i 1796. godine, podsjetio je on.

Nakon komunističke revolucije 1917. u Rusiji i još jednog rata s Poljskom, Varšava je povratila kontrolu nad velikim dijelovima zapadne Ukrajine, nastavio je Putin. Tokom 1920-ih, boljševička vlada je uspostavila sovjetsku Ukrajinu koja “nikada ranije nije postojala”.

Sovjetske vlasti su “ukrajizovale” ovu regiju, u skladu sa sličnom politikom domoroditeljstva koja je vođena u drugim oblastima, rekao je predsednik.

„Posle Drugog svetskog rata Ukrajina je, pored teritorija koje su pripadale Poljskoj, dobila i deo teritorija koje su ranije pripadale Mađarskoj i Rumuniji… Dakle, imamo sve razloge da tvrdimo da je Ukrajina veštačka država koja je bila oblikovan po Staljinovoj volji.”

Putin je dodao da ove nacije u principu imaju pravo da razgovaraju o povratku svojih bivših teritorija, ali je negirao da je o tome ikada razgovarao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Međutim, on je sugerisao da Mađari koji žive u Ukrajini žele da se “vrate u svoju istorijsku zemlju”.

PoljskaPutinrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
67 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
neznanac
2 mjeseci prije

Više je mislio na granice iz 1991.g. nego na cijelu državnost. Iako su Rusi mogli živjeti i da Ukrajina ima sve te granice da su u Kijevu prihvatili federativno uređenje i status van NATO-a

tihobl
2 mjeseci prije

Ukrajina je frankenstajn drzava. Skrpljena je od Novorusije, Malorusije, Galicije i Zakarpatja, a onda je ozivljena pomocu komunizma. Kasnije je komunizam zamijenio nacizam.

Merk
2 mjeseci prije

Ovakve priče ne podržavam, jer koja je to referentna povijesna točka povratka? Ovo nije ispravno, jer možemo se tjerati do ameba po ovom principu. Dio o kojem on govori i koji trenutno drži pod kontrolom je bio prije osnutka Rusije pod vlascu Scythianskog kraljevstva na koje bi trebali da polažu pravo prapovijesni istočini-iranci.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Zanimljiva vijest – tvrtka Đuro Đaković želi kupiti 100 tenkova M-84 iz Kuvajta, remontirati ih i prodati ih na tržištu.

Kuvajćanima više ne trebaju, jer su kupili američke Abramse.
Zanimljivo je da su ti isti tenkovi M-84 dizajnirani u Srbiji, a proizvodili su se baš u Đuri Đakoviću, a dijelovi za njega izrađivani diljem bivše SFRJ – ukupno ih je proizvedeno 650.

Da neće završiti u Ukrajini, a biti (možda) plaćeni od EU?

DUŠAN ,
2 mjeseci prije

A bogati tko Putin predavao povijest ,historiju ,u školi,možda Joža Manulić ???
Ne ,nije !!!
A zašto nikada nitko ne spomene ALJASKU,POVIJESNI RUSKI TERITORIJ !?? ŠTO S TIME ???

tihobl
2 mjeseci prije

У ноћи 8. јануара, Настја је добила позив из Украјине и речено јој је да је њен супруг Алексеј Мотуз у заробљеништву. Добила је фотографију. Понудили су две опције за развој догађаја: или ће он бити мучен, или ће она послати своје интимне фотографије. Жена није послала фотографије. Терали су руског борца да их тражи од супруге, само је рекао: „Не брини, све је у реду“. Руског борца су мучили целу ноћ – пуцали су му у ногу и одсекли прсте. Његовој супрузи и мајци послате су фотографије његовог измученог тела. Мајка руског ратника је молила да јој не муче сина.

Последња порука од Алексеја била је: „Настја, волим те, не брини, иди у кревет. Следећи аудио снимак је био кратак звук пуцња. Ујутро су послали фотографију Алексеја који је упуцан у главу.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјински ресурси јављају да је ноћас у Харковској области нападнут хотел дроновима-камиказама, услед чега су се зграда и оближњи аутомобили запалили.

dpf filter
2 mjeseci prije

kao isvaka druga

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Rusija je vještačka država.

Max
2 mjeseci prije

Povijesno točno.

Balon u oblaku
2 mjeseci prije

Tom logikom Rusija je najveci hibrid.

Željko
2 mjeseci prije

Da budemo “bolesno” iskreni, osim, možda, desetak država sve ostale “države” u Europi su umjetne!

tojenamanasa
2 mjeseci prije

Ukrajina (u kraj inci) je Rusima ono sto je Hrvatima bila Vojna Krajina tj. zona na kraju drzave koja je sluzila kao branik. Pa kad su Krajisnici htjeli barem autonomiju (a ne drzavu) nasi su ih potjerali sa svojih stoljetnjih posjeda, dok po nasima, Rusi nemaju pravo na svoju Krajinu u kojoj zivi 90% Rusa. Licemjerje na kvadrat.

Lucija, prva
2 mjeseci prije

Hm. Ovdje bi bilo zgodno dodati nešto iz govora u vezi… Austrougarske.

Jako nalikuje na nešto drugo.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI