Ukrajina je zabranila još dvije opozicione stranke

Presuda
11 komentara

Ukrajinski sud zabranio je još dvije političke stranke, Lijevi opozicioni blok i Šarijevu stranku. Obojica su se nalazila na listi od 11 stranaka i političkih pokreta koje je ukrajinsko Vijeće za nacionalnu sigurnost suspendovalo u martu. Saopštenje od četvrtka dovodi ukupan broj zabranjenih stranaka na devet.

Prema izjavama Osmog upravnog apelacionog suda u gradu Lavovu na zapadu Ukrajine, zabranjene su sve aktivnosti Ljevice opozicije i Šarijeve partije, a “sredstva i druga imovina” će biti nacionalizovana.

Kako je objasnio ministar pravde Denis Malyuska, njih dvoje se pridružuju drugim zabranjenim „proruskim“ strankama, čije su aktivnosti navodno bile usmjerene na „podrivanje suvereniteta“ Ukrajine.

Obrazlažući sudsku odluku, ministar je naveo zakon “O političkim partijama” i njegove izmjene i dopune, usvojene nakon ruske vojne ofanzive, te pojednostavljene procedure za zabranu političke stranke za vrijeme trajanja vanrednog stanja.

“Materijale o nezakonitosti političkih partija Ministarstvu pravde dostavljaju organi za provođenje zakona, a sa tim materijalima Ministarstvo podnosi upravnu tužbu za zabranu političke stranke. Istovremeno, djelovanje političke stranke može biti zabranjeno samo sudskom odlukom” , navodi se u saopštenju Ministarstva.

Sudska ročišta o drugoj po veličini ukrajinskoj grupi ”Opoziciona platforma – Za život” (OPZZh) odgođena su za 20. juni. Stranku je vodio Viktor Medvedčuk, biznismen sa navodnim vezama s Rusijom. Pošto je prethodno bio u kućnom pritvoru u aprilu prošle godine, političar je završio u pritvoru ukrajinskih bezbednosnih službi.

Shariy’s Party je 2015. godine osnovao istaknuti bloger i kritičar ukrajinske vlade Anatolij Šarij. U maju je ukrajinska služba bezbjednosti objavila da je Šarija uhapsila španska policija kao rezultat “specijalne operacije”. Kasnije je pušten uz bai, kako je izvijestio El Pais.

Shariy je 2012. godine dobio politički azil u EU od Litvanije. Tada je rekao da bježi od progona vlade Viktora Janukoviča, kojeg zapadni mediji optužuju da je proruski orijentisan. Koalicija lijeve opozicije formirana je 2015. godine i uključio pet političkih partija, uključujući Komunističku partiju Ukrajine, kao i više od deset javnih organizacija.

ukrajinaUkrajinska opozicijaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
11 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
NeBudiOvca
1 godina prije

Interesantno je pratiti kako se po potrebi mijenja i oficijalna MS povijest. Kako na Wikipediji vrhunski znanstvenici preko noći postaju bezveznjaci, kako Ukrajinski kolaboracionizam za vrijeme II svjetskog rata vise nije isto kao neki drugi i sl.
Danas mi je pažnju uzeo naslov da ako sam dobro zapamtio Latvija uklanja spomenike koji se odnose na borbu protiv sila osovine u II svjetskom ratu.
Bas me zanima kada će u udžbenike ući nova verzija povijesti koja neće spominjati žrtve i zasluge Rusije u pobjedi nad Njemačkom i njezinim saveznicima, već će umjesto toga pisati nešto kao:
“Nacisticka Njemačka, zločinačka tvorevina koja je kršila osnovna ljudska prava poput rodne fluidnosti i prava gay obitelji na usvajanje djece, slomljena je zahvaljujući strahovitim naporima i žrtvama hrabre LGBTQ+ populacije, sto je u konačnici doživjelo svoj vrhunac isticanjem zastave duginih boja na Njemačkom Reichstagu”

1 godina prije

I Ukrajina je napravila VELIK korak ka “demokratiji”, koja je uslov za članstvo u EU!!!!
Buahahahaha……

nekoime
1 godina prije

Uzor za Europsku Uniju…

Tupko Glupko
1 godina prije

Među prvima je Ukrajina zabranila najveću stranku povezanu s Rusijom, a to je “Oporbena platforma za život” – spominjana u članku – a koja ima 44 od 450 mjesta u ukrajinskom parlamentu.
Sada je već brojka došla do 11 zabranjenih političkih stranaka u Ukrajini.
Izgleda da Zelenskom i bratiji mu Sjeverna Koreja postaje uzor, a ovo je dodatni dokaz da nikada ne misli sjesti za pregovarački stol s Rusijom, nego samo dalje eskalirati sukob.

tihobl
1 godina prije

Zelenski je izdao zabranu ruskog jezika na interntu od 15.7.
Kako ce spovesti naredbu ne znam.

Max
1 godina prije

Ukrajina postaje diktatura.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI