Ukrajina kaže da će se ”boriti lopatama” ako joj se uskrati zapadno oružje

Ukrajinski vojnik
45 komentara

Ukrajina će nastaviti da se bori protiv Rusije čak i ako nema nikakvo oružje, tako da bi Zapad trebao ubrzati svoje isporuke oružja Ukrajini ili biti odgovoran za smrt svojih vojnika, rekao je njemačkim medijima u nedjelju ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba.

“Ako ne dobijemo oružje, dobro. Onda ćemo se boriti lopatama. Ali nastavićemo da se branimo jer je ovo rat za našu egzistenciju”, rekao je Kuleba u intervjuu za javni servis ARD.

“Što prije dobijemo oružje, što prije bude poslato, više će nam dobrog učiniti. Ako zakasne, mi ćemo vam ipak biti zahvalni, ali tada će biti mnogo otpada i mnogo ljudi će do tada pomrijeti”, dodao je.

On je to rekao tokom panel diskusije sa voditeljicom političkog talk showa Anne Will. Na listi gostiju u emisiji su i predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen te nekoliko njemačkih političara i političkih stručnjaka.

Kuleba je rekao da je ruska artiljerija nadjačala ukrajinsku u Donbasu 15 prema 1, ponavljajući izjave koje je nekoliko visokih ukrajinskih zvaničnika dalo u posljednje vrijeme. Kijev ne može pobijediti s takvim neravnotežom snaga, rekao je ministar vanjskih poslova.

Zapadni političari, koji smatraju da Kijev treba da učini ustupke Rusiji i pristane da se sukob riješi mirovnim sporazumom zbog strašne situacije na bojnom polju, griješe, tvrdi Kuleba.

Ukrajina je ostala s nekim od najvećih vojnih zaliha među bivšim sovjetskim republikama kada se SSSR raspao. Sada kaže da je izgubila do polovine svog teškog naoružanja boreći se protiv Rusije i savezničkih snaga na istoku.

Kijev je molio Zapad da isporuči artiljerijske topove, tenkove i borbene avione, ali je dobio samo djelić onoga što su tražili. Saveznici Ukrajine kažu da su zabrinuti da bi Moskva mogla da shvati isporuku oružja kao ozbiljnu eskalaciju, a Moskva bi mogla smatrati dobavljače dijelom neprijateljstava, tvrde zapadni zvaničnici.

Moskva kaže da svaka vojna pomoć koja se daje Ukrajini eskalira i produžava sukob i optužila je svoje protivnike da protiv Rusije vode “rat do posljednjeg Ukrajinca”.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a koji predvode SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Kulebaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
45 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Kile
1 godina prije

Do posljednjeg ukrajinca haha, kad smo to govorili svi

1 godina prije

Jučer intervju njemačke novinarke, koja je oklopljena ko tenk, došla čak blizu linije fronta.
I obavila intervju sa ukro vojnikom, kojemu se je po licu vidjelo, da bi je najrađe ubio na licu mjesta…
Vojnik je stajao kod tenka, sakrivenog u žbunju, maskiranog i nesme mrdnuti odatle, jer bi sa time ugrozio liniju odbrane…. Pre dva dana je izguio četiri kolega i bio vidno pogođen zbog toga.
Nemaju koordinacije, nema poveljstva, nemaju municije, i da MOŽDA BI POMOGLA LOPATA!

1 godina prije

Hitno trebaju oružje, inaće će lopate prodavat’ na “black marketu”!!

mrdo
1 godina prije

Lopate im trebaju da se još više ukopaju u rupetinu u koju su ih Amerikanci uvalili.

norbert
1 godina prije

Harlekini  (Zelenski i EU hodočasnici )političkoga (stand up)  igrokaza u Ukraini, izvode egzorcizam  globalizma,spiritualne prizive nadnaravnoga, potpuno nespremni i zatečeni dinamikom promjena na globalnom tržistu političkoga utjecaja i društvene relavantnosti. Zemlje podčinjene Europi(Afrika,Azijski podkontinent, Latinska Amerika) uviđaju da je EU (bivši kolonijalisti) bolesnik na (energetskom) respiratoru (kao nekada bolesnik na Bosporu) i počinju se utjecati novim velesilama (ekonomskim i vojnim) koji nemaju u svojem povjesnom a i današnjem djelovanju kolonijalističkoga mentaliteta. Harlekinima ne preostaje ništa drugo doli da budu „lutke na koncu“ kojima se igraju korporativni US   gaulàjteri ( gauleiter- nacistički opunomoćenik izravno odgovoran Hitleru, koji se ponaša nasilnički i drži da ima neograničenu vlast) dok im mrtvačke glave igraju posmrtni ples kostura iz” ormara demon-kracije”. Arapski svjet (muslimanski) uviđa da je došao trenutak da skinu jaram “Petro-dolara” i naplate sva poniženja od USA fiducijanata (fiducijarni novac) koje su hranili svojim crnim zlatom. USA-moritima se događa isto ono što se dešavalo SSSRu u… Čitaj više »

Bosanac
1 godina prije

“Ukrajina kaže” ……….kad bi Ukrajina rekla (40 -50 miliona ljudskih glasova odjednom) mi bi čuli šta kažu i bez nekog posrednika …..nkad ništa ne kaže Ukrajina, Rusija, U.S. Hrvatska, BiH ili bilo ko …nego to kažu manipulatori, a oni to kažu iz svog interesa a mi obični koji smo “kao njima dali pravo da u ime nas govore” (ja lično nisam nikog opunomoćio ni za jednu jedinu odluku, zakon i sl. od kako sam punoljetan pa do danas, da potpisuje a ni govori u moje ime) treba da ginemo za njihove ideje i ciljeve?

tihobl
1 godina prije

Konacno nesto pamtno od Kulebe – ukrima trebaju lopate. Onoliki mrtvi raspadaju se po njvama na vrucini, mnogi su vec otesani do kosti, a ukri nece da ih sahranjuju. Vjerovatno nemaju lopata.

mile
1 godina prije

Rusi se uvlace u blato ovo je sve namjestaljka kako da ruse iscrpe i ovo se planira na malo duzi perio… Kina ucjenjuje ruse za naftu i kupuje ispod svih cijena to dovoljno govori.

NL.....
1 godina prije

Ovo postaje dobro dosadno…. Eto spremali su se decenijama polako i navodno 8g maximalno bildali svoju kopiju NATO vojske sa svojim dobrim “prijateljima” Prakticirali bojevo gadjanje po cemu su god zelili najdraze im bile zive mete…. Imaju nebrojene vojne magacine (vjerovatno ne prazne jos i od prije) ,”prijatelji” su im poslali i dali svasta i to ozbiljne kolicine….i sad !!!! vec prvog ama bas prvog dana kad je prava frka krenula mjaucu naokolo kuku dajte nam oruzije kuku saljite oruzije. Pa valjda je taj vojni kadar imao makar nekakvu sliku sta im neprijatelj ima….i samim time sta im je ciniti….mozemo li mi to podnjet itd. Zaista ne kontam. Sve su dobili i imaju 40+ miliona stanovnika…..pa eto branite se lopatama. Kako oni rusi prebiju medu toljagom mozda se rusi boje lopate probajte. Dosta vise prosenja po svim vratima svjeta i mjaukanja naokolo…..mene licno ova kompletna predstava vrlo kosta i sve… Čitaj više »

Inzersdorf
1 godina prije

Zao mi je, nasjeli su na EU i americke pricu….jbg….

Herr
1 godina prije

Nek im se prikljuci baustelac

Max
1 godina prije

Ukrajini je prije početka rata ostalo mnogo oružje. Proizvode i sami kopije istog . Varta Stugna P t 64 85 doprema im ga još i čitav NATO . Oni hoće nuklearno oružje čini se, Na lopate spali nisu. Osim ako su oružje pokrali i preprodali.

tuf
1 godina prije

Ukrajina će pobrati Gretinu nagradu za neprikosnovene prvake u reciklaži. Znači država kojoj je ostao jedan od najvećih arsenala raznog oružja iz sovjetskog doba, koja se od 2014-e opremala za rat kao malo tko – a sada u par mjeseci doslovno dobila vojne opreme u vrijednosti desetaka milijardi dolara – traži još! Ili Ukrajinci željezo jedu za doručak ili pola od toga svega ne završava na frontu – jer trećeg objašnjenja nema. Ok, šalim se, ima – Rusi im polupaju što god ovi navuku, možda nismo svjesni koliko se svakodnevno opreme i skladišta uništi. Samo za primjer, uništeno je 15 M777 a da na zapadu nitko u MSM-u i ne spomene: twitter.com/Intent_B/status/1539232381659500544

bruegel the elder
1 godina prije

Lopata traži lopate…….

eks
1 godina prije

Danas su Rusi raketirali hangare kod Odese i uništili dronove Bajraktar , koji su bili u njima smešteni . Usledila je izjava Kijeva: “Ruske snage raketirale su žito u hangarima kod Odese ” . Gledao sam mnogo snimaka sa Donbaskog fronta u kojima ukrajinski vojnici šalju video poruke svojim štabovima da se ne mogu više boriti, da nemaju čime, da su ih komandanti oficiri napustili – pobegli . Takodje mnogo izjava civila koji potvrdjuju da Ukri granatiraju civilne zgrade, takodje i jedan francuski novinar to govori i ne može se načuditi šta sve rade Ukri . Naravno, radi se o ekstremistima u redovima Ukrajinaca.

Partizan
1 godina prije

Ukrajina je prsla ko kokica. Ramzanovi tigrovi ih raskantavaju na sastavne dijelove gdje god se pojave. Ni NATO plaćenici iz Iraka, Afganistana, Sirije, Libije, Somalije, ne mogu se nositi s njima u borbi prsa o prsa. Zastrašujući borci, zastrašujuća vojska. Spartanska disciplina. Ne piju, ne drogiraju se, ne drkaju na pornjavu, ne služe se društvenim mrežama, nikad nisu igrali video igrice, sve su igre odigrali uživo, tu i tamo po koji cigaret, crni čaj i ambush. Zanima ih samo ishod. Ne bi volio naletit na njih na bojnom polju, a ima ih u Ukrajini tek 10 tisuća. U pričuvi još pola milijuna istih. Kad jedan padne, dođu dvojica još žešćih. Ahmat Sila!

Partizan
1 godina prije

Kako su samo zapadni mediji izlažirali štoriju o ukrajinskim izbjeglicama. Nakon mjesec dana brojali su 8 milijuna izbjeglica, a neki dan broje 6 miljuna. Znači da se 2 milijuna vratilo u Ukrajinu ili šta? Zapadni mediji će izgoriti na lažnoj propagandi. Nitko zapadne medije više neće uzimati zdravo za ozbiljno. Osim toga, koliko se ekonomskih izbjeglica iz Ukrajine koji nisu imali posao i jedva su preživljavali u Ukrajini, sklonilo na 500 Eura socijale i besplatan smještaj u Europskoj kvaziuniji? Ali, najveća sramota je što Hrvatska ukrajinske izbjeglice broji kao turiste. Samo to pokazuje koliko je sve ovo oko rata u Ukrajini lešinarsko.

Rimtutituki
1 godina prije

Ima li iko valjane info? Na jednoj strani ukri pred moskvom,na drugoj se 50generala naguzilo da ih nisane,a ovde sindrom slicnog,davanje za pravo istomisljenicima. To vodi samo ne vidjeti jadno dtvari,evo jedna,papagaki kina, indija, . Zemlja koja nikad bece biti velesila? Indija, 70jezika,toliko kadti,religija,nemaju nikakvu zajednicku mayricu” Dario Fabrri, limes,la rivista geopolitica. Znaci dajte malo nesto realno,ko ima info,ne cuo,rekla,kazala ,14 laborayoruja,59 generala itd. Fakti ne verba.

Mali Boro
1 godina prije

Kako ovakvo razmišljanje veseli anglosase, smiju se i trljaju ruke jer je svakim danom sve manje Slavena.

Damir
1 godina prije

I ja sam se borio lopatama i vilama i uvjek gubio dok sam prihvaćao ” njihovu igru”.
Odkako u većini slučajeva ne igram ponuđenu igru ne trebaju mi niti lopata niti vile i stalno sam na pobjedničkom postolju u igri koja se zove život.

Mali zloco
1 godina prije

Ko se lopate lati od lopate strada.

1 godina prije

Znači od oružja imaju srce , ruke i lopata ! Ovi su zahebali i Avdiju !

Samuraj
1 godina prije

U bitci za koju zna da ju ne može dobiti svjesno glumi džeka i neku hrabrost dok mu ostaje spaljena zemlja i doslovno milijuni odlaze iz zemlje. Bez empatije, bez skromnosti, bez osjećaja za diplomaciju, za “borbu u miru”. Glumac koji je se previše uživio u ulogu kojoj, a svakim danom se to sve više pokazuje, uopće nije dorastao. Vrijeđa zdrav razum time što je koketirao sa drugom nuklearnim silom a za susjeda ima drugog nuklearnog susjeda, vrijeđa zdrav razum igrom sa 30tak laboratorija za kemijsko oružje koje financira “zapad”. Tko zna što još ne znamo. Licemjerstvo svih onih koji ga podržavaju. Koje ruganje i još dobija salve pljeska i podrške, a za što, za ovo što sam naveo? Zapad ga (vođen onom “ne laje kuca zbog sela nego zbog sebe” jer time pere ruke i posipa se pepelom za sve ono što su kuhali godinama u Ukrajini) planira nominirati i… Čitaj više »

1 godina prije

Kakva je ovo zbrka , na nekim tekstovima radi login na nekim ne ?
Nešto opet prčkate ?

Krle
1 godina prije

Interesantno, ja još nigdje nisam pročitao da Ukrajina traži lijekove i sanitetski materijal. Ili ih imaju dovoljno ili nemaju toliko žrtava., a možda jednostavno nije medijski toliko atraktivno. Isto nisam nigdje našao da zapadni dužnosnici insistiraju da civili napuste zone sukoba i odmaknu se od vojnih trupa. Sve bi ovo išlo puno brže da uvijek nisu prisutne stotine civila. Malo su mi Ukrajinci tupkasti, stalno “bježe” među vojsku a evo sad i “odbijaju” da napuste fabriku Azot. Zapadu očigledno, a ni ukrajinskom režimu, ne smeta da ukri drže civile kao živi štit kao što im nije smetalo ni teroriziranje civila u Donbasu. Jednostavno, uklapa se u njihove planove.

Lucija, prva
1 godina prije

Родион Мирошник објавио је:

       „Наше јединице активно напредују са југа према Лисичанску. Борбе се воде око насеља Николајевка, Новоивановка, Мирна Долина и Бела Гора. Наредни сати би требало да донесу значајне промене у односу снага у тој области“.

       Армија ЛНР и руска војска већ су узеле у оперативни обруч украјинске снаге у градовима Горское и Золотое.

       То је постало могуће након што су претходно избациле Укре из Врубовке, Тошковке и Чехирова (20 км от Лисичанска).
Горское и Золотое брани до 2500  украјинских војника.

       Бела Гора буквално брани Лисичанск, а са њеним падом се све кардинално мења – са ње ће руско тешко наоружање угрожавати тај град са преко 100.000 становника.”

Dakle, kompletno probijene linije Ukrajinaca.

Lucija, prva
1 godina prije

Povodom napada Ukrajinaca (opet, sad) na Zmijski otok, a koji nije uspio: “…генерал-потпуковник Игор Конашенков тим поводом је рекао:         „Покушали су са масивним ваздушним и артиљеријским ударима, после којих је требало да уследи  искрцавање десанта. У напад је било укључено више од 15 украјинских беспилотних летелица у ударној и извиђачкој верзији, које су наводила дв Бајрактара ​​ТБ-2. У истој функцији је – на великој висини – био и амерички дрон  Глобал Хаук РК-4. Заштиту украјинским дроновима обезбеђивали су ПВО ракетни системи С-300 са борбених положаја око Тузле и Очакова. Тукли су острво и балистичким пројектилима Точка-У и вишецевним ракетним бацачима „Ураган“ и америчким хаубицама М-777 са ватрених положаја западно од Одесе и са острва Кубански. Међутим, све су то пообарали наши системи „Панцир“ и „Тор“.        Конашенков је прецизирао: „Оборено је 13 украјинских беспилотних летелица, четири ракете Точка-У и 21 пројектил вишецевних ракетних бацача Ураган. Ништа није стигло до… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI