Ukrajina mora ispuniti ‘određene kriterije’ da dobije F-16

F-16
34 komentara

SAD su primile zahtjeve Holandije i Danske da prebace borbene avione F-16 u Ukrajinu, ali Kijev mora ispuniti “određene kriterije” prije nego što budu odobreni, rekao je glasnogovornik Pentagona.

„Da bi transfer treće strane bio završen, moraju se ispuniti određeni kriterijumi, uključujući obuku engleskog jezika, druge stvari poput logistike na terenu“, objasnila je zamenica sekretara za štampu Sabrina Sing tokom brifinga u ponedeljak .

Ona je rekla da je nivo jezičke obuke koji ukrajinski piloti zahtevaju “značajan”, dodajući da će ovaj proces “trajati neko vreme”.

Početkom avgusta Politico je izvijestio da bi obuka F-16 za Ukrajince koju su obezbijedile evropske zemlje mogla biti otežana jezičkom barijerom. Prema izvorima izdanja, samo osam od prve grupe od 32 pilota odabranih da upravljaju borbenim avionima četvrte generacije američkih dizajna imalo je dovoljno znanja engleskog jezika da bi mogli učestvovati u programu.

„Dakle, kada se ti kriterijumi ispune, bićemo u poziciji da odobrimo transfer“, dodao je zamenik sekretara za štampu. Sing je također potvrdio da su SAD “otvorene” za ideju o obuci ukrajinskih pilota za upravljanje F-16 u slučaju da Holandija i Danska ne budu imali kapacitet da poduče sve pilote koje je Kijev poslao odjednom.

Na Ukrajini će biti da odluči koliko će njenih pilota proći obuku za F-16, rekla je ona, dodajući da Kijev još uvijek nije došao do konačnog broja.

U nedjelju su i Holandija i Danska najavile da će Ukrajini obezbijediti F-16, koje je Kijev mjesecima tražio usred sukoba s Rusijom.

Holandija, koja ima 42 aviona F-16, nije rekla koliko će donirati, ali ukrajinski lider Vladimir Zelenski tvrdi da će cijela flota krenuti ka Kijevu. Danska je obećala da će Ukrajini dati 19 aviona, od kojih će šest biti dostavljeno do kraja godine.

U junu je ruski predsjednik Vladimir Putin rekao da će F-16 “zapaliti” kada budu isporučeni Ukrajini, baš kao tenkovi Leopard-2, borbena vozila Bradley i drugo oružje koje je ranije isporučio Zapad.

Moskva je više puta upozoravala da bi isporuke sofisticiranijeg oružja Ukrajini od strane SAD-a i njenih saveznika mogle prijeći njene ‘crvene linije’ i rezultirati velikom eskalacijom neprijateljstava. Rusija tvrdi da pružanje oružja, razmjena obavještajnih podataka i obuka kijevskim trupama već znači da su zapadne zemlje de facto strane u sukobu.

F16SADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
8 mjeseci prije

jadni ..sad pak ne znaju engleski…dobro sposobi su, svladat će to za dva tjedn!a

Mali Mjesec
8 mjeseci prije

Ma dajte sve što imate pa nek vas Arapi raščerupaju.

hiber
8 mjeseci prije

Jedini kriterij je da ispaljuje 2 Storm Shadowsa dnevno.🤣🤣🤣 Storm Shadows nikada nece biti штормовые тени.

Krle
8 mjeseci prije

Ma kakvi uvjeti? Pokušavaju da zavaraju Rusiju da to tek treba biti a ustvari već rade na isporukama. Moguće da je već neki primjerak i stigao u Ukrajinu, ili u neposrednu blizinu. Rusi čekaju da se to malo nakupi i da prikupe neke informacije, a onda će Zelenski moljakati za nešto drugo.

tihobl
8 mjeseci prije

Agresija na Rusiju se nastavlja. Zapad salje jos jedno cudotvorno oruzje u nadi da ce baciti Rusiju na koljena.

onaj najglu...Dalton
8 mjeseci prije

Već nekoliko mjeseci Ukrajina na sve strane traži umirovljene pilote F-16…
Nudi im 30.000 dolara mjesečno.
Veli ministar obrane Reznikov…

P.S.
Dva ga tuku, tri ga vuku…
Ukrajinska mobilizacija

Max
8 mjeseci prije

Ovo je nalik na neku glupu seriju.

Istina
8 mjeseci prije

Vrijeme je da im mi doniramo Rafale.
Francuski ne znamo i tko će ga učiti, uvijeti kod nas ne postoje – niti piloti niti pista, ako naručimo nove avione a Rafale doniramo Ukrima našima će leć pinka opet u džep. Tako da je rješenje mi Ukrima Rafale i blentavi Joe će nam pljeskati. AP bi postigao velik uspjeh a nama miljardaipol da se ukrade tj. pokloni nije neka lova.

Ivan Bgd
8 mjeseci prije

🤣 🤣 🤣 🤣 🤣 🤣
Prvo naredis okupiranim zemljama da isporuce avione, a onda im postavljas uslove da to urade!
Kakva genijalna pretstava za ovce…

Dux
8 mjeseci prije

Već odavno Ukri vrbuju umirovljene pilote F16, i daju dobre pare, ali ni ovi nisu glupi, znaju da ih smrt čeka na Ukrainskom nebu, bolje uživat u mirovini.

Njokar
8 mjeseci prije

He, he,he…a jel im određeno koja govorna varijanta engleskog jezika, američka, engleska, australijska, novozelandska ili kolonijalne?
Momcima se, očito, ne žuri u smrt!
Svaka čast.
Možda bolje im učit ruski i dobar padobran, te provjera aktivacije i brzine izbačaja pilotskog sjedala?

Bosta
8 mjeseci prije

Biden več slao prve modele F-16 u kutijama za djecu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI