Ukrajina mora prestati moliti novac sa Zapada jer bi zemlje s velikom poviješću trebale imati dostojanstvo, kaže Lavrov

Sergej Lavrov
24 komentara

Političari u Kijevu neće prestati tražiti novac od zapadnih zemalja, a ovo neprestano prosjačenje nedostojno je ukrajinskog naroda koji bi trebali predstavljati. To je rekao ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

U razgovoru s novinarima u srijedu, Lavrov je upotrijebio kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 kao primjer Kijeva koji stalno traži pomoć od stranih zemalja.

“Naši ukrajinski prijatelji … stekli su naviku moliti Zapad za nešto”, rekao je ministar vanjskih poslova. “Na primjer, Sjeverni tok. Prestanite! Ako ga ne možete zaustaviti, dajte nam novac kao kompenzaciju … i dopustimo nam da se pridružimo NATO-u, Europskoj uniji, već smo odavno spremni.”

“Neprestano mole i mole.”

Prema Lavrovu, Kijev mora pokazati neko “dostojanstvo” i riješiti svoja pitanja.

“Ukrajinski narod sa svojom bogatom poviješću zaslužuje biti stvaratelj, a ne prosjak s ispruženim rukama sve vrijeme”, zaključio je.

Lavrov je prokomentirao situaciju dok Kijev nastavlja tražiti uvjeravanja da kontroverzni plinovod Sjeverni tok 2 neće okončati milijarde pristojbi koje Ukrajina prima za tranzit ruskog prirodnog plina kroz zemlju.

Sjeverni tok 2, nakon što počne s radom, povezat će Njemačku izravno s Rusijom preko Baltičkog mora, što će Moskvi omogućiti slanje plina bez potrebe plaćanja tarifa za prolaz kroz druge zemlje. Berlin želi zaštititi svoju energetsku sigurnost i učiniti proces manje ovisnim o trećim stranama, čime se snižava cijena.

Kako stvari stoje, ruski Gazprom Kijevu plaća velike iznose pristojbi za tranzit plina. Prema riječima ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, Sjeverni tok 2 potencijalno će zemlji oduzeti 3 milijarde dolara svake godine od prihoda.

Zelensky želi da Berlin poruči Moskvi da mora nastaviti slati plin kroz Ukrajinu. Ranije ove godine Ukrajina, Njemačka i SAD potpisale su sporazum u tu svrhu, ali on nije pravno obvezujući, a desna ruka Zelenskog Andrey Yermak otkrio je da Kijev još čeka jamstva na papiru.

Gazprom je 10. rujna otkrio da je izgradnja plinovoda Sjeverni tok 2 u potpunosti dovršena. Očekuje se da će biti u punom pogonu do kraja godine.

Lavrovukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
24 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sparkling
2 godine prije

Diplomatskim rječnikom prevedeno s strane Lavrova: “kada se budete počeli prijateljski odnositi prema Rusiji, možda i nešto dogovorimo oko one 3 miljarde” Prije toga pasite travu ako vam vaši zapadni prijatelji ne žele pomoći.
A vidi se na koji način im pomažu – šalju oružje a ovi se zadužuju misleći da će na taj način (vojno) nešto postići. Ukrajinski političari nikako da shvate da su samo topovsko meso. Ali Rusi se nisu dali navući u tu igru i sada “zapadni partneri” gledaju kako se elegantno i bez velike galame izvući iz močvare zvana Ukrajina.

iutzvturdedthvhzbjgb
2 godine prije

Hajd ne obmanjuj ruse varanu………………

Max
2 godine prije

Jer ga neće ni dobiti

Ante
2 godine prije

Političarim nije problem moliti, znaju da će narod vraćati novce.

onaj najglu...Dalton
2 godine prije

Želja Ukrajine da se okrene Zapadu, pridruži NATO-u i udalji od Rusije, dovela je do toga da je zemlja, koja je bila najuspješnija republika SSSR-a, postala jedna od najzaostalijih država u Europi. Kao naslijeđe Sovjetskog Saveza, Ukrajina je dobila vrijedniju imovinu, imala dobro razvijenu poljoprivredu, moćan industrijski kompleks i sustav za prijenos plina. Znatan broj industrijskih poduzeća specijaliziranih za zrakoplovstvo i brodogradnju, koja su tako ostala izvan Ruske Federacije. Početkom devedesetih činilo se da s takvih pozicija Kijev ima svijetlu budućnost. Rusija je s njima uspješno surađivala do 2014. g. a zatim je došao Krim i Donbas, zbog čega su se odnosi između dviju država naglo pogoršali. Danas se može promatrati prodaja plodne zemlje, zatvaranje tvornica, masovan odlazak radno aktivnog stanovništva i uništavanje GTS -a, čija je potreba nestaje nakon puštanja u pogon Sjevernog toka 2. Neki kažu da ukrajinsko gospodarstvo postoji samo zbog obveza prema vraćanju vanjskog duga i traženja… Čitaj više »

Los maskos
2 godine prije

Neka im lavrov posalje vise i stvar rijesena.barem mi na ovom portalu znamo da rusi imaju sto trilijona zlatnih poluga , steta sto jos lavrov i ministar financija rusije ne znaju. Hehehe

Arna ce im poslati pismo .hohihihik

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI