Ukrajina nema ‘plan B’ za američku pomoć

Dmitrij Kuleba
15 komentara

Ukrajina nema alternativu američkoj pomoći u svom sukobu s Rusijom i mora se osloniti na podršku Washingtona, rekao je kijevski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, pozivajući na dodatno oružje jer američki zakonodavci ostaju u mrtvoj tački oko sljedećeg paketa oružja.

U razgovoru za CNN Christiane Amanpour u intervjuu objavljenom u srijedu, Kuleba je ustvrdio da zapadne države imaju “dovoljno resursa” da ispune hitne zahtjeve Ukrajine za pomoć, rekavši da se napori moraju “pojačati i ubrzati”.

„Sve što Zapad treba da uradi jeste da počne da veruje u sebe – u svoj kapacitet da pobedi“, rekao je on. “I naravno, vrijeme je važno. Ne možemo sjediti i čekati [na] beskrajne rasprave o ovom pitanju. Zato pozivamo sve da ubrzaju donošenje odluka koje su na čekanju, jer je Zapad pokazao da je sposoban da brani demokratiju.”

Upitan da li Kijev ima druge opcije u slučaju da američka blagodat ne stigne na vrijeme, ukrajinski ministar je odgovorio negativno, rekavši da se njegova zemlja može osloniti samo na podršku SAD-a i saveznika.

“Nemamo plan B. Uvjereni smo u plan A. Ukrajina će se uvijek boriti sredstvima koja su joj data. I…ono što se daje Ukrajini nije dobročinstvo. To je ulaganje u zaštitu NATO-a i zaštitu prosperiteta američkog naroda”, rekao je on, citirajući nedavne primjedbe šefa NATO-a Jensa Stoltenberga.

Kuleba je dalje primijetio tekuću debatu u američkom Kongresu o sljedećoj rundi vojne pomoći, primjećujući da je spor “usredsređen na unutrašnja pitanja granica u Sjedinjenim Državama”. Dok je Bijela kuća tražila od zakonodavaca da usvoje paket pomoći Ukrajini od 61 milijardu dolara, neki republikanci su obećali da će blokirati tu mjeru osim ako demokrate ne pristanu na različite reforme granične politike. Zakon je bio u zastoju nedeljama, iako je nezavisni američki senator Kyrsten Sinema rekao da se zakonodavci “približavaju” dogovoru, koji bi mogao odobriti milijarde vojne pomoći i Ukrajini i Izraelu.

Ranije ove sedmice, glasnogovornik Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće John Kirby priznao je da je Washington obezbijedio “poslednji paket pomoći sigurnosti za koji imamo sredstva za podršku” neposredno prije nove godine, dodajući da će svaku dodatnu pomoć morati odobriti Kongres.

„U nedostatku dodatnog finansiranja, nema drugog magičnog lonca u koji bi pokušali dobiti podršku za Ukrajinu“, dodao je Kirby.

Kuleba nije poricao da Ukrajina “brzo prožima” zapadno oružje i municiju isporučenu ranije tokom sukoba, slažući se da Kijev sada traži nove sposobnosti protivvazdušne odbrane, borbene dronove svih vrsta i rakete dugog dometa, pored pojačanih sankcije ruskim zvaničnicima i organizacijama.

Sjedinjene Države su odobrile skoro 45 milijardi dolara direktne vojne pomoći Ukrajini od eskalacije sukoba s Rusijom početkom 2022. godine, pored druge indirektne vojne pomoći i finansijske i humanitarne pomoći. Moskva je više puta osuđivala strane isporuke oružja, tvrdeći da bi one samo produžile borbe i učinile malo da odvrate njene vojne ciljeve.

Dimitrij KulebarusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

Dragi Ukrainci — BJEŽTE KUD ZNATE, !!!!! Sada se i ” zapad ” već bori za dah i vlastiti život i nije mu ni do čega drugog a kamoli do vas … Dali su što su imali na vašoj strani su već došli svi dragovoljci , koji su željeli pomoć , više ih neće bit … Sami ste na svome pa što vam Bog da – ak išta 🤷 .. Ak vas nahvataju žive a barem vi znate što vam slijedi 🥶 u regiji Kolyma … Ponovno tamo grade auto ceste 🥴 ……

Zvone
4 mjeseci prije

Šta će biti posle rata sa Ukrajinom. Država je bez svojih prihoda osim para koji ji Rusija još uvjek plaća za plin koji ide preko Ukrajine u Europu i donacija zapada.

Bruno
4 mjeseci prije

Ma neka tata ima drva, a sin mu neće na front. Sretan čovjek. A ima i što na kašiku.

Bato
4 mjeseci prije

Visit ce i ovaj Kuleba na banderi !!!

MrKamenjarac
4 mjeseci prije

…OVAJ POLJSKI DUPELIZAC SE MNOOOGO RASKURATIO,A NEZNA DA CE I NJEGA OSTAVITI NA CEDILU KO ONO JEVREJSKO GOVNO U UKRAJINI…..

Jednostavno receno
4 mjeseci prije

Pa da imaju stratege iz f1 ferarija imali bi čitavu abecedu planova a ovako oni se prihvatili samo plana a. Kontaju ne treba im, da su spremni ko u ferarija znali bi da i kada imaš od a do ž planova opet nešto trebaš improvizovati i ne pokrivaš sve……

alexosijek
4 mjeseci prije

Jučer pročitam, ne znam ni sama više gdje – kako Ukrajini treba 37 milijardi dolara godišnje za plaće 2 milijuna državnih službenika i 10 milijuna umirovljenika. Dakle, samo plaće i mirovine. Spominjali su i mobilizaciju, koja je prema njihovim riječima – jeftina?! Koštala bi samo 5 milijardi dolara?! Pa da, nema dovoljno stradalih Ukrajinaca – za pola milijuna ljudi, koliko planiraju mobilizirati, treba im valjda samo uniforma, jer oružja nema dovoljno, pa na prvu liniju, pa čovjeka više nema, pa nema ni mirovine ni plaće…Ovo što se događa sada Ukrajini jest bumerang kako ti se vrati kada uporno dvije godine prodaješ propagandu i laži, čak i onima koji te plaćaju — tako to ide, to je neminovno. Američki dug je prvim danom nove godine pregazio 34 trilijuna (ili bilijuna) dolara – prvi puta od spominjanja Amerika kao zajedničkih država. Kada bi FED i naštampao dovoljno papirića zvanih američki dolar u… Čitaj više »

nastran
4 mjeseci prije

ljigavac

Tupko Glupko
4 mjeseci prije

“američka blagodat”

Koje je to kondicioniranje uma sa ovakvim izrazima!

Ta američka blagodat u obliku oruzja samo produzava agoniju i rat u Ukrajini.
Jer niti jedno poslano oruzje nije ‘game changer’, a niti ne moze biti protiv Rusije.
Bez obzira što hiber i burt ovdje trkeljali.

A Ukri nikako da shvate što im rade i što im slijedi.
Što prije krenu i završe pregovore sa Rusima, to bolje po njih.
Ali sadašnja ukrajinska vlast zeli ići do kraja. Do kapitulacije.

Zlovenac
4 mjeseci prije

I ukrajinske kur.ve so dojadile.

abc
4 mjeseci prije

Ovo je rat USA protiv kompletne Europe. Zapadnoj Europi su Amerikanci na vlast postavili izdajnike da uništavaju vlastite države, a istočnoj Europi nametnuli ratove, bojene revolucije, anarhiju i nemire.
Kako da amerofilski europejci nikako ne shvate, da je ljubav do Amerike samoubitačna. Što više je obožavaju, to više jih Amerika gospodarski i moralno uništava.

abc
4 mjeseci prije

Svi planovi su američki. Ukrajina nema svojih planova. Mora samo da sluša i radi ono što naredi zapadni gazda.

Noname
4 mjeseci prije

Zalužni poludio: priznao velike probleme Oružanih snaga Ukrajine i poručio zastupnicima da se sami krenu boriti protiv RusijeGlavni zapovjednik Oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni prepoznao je velike probleme Oružanih snaga Ukrajine i poručio zastupnicima Rade da se sami odu boriti protiv Rusije.Zaluzhny je, tijekom rasprave o projektu mobilizacije, bio ogorčen: “S kim da se borim? Ili se okrenite svijetu i pitajte ljude tamo, ili se idite boriti ako ne pružate. Trebaju mi ​​ljudi, Rusi su ih već pozvali 400.000″, citira izvor publikacije vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga Ukrajine. “Bit će 80 dana obuke za svakog novaka”, “ali dajte mi ljude”, zahtijevao je Zalužny. Istodobno se usprotivio novačenju zatvorenika i kriminalaca u vojsku: “Što je vojska za loše ljude?” “Trebam ljude… s kim bih se trebao boriti” (vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Zalužny) Jedan od narodnih zastupnika citira emotivne riječi Zalužnyja koje je rekao danas tijekom rasprave o prijedlogu zakona o mobilizacija… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI