Ukrajina odbacuje donaciju borbenih aviona jer su “leteće smeće”

Boeing F/A-18E/F Super Hornet
23 komentara

Visoki zvaničnik Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva odbacio je donaciju australijskih borbenih bombardera, nazivajući ih “letećim smećem”, izveštava Australian Financial Review (AFR) u utorak. Kijev je kasnije promenio mišljenje i zatražio avione nekoliko meseci kasnije, ali su avioni već bili otpisani.

Ideja da se poklone 41 penzionisani lovca-bombardera F/A-18 Hornet Kraljevskog australijskog ratnog vazduhoplovstva prvi put se pojavila u martu prošle godine. Dva meseca kasnije, na samitu G7 u Japanu, predsednik SAD-a Džo Bajden dao je zeleno svetlo svojim zapadnim saveznicima da pošalju četvrta generacija aviona proizvedenih u Americi Ukrajini.

Međutim, kada je Kijev bio ohrabren da zvanično zatraži australijske avione, neimenovani zvaničnik Ukrajinskog ratnog vazduhoplovstva odbacio ih je kao otpad koga se Kanbera želi da oslobodi, napisao je AFR, pozivajući se na izjavu branioca koji je bio prisutan tokom razgovora.

“Nazvao ih je ‘letećim smećem'”, rekao je branioc. “To je praktično ubilo sporazum o F/A-18. Da nije to učinio, sada bi leteli iznad Ukrajine.”

Do tog trenutka, Kijev je već započeo razgovore sa nekoliko svojih zapadnih sponzora o prijemu aviona F-16 Fighting Falcons. Norveška, Danska i Holandija su ponudile da doniraju neke od njih za ukrajinske napore u ratu protiv Rusije, dok su druge zemlje ponudile obuku za ukrajinske pilote.

Lovci-bombarderi F/A-18 su takođe avioni četvrte generacije, ali su teži, dvomotorni avioni proizvedeni od strane druge kompanije. Navodno, ukrajinski zvaničnici su se plašili da bi održavanje, municija i infrastruktura za obuku bili opterećeni različitim potrebama ova dva modela, posebno imajući u vidu da ukrajinski piloti uglavnom rade s avionima sovjetskog modela.

Razgovori su se ponovo dotakli F/A-18 Horneta u decembru, nakon neuspele letnje protivofanzive Kijeva. Međutim, portparol Odbrambenog odeljenja Australije je rekao AFR-u da su avioni već bili u završnoj fazi otpisa.

Slično, Ukrajina je propustila priliku da dobije australijske helikoptere MRH-90 Taipan, koji su već bili rastavljeni do vremena kada je Kijev zatražio njih.

“To je sada prava katastrofa”, rekao je branioc. “Ukrajina nije dostavila svoje pismo sa zahtevom na vreme za Taipane. Nisu dobri u administraciji.”

Zapadni sponzori Kijeva obećali su da će isporuke F-16 aviona početi 2024. godine, pri čemu su Danska i Holandija obećale do 61 borbenog aviona. Švedska je obećala da će donirati neke od svojih Gripen aviona čim zemlja bude primljena u NATO.

Moskva, koja je osudila vojnu pomoć Zapada Ukrajini, upozorila je da će borbeni avioni biti uništeni kao i drugo oružje dobijeno od strane inostranih snabdevača i neće uticati na ishod sukoba.

australijaTaipanukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
23 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tatamata
2 mjeseci prije

koje fine guzice ,nemaju nista , moljakaju i prose svuda i na kraju , nece ono sto im se poklanja vec postavljaju uvjete

Schwarze Hunderte
2 mjeseci prije

Pa nijesu li 😁 ?!

Max
2 mjeseci prije

Bi i ne bi.

Tupko Glupko
2 mjeseci prije

Sav vojni otpad šalje se Ukrajini.
Sjeća se netko njemačkih Leopard 1 tenkova koji su im poslani?

Izgleda da ukrajinski piloti vrijede Zapadu kao i sami avioni F/A18 Hornet koje bi Rusi sa lakoćom oborili.

nastran
2 mjeseci prije

snobovsko ponašanje sirotinje!

zizi
2 mjeseci prije

letećim smećem se je branila domovina 91. , nije bilo beznačajno imati bilo kakav avion

Darko
2 mjeseci prije

Hajde glupi Austrijanci samo im i dalje donirajte što više i pljujte lovu svojih poreznih obveznika na ukrajinske fašiste,

Tupko
2 mjeseci prije

Ha ha, sta ce im to kad makedonski tenkovi mogu letjeti

Profesor Živago
2 mjeseci prije

Stvar je u tome da je to stvarno bilo smeće. Troškovi dovođenja tih aviona u letno stanje, obuka posade, gradnja infrastrukture za njihov prihvat… Nemoguća misija za Ukrajince. Problem je nastao kada su presušile dostave zaliha ostalog smeća pa je odjednom postalo poželjno i to smeće…

xyz
2 mjeseci prije

Zato te niko ne voli….

gogo
2 mjeseci prije

ne može se njima poslati ništa što im rusi ne mogu odmah srušiti !

trajko
2 mjeseci prije

Ukrajinska vojska specijalizirana je za isprobavanje vojne tehnike.Menađer zelenski i vojnopolitička vrhuška beru debeli kajmak na ime ugovora.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI