Ukrajina odustaje od zapadne borbene taktike

Ukrajinski vojnici
14 komentara

Ukrajinska vojska napušta borbenu taktiku svojih zapadnih trenera i vraća se strategiji dugotrajnog suprotstavljanja ruskim snagama, objavio je New York Times u srijedu. Međutim, ostaje nejasno da li Kijev ima dovoljno municije da održi takav plan.

Otkako je počela početkom juna, zvaničnici u Vašingtonu i Kijevu su priznali da je ukrajinska kontraofanziva u toku, u najboljem slučaju razočaravajuće spora, au najgorem neuspešna. Napadajući kroz ruska minska polja bez zračne podrške, ukrajinske tenkove i oklopna vozila snabdjevene sa Zapada ruska avijacija i artiljerija su odbili, a Moskva procjenjuje da je ofanziva koštala Kijev najmanje 30.000 ljudi.

Na čelu ofanzive bilo je devet ukrajinskih brigada obučenih u NATO-u, od kojih je jedna – 47. mehanizovana brigada – navodno izgubila 30% svojih američkih borbenih vozila pješadije Bradley za dvije sedmice.

Kao odgovor na ove gubitke, “ukrajinski vojni komandanti promijenili su taktiku, fokusirajući se na iscrpljivanje ruskih snaga artiljerijom i projektilima dugog dometa umjesto da uranjaju u minska polja pod vatrom”, piše New York Times, citirajući ” američke zvaničnike i nezavisne analitičare .”

S obzirom na ograničeno vrijeme obuke, Ukrajinci su se borili da provedu u praksi taktiku kombiniranog naoružanja standarda NATO-a, navodi list, navodeći incidente u kojima je jedna ukrajinska jedinica skrenula sa sigurnog puta u minsko polje, a druga u kojoj pješadijska jedinica nije pratila artiljerijsko bombardiranje napadom na ruske linije, dajući ruskim braniocima dovoljno vremena da pripreme kontranapad.

Američki vojni planeri započeli su obuku ukrajinskih trupa u manevarskom ratu u pokušaju da sačuvaju municiju. „Kako stavljaju veći naglasak na manevar… postoji velika šansa da će im trebati manje artiljerijske municije“, objasnio je američki ministar odbrane Lloyd Austin u februaru.

Iako vojna doktrina NATO-a obično pretpostavlja da će se manevarski rat voditi nakon što zapadne snage uspostave nadmoć u vazduhu, Ukrajina je pokrenula svoju kontraofanzivu bez ove kritične komponente strategije. Ipak, zapadni zvaničnici i mediji najavili su novi ukrajinski NATO priručnik kao „skrivenu prednost“ koja bi pomogla „ ukrajinskim snagama da „daju agilnost i brzinu koja im je potrebna da prevladaju preferirani ruski rat iscrpljivanja i da ponovo zauzmu teritoriju koju je Rusija okupirala“, navodi Foreign Affairs magazine.

Činjenica da se to nije dogodilo „pokreće pitanje o kvalitetu obuke koju su Ukrajinci dobili sa Zapada i o tome da li je oružje vrijedno desetke milijardi dolara… uspjelo u transformaciji ukrajinske vojske u borbenu snagu NATO standarda “, piše Times.

S obzirom na to da se ukrajinska vojska očigledno vraća na artiljerijski teški stil borbe, pitanje municije će se vjerovatno vratiti u prvi plan. Američke zalihe su već iscrpljene do te mjere da Washington šalje kasetnu municiju umjesto NATO standardnih granata od 155 mm, a Times navodi da spaljivanjem svoje ograničene municije Ukrajina riskira ” nedostatak” u “ratu iscrpljivanja”.

NATOrusijaukrajinaVojna Taktika
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
9 mjeseci prije

“ukrajinski vojni komandanti promijenili su taktiku, fokusirajući se na iscrpljivanje ruskih snaga artiljerijom i projektilima dugog dometa umjesto da uranjaju u minska polja pod vatrom”

Ovo je zapravo priznanje propasti ukrajinske protuofenzive, gdje Ukri puno više ginu ne uspjevajući probiti ruske linije obrane poručujući da će opet terorizirati šaljući dronove i projektile duboko unutar rusko kontroliranog područja, kao i Rusije, što će samo dati opravdanja Rusima da idu do rijeke Dnjepar.

Vraćanje na artiljerijski stil borbe, znači da će Ukrima još više trebati 155 mm granate sa kojima su jako deficitarni, što znači da bi EU mogla udvostručiti ili utrostručiti već odobrenih milijardu eura prije nekoliko mjeseci za nabavu 155 mm granata za Ukre preko European Peace Facility (EPF), iliti po naški Europskog instrumenta mirovne pomoći.
Došlo do toga da EU donira granate Ukrajini kao mirovnu pomoć.

Ziv je Geza
9 mjeseci prije

Vracaju se isprobanoj zapadnoj strategiji borba protiv Rusije do posljednjeg ukrajinca, s tim da ce sada one koji su trebali poginuti u slijedeca dva dana postediti i pislati u smrt za dva tjedna.

GMBH
9 mjeseci prije

Jedino vraćanje koje ima smisla za šmrkavog cirkusanta i nepodojene redikule je.. da se vrate u p.m.

nepoželjni
9 mjeseci prije

Ma baš ! … to iscrpljivanje Rusa će trajati dok ne ukantaju zelenog klauna.

Potpuni slom zapada
9 mjeseci prije

vojni, politički i moralni su omogućili oni koji su zasad preživjeli cijepljenje i radije će ubiti sebe i svoju djecu jer nemaju muda ustati protiv dementnih pedofila, narkomana, bolesnih sociopata i njihovih slugu koji ih vode.

NOVI STARI
9 mjeseci prije

NATO taktika uspijeva ponekad kod slabijeg protivnika, ali samo ponekad…u afganistanu talibani nisu imali ni tenkove, ni neku tešku artiljeriju a kamo li avijaciju..i rezultat je čisti fijasko amerike i partnera..grubo rečeno bežanija

AJeTo
9 mjeseci prije

Napad bez zračne podrške u narodu se zove pošten i heben. Generalna proba, pošto zapadni avioni ne lete u uvjetima taktičke nuklearne naoblake.

Max
9 mjeseci prije

Pokazala se neuspješnom

Bruno
9 mjeseci prije

Zapovjednici trebaju imati i teorijsko znanje i iskustvo s ratišta. Salon zapovjednici zapada se nisu sureli s oružanom siliom . do sada su vodili ratove protiv bosonogih Huta i Afganistanaca i svoje iskustvo prenose Ukraincima. Neka im je bog na pomoći da prežive. Strane budaletine ne trebaju slušati.

CWRK
9 mjeseci prije

Najveći kauboj od svih kauboja John Wayne odavno miriše travu odozdo. By, by american dream.

dulebg
9 mjeseci prije

Na kraju će Rusi prošetati do Gibraltara, jer ovi neće imati čime da ih zaustave?

Andrej
9 mjeseci prije

Rumunjskoj vojsci trebalo je oko pet godina za uvođenje i integraciju tenkova zapadne proizvodnje, Saudijskoj Arabiji oko sedam godina i to u idealnim mirnodopskim uvjetima..Prosječno minimalno trajanje obuke američkog vojnika iznosi 18 mjeseci.. Ukrajina trenutno raspolaže sa 13 različitih tipova tenkova i 14 različitih vrsta haubica..Ne postoji vojska na ovom svijetu koju bi se uspjelo obučiti za nekoliko mjeseci ,koliko traje obuka ukrajinskih vojnika na zapadu od kojih gotovo 90% ne poznaje engleski jezik, u korištenju tolike količine različite opreme, a o logističkoj noćnoj mori održavanja, upotrebe, pribavljanja rezervnih dijelova za toliki broj različite vojne opreme bolje je ni ne govoriti..Jednostavno to je logistička nemoguća misija…Sve vojske oduvijek i što je posve logično teže uniformnosti svoje vojne tehnike…Vojska SAD je spoznala već u 2. svjetskom ratu da je primjerice nemoguće u ratnim uvjetima održavati četiri vrste različitih transportnih kamiona i to na razini jedne divizije, a kamoli stotine i tisuće… Čitaj više »

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI