Ukrajina ‘opasna’ za NATO

NATO i Ukrajina
4 komentara

Davanje članstva u NATO Ukrajini dok je zaključana u sukobu s Rusijom je “opasno za sve” i moglo bi dovesti do globalnog rata, rekao je italijanski ministar vanjskih poslova Antonio Tajani.

Govoreći na Minhenskoj sigurnosnoj konferenciji u subotu, Tajani je ponovio da NATO “radi na tome da Ukrajina postane članica”, ali da treba da djeluje diskretno umjesto da donosi ishitrene odluke kako bi “utirio put za postizanje ovih ciljeva”.

“Iskreno govoreći, opasno je za sve jer se borite protiv Rusije, a za punopravnog člana NATO-a to bi značilo Treći svjetski rat”,  rekao je ministar odgovarajući na pitanje o potencijalnoj integraciji Ukrajine u blok.

“Želimo da vas podržimo, ali ova pravila su vrlo jasna – ako postoji napad na članicu NATO-a, postoji umiješanost NATO-a i za to moramo biti oprezni”, objasnio je on, dodajući da je trenutno stanje u saradnja između bloka predvođenog SAD-om i Kijeva “šalje jasnu poruku Rusiji”.

NATO je prvi put objavio da će se Ukrajina pridružiti 2008. Nakon državnog udara u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad, Ukrajina je pojačala angažman sa alijansom, upisujući članstvo u svoj ustav kao strateški cilj 2017. U jesen 2022. službeno je podnijela zahtjev za pridruživanje NATO je nakon četiri bivša regiona velikom većinom glasala da postane dio Rusije.

Na samitu u Vilniusu prošle godine, ministri vanjskih poslova NATO-a izjavili su da Ukrajina treba provesti “dodatne reforme demokratskog i sigurnosnog sektora” kako bi se pridružila bloku, rekavši da će poziv biti upućen samo “kada se saveznici slože i ispune uslovi”.

Iako se očekuje da će se o tom pitanju dalje raspravljati na samitu u Washingtonu, DC sljedećeg jula, magazin Foreign Policy objavio je prošlog mjeseca da se Washington i Berlin protive toj ideji, strahujući od potpune konfrontacije s Moskvom.

Rusija vidi širenje NATO-a prema svojoj granici kao veliku sigurnosnu prijetnju. Predsjednik Vladimir Putin je tvrdio da su zapadne sile iskoristile Ukrajinu da se suprotstave Rusiji nakon pada Sovjetskog Saveza. U nedavnom intervjuu s američkim novinarom Tuckerom Carlsonom, Putin je nazvao pristup Zapada Ukrajini kolosalnom političkom greškom, ukazujući na obećanje NATO-a iz 2008. da će primiti zemlju u blok, kao i na državni udar u Kijevu 2014. koji je podržavao Zapad.

ItalijaNATOukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
4 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Nekoime
2 mjeseci prije

Ukrajina će biti primljena u NATO čim prestane graničiti s Rusijom.

Max
2 mjeseci prije

Sasvim realno.

Ziv je Geza
2 mjeseci prije

Kijevska vojna hunta, odnosno marionetska vlast koja je postavljena od zapadnih tajnih sluzbi, te njihove oruzane formacije biti ce denacificirane sa ili bez direktnog sraza Rusa sa nato paktom, Rusi su u ratnom modusu, stroj se pokrenuo i sada nema stajanja dok se cilj ne ostvari, nato supci to vrlo dobro znaju i traze izlazna vrata a neki vec iskacu kroz prozor.

Manevarski prostor za nato hostaplere je sve manji, imaju dvije mogucnosti,odustati od fantazija o unistavanju rusije proxy metodama preko ukrajine ili se diretkno ukljuciti u rat.

Garantiram da bi Rusi cu srazu sa nato paktom izisli kao pobjednici, govorim o konvencionalnom ratu,mnogi se boje da bi u tom slucaju Rusi upotrjebili nuklearno oruzje,ja tvrdim da nebi,u direktnom srazu nato befera protiv rusijoe upravo bi nato bio primoran upotrebiti nuklearno naoruzanje, jer konvencionalno Rusiju ne mogu pobjedit.

2 mjeseci prije

ajme zamisli njih u nato. to bi napadalo uokolo, drzavne udare po africi, ukro wagner, ukro sinaloa, narkotike, atentate sirom svijeta, po americi i rusiji, agrokor bi bio njihov, postavljali bi ministre, ucjene, terorizam. infiltracija i nasilje. to se ne bi zaustavilo dok ne bi zavladali i amerikom i rusijom.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI