Ukrajina opoziva bjeloruskog izaslanika na konsultacije “po prvi put”, ali ne zbog protesta

Bjelorusija-protesti
28 komentara

Kijev je opozvao svog ambasadora iz Minska na konsultacije, “prvi put u istoriji”. Međutim, čini se da je taj potez više povezan sa odbijanjem Bjelorusije da ruske plaćenike preda Ukrajini, nego sa protestima.

Ukrajina se pridružila horu zapadnih nacija koji odbijaju da priznaju rezultate prošlonedeljnih izbora u Bjelorusiji, koji su zvanično uručili pobjedu Aleksandru Lukašenku za njegov šesti mandat na vlasti. “Bjelorusko-ukrajinski odnosi su u osnovi promijenjeni dešavanjima u Bjelorusiji, u kojima je društvo izrazilo nepovjerenje u zvanične rezultate predsjedničkih izbora”, izjavio je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitrij Kuleba.

Bjelorusija je više od sedmice zahvaćena masovnim protestima usred ogorčenja javnosti zbog rezultata izbora. Žestok odgovor policije na početne demonstracije takođe se prelio u štrajkove u nekim od industrijskih giganata u zemlji.

Međutim, iako je rekao da je Ukrajina prvi put povukla svog ambasadora u Minsku, Kuleba je objasnio da je to učinjeno zbog „neprihvatljivih akcija“ Minska oko hapšenja 32 Rusa za koje se sumnja da su plaćenici privatne kompanije u Moskvi, i ignorisanja zahtijeva Ukrajine da njih izruči u Kijev.

“Ovaj potez potkopao je povjerenje našeg naroda i nanio težak udarac našim bilateralnim odnosima,” rekao je Kuleba, dodajući da je Lukašenko „više puta i neosnovano optuživao Ukrajinu za neprijateljske postupke“.

Kuleba je obećao da će „rigorozno braniti“ ukrajinske nacionalne interese, u isto vrijeme savjetujući Ukrajince da ne putuju u Bjelorusiju usred talasa protesta, navodeći potencijalnu rusku „aktivnu umiješanost“ u dešavanja – ideju koju Moskva do sada nije potvrdila.

U međuvremenu, ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova priložilo je posebnu notu njegovoj izjavi, ističući još jednom da je povlačenje ambasadora na konsultacije “oblik diplomatskog odgovora koji se koristi da se pokaže nezadovoljstvo politikom neprihvatljivih postupaka” države domaćina.

Grupa ruskih državljana privedena je u Bjelorusiji krajem jula uoči predsjedničkih izbora. Bjeloruska služba bezbjednosti, KGB, optužila ih je da su plaćenici iz kompanije Wagner – privatnog vojnog obezbjeđenja poslati u Bjelorusiju da pripreme „masovne nerede“. Moskva je rekla da su pritvorenici doista plaćenici za obezbjeđenje, ali je negirala optužbe, tvrdeći da je Minsk samo prelazno mjesto do njihovog krajnjeg odredišta.

Zaokret u priči dogodio se kada je Ukrajina tražila izručenje 28 od 33 pritvorenika, tvrdeći da su ranije učestvovali u vojnom sukobu na istoku zemlje. Kasnije, istraga ruskog novinara Aleksandra Kotsa sugerisala je da je cijela priča iza njihovog hapšenja i pritvaranja zaista bila tajna operacija ukrajinske obavještajne službe.

Lukašenko je u početku obećao da će razmotriti zahtjev Kijeva, ali su ljudi na kraju predati Rusiji prošlog petka.

Bjelorusijarusijaruski plaćeniciukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
28 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Istrazuj
3 godine prije

Mislim da je cijeli ovaj narativ oko “ruskih placenika” koje je unajmila Ukrajina – da rade za Rosneft – od pocetka sulud!
To sam neki dan cak i izlozio u onih par pitanja kolegi @tihobl.
Ova prica mi izgleda puno, puno realnija:
http://thesaker.is/the-arrest-of-33-russians-in-minsk-turns-out-to-have-been-a-provocation-by-the-ukrainian-secret-services/

Ringo10
3 godine prije

Lukašenko je uništio sve pro-ruske snage i stranke u zemlji jer se vjerojatno bojao da mu Putin nađe alernativu pa da mu nasapunja dasku. Ostala mu je samo prozapadna opozicija koju nije uspio da uništi i ona mu sad polako dolazi glave I ako Bjelorusi po svaku cijenu žele izaći iz EAU i ići prema Zapadu kao i Ukrajina onda ih nema smisla sprječavati i Lukašenko se treba ukloniti a Rusija se ne miješati. Rusija jedino mora biti neumoljiva kad je u pitanju NATO u Bjelorusiji. To ne smije dopustiti Naravno, mora biti neumoljiva u zastupanju prava ruske etničke zajednice u Bjelorusiji. A za sve ostalo poželjeti im sretan put. Ubuduće ih u ekonomskom smislu Rusija i EAU trebaju tretirati kao svaku drugu zemlju i da nema više ekonomskih i trgovinskih povlastica i beskrajnog subsidiranja, posebice energentima. Bjelorusija je za RF bila ekonomski samo teret i ništa više, sa beskrajnim… Čitaj više »

mars
3 godine prije

Dok nisam procitao clanak, bio sam zbunjen samim njegovim naslovom – “Ukrajina opoziva bjeloruskog izaslanika na konsultacije”. Naime, odredjena drzava na konsultacije ne moze opozvatii izaslanika (ambasadora) zemlje domacina iz njegove vlastite zemlje – Bjelorusija nema svog akreditovanog ambasadora u Minsku, tj. u Bjelorusiji, tj. kod same sebe, a cak i da postoji takav nonsens slucaj, on se tada po prirodi stvari, ne bi bio duzan odazvati stranoj vladi. Ukrajina (ili bilo koja drzava) mogla je opozvati iz Bjelorusije samo svog ukrajinskog ambasadora a ne bjeloruskog. Opozivati (povlaciti) iz strane drzave mogu se samo vlastiti ambasadori, a ambasadori stranih drzava se pozivaju na razgovor iz prijestonice zemlje domacina (u ovom slucaju bjeloruskog iz njegove rezidencije u Kijevu) radi urucenja protestnih nota, pojasnjenja nejasnih stavova njegove vlade ili uskracivanja gostoprimstva. Logicno je ozbiljan portal i mislim da ipak u svojim tekstovima treba voditi racuna i o ovakvim “sitnicama”, cak i kada… Čitaj više »

RoPe
3 godine prije

Ja sam bio uvjerenja da je Rusija ojacala od 90tih, ali ovi uzimaju velike zalogaje. Najprije sovjetski blok u Europi i to odjednom. Onda Ukrajina i sad Bjelirusija…
A ovo u Siriji da ne govorim, tamo su vec sad dvije drzave.

Zao mi je Rusa, ali izgleda da se sahist umorio.

Uno
3 godine prije

Lukašenko je najprije načeo Putkov ugled ne uvođenjem korona mjera, zatim proslavom Dana Pobjede, zatim hapšenjem Wagnerovaca i ako ova kriza bude prevaga koja će osvijestiti Ruse, Batko može spokojno otići.
A zašto šahista samo šuti na sve ovo što se dešava u Bjelorusiji?

Max
3 godine prije

To je bila namještaljka.

Zigi
3 godine prije

Čudno da na prijašnjim člancima o Belorusiji i Lukašenku ako si posumnjao u izborne rezultate, u komentarima su pljuštali minusi s razlogom ili bez. Sada dotične gospode niti za čuti. Šteta

Alex
3 godine prije

Poljska, Litva, ČeškaUkrajina…zapadne nacije😂😂😂

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI