Ukrajina otkriva ogromne gubitke u naoružanju

Ukrajina
15 komentara

Ukrajina je izgubila do 50 % svog teškog naoružanja, uključujući 400 tenkova, otkrio je glavni komandant Volodimir Karpenko ranije ove sedmice usred tekuće ruske vojne ofanzive u njegovoj zemlji.

U intervjuu za National Defence Magazine, Karpenko je rekao da su “kao rezultat aktivne borbe” gubici opreme iznosili 30-40 %, ponekad i do 50 %, u poređenju sa nivoima prije sukoba.

Dakle, izgubili smo otprilike 50 posto. … Izgubljeno je otprilike 1.300 borbenih vozila pješadije, 400 tenkova, 700 artiljerijskih sistema.

Zamjenik ministra odbrane Ukrajine Denis Šarapov je u istom intervjuu otkrio da zapadne zalihe ne pokrivaju potrebe Kijeva.

Dobili smo veliki broj sistema naoružanja, ali nažalost sa tako masovno potrošnim resursom, on pokriva samo 10 do 15 posto naših potreba”, rekao je Šarapov.

Nije otkrio tačan broj komada potrebnih Kijevu, ali je naglasio da se “potreba za teškim artiljerijskim sistemima mjeri stotinama”.

“ Treba nam artiljerija, trebaju nam artiljerijski meci, borbena vozila pješadije, borbena vozila, tenkovi. Zaista su nam potrebni sistemi protivvazdušne odbrane i višecevni raketni sistem”, rekao je on.

Snabdijevanje visokopreciznim oružanim sistemima je također važno, dodao je Šarapov, jer ukrajinska vojska vjeruje da bi joj takvi sistemi dali „prednost nad neprijateljem, prednost u ovom ratu.”

Zamjenik ministra je priznao probleme s kojima se zapadne zemlje moraju baviti prilikom dogovaranja transfera oružja Ukrajini, uključujući dobijanje dozvole za transfer tehnologije od svih vlasnika podsistema. Međutim, Šarapov je naglasio  da “ne razumiju svi političari težinu onoga što se dešava u Ukrajini”.

„ Zbog toga želimo da iskoristimo ovu priliku… da još jednom skrenemo pažnju cijelom svijetu da je ovo rat ne samo u Ukrajini, to je rat koji utiče na cijeli svijet“, rekao je on.

Karpenko je bio malo konkretniji i dao je procjenu potreba Ukrajine.

“Razmislite o ovome: jedna brigada zauzima oko 40 kilometara linije ograde. To znači da nam je za pokrivanje aktivnog borbenog sukoba potrebno 40 brigada. Svaka brigada je 100 borbenih vozila pešadije, 30 tenkova, 54 artiljerijska sistema – samo za jednu brigadu, a mi ih imamo 40“, objasnio je on.

U međuvremenu, Rusija stalno upozorava Zapad da ne „pumpa” Ukrajinu oružjem, tvrdeći da će to rezultirati produžavanjem sukoba i nizom dugoročnih problema. Moskva je takođe jasno stavila do znanja da će njene snage smatrati svako strano oružje u Ukrajini legitimnom metom.

Objavljivanje brojeva izgubljene opreme došlo je manje od nedjelju dana nakon što je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič otkrio da su Oružane snage zemlje izgubile oko 10.000 ljudi od početka ruske ofanzive krajem februara. Arestovič je, međutim, tvrdio da su gubici Moskve nekoliko puta veći. Nije ponudio nikakve dokaze koji bi potkrijepili ovu tvrdnju.

Brojke koje je objavilo rusko Ministarstvo odbrane o gubicima ukrajinske vojske znatno su veće od onih koje je naveo Arestovich – 23.367, zaključno sa 18. aprilom.

Rusija nije otkrila svoje novije gubitke – ni u opremi, ni u ljudstvu. Ranije ovog mjeseca, šef komiteta za odbranu ruske Dume, Andrej Kartapolov, izjavio je da je, zbog promjena u vojnoj strategiji, ruska vojska “praktički prestala da gubi ljude”. Zbog toga, rekao je, Ministarstvo odbrane nije ažuriralo podatke o gubicima od marta, kada je saopšteno da je ubijen 1.351 vojnik.

U aprilu je portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija pretrpjela “značajne gubitke trupa” i da je to “ogromna tragedija”.

Rusija je napala susjednu državu krajem februara, nakon neuspjeha Ukrajine da implementira uslove sporazuma iz Minska, prvi put potpisanih 2014. godine, i konačnog priznanja Donbas republika Donjecka i Luganska od strane Moskve. Protokoli uz njemačko i francusko posredovanje osmišljeni su kako bi otcijepljenim regijama dali poseban status unutar ukrajinske države.

Kremlj je od tada tražio da se Ukrajina zvanično proglasi neutralnom zemljom koja se nikada neće pridružiti vojnom bloku NATO-a predvođenom SAD. Kijev insistira da je ruska ofanziva bila potpuno ničim izazvana i demantovao je tvrdnje da je planirao da silom povrati dvije republike.

Oružjerusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
15 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Ivan
1 godina prije

A da jednostavno krenete u ozbiljne pregovore s Rusijom i zaboravite na lažna obećanja zapadnih zemalja?

nekoime
1 godina prije

Nuklearno ne trebate?

Max
1 godina prije

Ukrajini nije dovoljno ni svo oružje svijeta.

tihobl
1 godina prije

Украјинским избеглицама које напуштају Пољску забрањен је повратак.

hiber
1 godina prije

Oružje tek počinje stizati, a Rusi sve više imaju misteriozne gubitke u dalekoj pozadini. Ove novinarske patke u vidu sudbonosnih bitaka oko Sjeverodonjecka samo su uvertira. Imaju gubitke Ukrainca, ali imaju i Rusi, čak i kritičnije. Tako da je za Putina sve Pirova pobjeda jer su ga i Kinezi šutnuli, uz ogradu da ce “zaštiti” ono sto od Rusije ostane nakon rata.

Dokurčilomi
1 godina prije

Koliko je prodano i zadržano za osobne potrebe?

Hogar Strašni
1 godina prije

A do neki dan razvaljivali Ruse. Čak je i baba Stoja razoružala brigadu dok su spavli. Samo sam čekao da Mirko i Slavko riješe jednu liniju fronta a Boško s druge strane.

postenlopov
1 godina prije

Znaci kad Ukrajina izgubi rat, za to ce biti kriv zapad?

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Mislim da Ukrajina ima najveće gubitke i ljudstvu. Da to riješimo predlažem svaki dan po jednu mlađu Ukrajinku a ja ću se truditi oploditi je da se postepeno ti gubitci u ljudstvu smanje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI