Ukrajina planira novu “kontraofanzivu”

27 komentara

Ukrajina bi mogla da skupi snage da pokrene novu kontraofanzivu 2024. nakon što njen prvi napad, koji je započeo ovog ljeta, nije uspio da probije ruske linije, izvijestio je Welt u petak, pozivajući se na njemačkog stručnjaka.

U intervjuu za nemački dnevnik, Nico Lange, bivši zvaničnik nemačke odbrane koji je sada viši saradnik na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji, sugerisao je da, uprkos rastućem pesimizmu na Zapadu o napretku Ukrajine na bojnom polju, Kijev i dalje održava pristojnu količinu vojne opreme, a očekuje se da će više isporuka stići sa Zapada.

“Ukrajina vjerovatno prikuplja resurse za novu kontraofanzivu sljedeće godine,” sugerirao je stručnjak, dodajući da bi Kijev mogao započeti novi napad u oblasti Hersona i pokušati preći Dnjepar Rijeka na snazi.

U međuvremenu, u izvještaju se navodi da Ukrajina “još uvijek ima velike planove”, uz objašnjenje da te težnje dokazuje lista želja Kijeva dostavljena SAD-u, koja uključuje jurišne helikoptere, napredne borbene avione, raketne sisteme dugog dometa, tenkove Abrams i drugu opremu .

Istovremeno, Bild je u petak izvijestio, pozivajući se na izvore, da Ukrajina sastavlja “novi ratni plan. Prema navodima časopisu, Kijev je odustao od planova da potisne Rusiju sa teritorija za koje tvrdi da su svoje i umjesto toga se fokusira na nanošenje maksimalnih gubitaka Moskvi.

“Naš cilj je da omjer ubistava bude što je moguće pozitivniji,” rekao je neimenovani oficir za Bild, dodajući da ako Kijev postigne omjer gubitaka od 10 prema 1 u svom favoriziralo bi napredovanje, dok bi odnos 1 prema 1 na kraju značio povlačenje.

Drugi izvor je citiran da je Kijev „pozicije nebitne, glavna stvar je da većina Ukrajinaca ostane živa.“ Neimenovani bivši bivši Zapadni vojni ekspert je za Bild rekao da “ono što doživljavamo je u osnovi kontrolisana pozadinska akcija.”

Ukrajina je početkom juna pokrenula dugo očekivanu kontraofanzivu, ali nije uspjela steći nikakvu značajnu poziciju uprkos tome što je pojačana velikim količinama zapadne opreme. Nekoliko mjeseci nakon ofanzive, čak su i najviši ukrajinski zvaničnici, uključujući ministra vanjskih poslova Dmitrija Kulebu, počeli da priznaju da je napad promašio cilj.

U oktobru je ruski predsjednik Vladimir Putin procijenio omjer gubitaka na 8 prema 1 u korist Moskve, a ranije ovog mjeseca ruski ministar odbrane Sergej Šojgu je tvrdio da je Kijev od početka ljeta pretrpio više od 125.000 žrtava.

kontraofanzivarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Tupko Glupko
4 mjeseci prije

Do posljednjeg Ukrajinca.

Gjuro1977
4 mjeseci prije

S kim?

Schwarze Hunderte
4 mjeseci prije

” Njemački stručnjak ” – POVEDI 😁 !

Cupo
4 mjeseci prije

Zelenji povedi ljude

Valter
4 mjeseci prije

Haha, židovi trebaju potamati još mladih bijelaca!

Kako predvidljivo.

Vox
4 mjeseci prije

JOŠ JEDNU OFANZIVU ???!!! hah…..Kako bi se reklo na prostorima bivšeg Otomanskog carstva : “dabogda ćeri da te uzme hadžija”……

BlueZg
4 mjeseci prije

Pa nacisti se nikad nisu uspjeli iskazat u takvim pohodima pa neće niti sad. 🇵🇸🇷🇺🇭🇺

Metabaron
4 mjeseci prije

U novoj ofanzivi pomoci ce im genetski modificirane kreature hiber, dilber,burt i Brkato prase osobno,njuskom i papcima….

dona
4 mjeseci prije

ova šizofrena budala ne odustaje ,e ukri da ste pametni odavno ste ga trebali strijeljati ,sad sjedite i plačite

tihobl
4 mjeseci prije

…viši saradnik na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji,..

A prije toga bio je savjetnik geneala Kastera i 7. konjicke.

Željko
4 mjeseci prije

“Do posljednjeg etničkog Ukrajinca” je način da Zelenski & Co. “užicaju” još koju milijardu/bilijun US $, EUR, CHF, itd. da bi mogli kupiti još koju nekretninu na Zapadu, ne predviđam im sjajnu budućnost niti tamo jer kako objasniti lokalnim ljudima na sveopćem osiromašenju zbog UE, dakle još, najmanje 15-tak milijuna “građana” UE u EU naredne godine a Zelenski & Co. će kao već zaboravljeni “predsjednik” Afghanistan Ashraf Ghani, “sasvim slučajno” državljanin “velikog brata”, kao i “sasvim slučajno” što bi u Bosni rekli sijaset “predsjednika”, “premijera”, “istaknutih političara” u EU, na Balkanu, dijelu Europe koji nije u EU (Albanija, Gruzija, Moldova, itd.) sa državljanstvom “velikog brata” će pobjeći! Mnogo ih se takvih “sasvim slučajno nakotilo” i U BiH, posebice u/kod Bošnjaka: Damir Arnaut, Reuf Bajrović, Edin Forto, Muhamed Fazlagić “Sva bol svijeta” pjesma, Damir Nikšić jedan najobičniji klaun, Denis Prcić “američki univerzitet”, bivši poglavar Islamske zajednice Cerić, Predrag Peđa Kojović, itd.,… Čitaj više »

Anis
4 mjeseci prije

Glavni cilj je da pogine sto vise Rusa a Ukrajinaca koliko nastrada u tom cilju to nije bitno nesto pretjerano

Andrija
4 mjeseci prije

Triba ratovati da bi dosao novac od USranih

nastran
4 mjeseci prije

veliki stručnak nico-niko i ništa…fantazira, valjda će rusi čekati mjesecima da ukrajinci “otrijebe jaja” ?

Max
4 mjeseci prije

Novi roj muha.

dupla kamilica
4 mjeseci prije

Prvi svjetski je kamilica za ukrajinske poduhvate, slava im.

abc
4 mjeseci prije

E pa neče moči. Rusija neče pristati na prevaru zvanu mirni pregovori, da zapad kupi vreme da opet na puno naoruža Ukrajinu. Samo potpuna ukrajinska kapitulacija i suđenje ukrajinskim neonacistima donosi mir i zaustavljanje rata.

Perun
4 mjeseci prije

Ukrajina planira novu “kontraopanzivu”….Neimenovani bivši bivši ,, Zapadni vojni ekspert” je izjavio glupost kakvu moze izreci samo dupeglavaciz njemačkog BND-a isto kao i njegov prethodnik imbecil po imenu Nico Lange, bivši zvaničnik njemačke odbrane koji je sada viši ,,saradnik na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji” …drmoguzi sa pedigreom i ,,guske u magli ” to su takvi tipovi ,genetski germanski otpad u sluzbi nato otpada

Da da
4 mjeseci prije

I ja cu baciti jednu kontaofanzivu na frizider.

xyz
4 mjeseci prije

Ja planiram kupiti najnoviji BMW. Samo još ne znam gdje ču pronači toliko para….Ali to je sitnica…

Bruno
4 mjeseci prije

I ja planiram dobiti lovu na euro jack-potu. Samo još da uplatim. Lova je moja.

Karma
4 mjeseci prije

Steta da Putin nije kao Benjamin satannjahu

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI