Ukrajina poziva građane da prave dronove kod kuće

Ukrajinska vojska dronovi
17 komentara

Ukrajinski građani treba da završe onlajn kurseve i počnu da sklapaju dronove kako bi zadovoljili potrebe vojske zemlje usred sukoba sa Rusijom, predložio je zamenik premijera i ministar digitalne transformacije Mihail Fedorov.

Cilj proizvodnje milion bespilotnih letjelica 2024., koji je nedavno najavio ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski je “realan” ako javnost pomogne vladi, insistira Fedorov u objavi na Facebooku u subotu.

Male bespilotne letelice koje gledaju iz prvog lica (FPV) postale su “promjenile igru” u sukobu, napisao je on.

Otkako su borbe eskalirale u februaru 2022., kijevska vlada je uklonila mnoge pravne prepreke koje ograničavaju proizvodnju dronova, a firme u zemlji trenutno povećavaju proizvodnju, dodao je ministar.

Ali svaka osoba može pomoći u jačanju ukrajinskog arsenala UAV (bespilotne letjelice) tako što će završiti „inženjerski kurs koji vas uči kako da sastavite FPV dron od sedam inča kod kuće“, objasnio je Fedorov. Prema ministrovim riječima, online program pruža predavanja, Zoom konferencije sa stručnjacima, spisak komponenti i obaveznih alata i materijala potrebnih za izradu UAV-a, kao i pristup inženjerskoj zajednici za savjete i pitanja. Novi kurs počinje svake dvije sedmice i potpuno je besplatan, tvrdi on.

Fedorov je pohvalio činjenicu da su učesnici programa već sastavili oko stotinu dronova, od kojih je 80 odsto bilo u ispravnom stanju.

Šef Odjeljenja za elektronsko i sajber ratovanje u ukrajinskom Generalštabu, pukovnik Ivan Pavlenko, rekao je prošle sedmice za Financial Times da su “Rusi u posljednje vrijeme proizvodili toliko [dronova] da to postaje ogromna prijetnja” za kijevske snage.

U istom članku, FT je izvijestio da Moskva također “održava prednost” kada je u pitanju tehnologija elektronskog ratovanja koja ima za cilj ometanje i preusmjeravanje neprijateljskih bespilotnih letjelica, dok Kijev samo “pokušava sustići”.

Bivši ukrajinski poslanik Igor Lucenko, koji sada služi vojsku, rekao je prošle sedmice za ukrajinski Telegraf da Rusija lansira oko stotinu dronova dnevno na liniju fronta. Međutim, kako proizvodnja u Rusiji raste, Lutsenko je rekao da očekuje da će se dnevna lansiranja uskoro povećati na 200 ili 300.

Što se tiče Ukrajine, cilj da se ove godine napravi milion bespilotnih letelica je “ostvariv” , ali to neće biti dovoljno, upozorio je on, jer zemlji zapravo treba dva ili tri puta više od toga.

Dronovirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Zvone
3 mjeseci prije

Ukrajinci imaju dosta vremena za pravljenje drona kod kuče jer se rusi bore po naređenju korporacija sa oružjem pa če ovaj rat potrajati.

Bond cigarete Bond
3 mjeseci prije

Dobra ideja. Dronovi su postali važniji od tenkova. Sjediš kući i kao da vezeš goblen. A daće valjda i koju paricu. Platiće zapad.

Josip
3 mjeseci prije

Padati ce namjerno bombe i po naseljima sa civilima sto do sada nije bio slucaj. Sad Ce stakor Zelenski pobiti starce i djecu sve za ocuvanje vlasti.

Гавран
3 mjeseci prije

Rusi su se zgrozili na planove Zelenskog da u vojnim fabrikama rade deca.
Kažu da Volodomor tako pokušava da spasi fabrike od uništenja.

nepoželjni
3 mjeseci prije

Hm, ne znam koliko im je to pametno, moglo bi im se dogoditi da po Kijevu počnu padati dronovi iz kućne radinosti… 😉

…ali i za same “proizvođače” takvih letjelica može biti smrtonosno ako se polakome a te “tvornice” otkriju Rusi….. samo ne znam na koga računaju da ih proizvodi, ako su sposobni muškarci mobilizirani i većinom već pokojni…(?) … možda bakice i udovice, ako i njih, na kraju, ne mobiliziraju ?

gargamel
3 mjeseci prije

To če postati popularnije od zakopanog oružja. Ja ču ih nabaviti bar pet .

Bruno
3 mjeseci prije

Biće od gline, a letiti će na pogon Davidove praćke. Ma bravo. Ovi ukrajinski političari su stvarno idioti. Do kada će to ukrainski narod trpjeti?

nastran
3 mjeseci prije

tvornica igračaka?

Max
3 mjeseci prije

Kopiraju Hamas.

Babilon
3 mjeseci prije

Ovo je smiješno.

NOME
3 mjeseci prije

kad se svi ti dronovi povežu i AI preuzme upravljanje, terminator više neće biti u kategoriji sf filmova, nego više kao dokumentarac…..

dupla kamilica
3 mjeseci prije

Od linoleuma

Dokurčilomi
3 mjeseci prije

Jel od perilica ili hladnjaka? Ah, to Rusi rade.

nessy
3 mjeseci prije

“Ali svaka osoba može pomoći u jačanju ukrajinskog arsenala”

Apsolutno tocno. Tko nije tehnicki sposoban raditi dronove, uvijek moze za voljenu domovinu na PornHub-u namaknuti koji dolar, pogotovo zene. Pogotovo ‘kinky’ videa su dobro placeni, a tek oni u stvarnom vremenu, kad neki debeli amer iz podruma trazi, ‘okreni se ovako, sad malo ovo, malo ono’. a on polira pistolj, i ispred njega kanta od 5 litara. Svatko moze pridonjeti, koliko $ bi samo donio video sa Zelenskim i magarcem (dva magarca), u ljubavnom klincu.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI