Ukrajina poziva na “mirovni samit” uz posredovanje UN

Dmitry Kuleba
49 komentara

Kijev je predložio održavanje takozvanog “mirovnog samita” do kraja februara kako bi se obilježila godišnjica ruske vojne operacije protiv Ukrajine. Inicijativu je najavio ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba, koji je također iznio uslove Ukrajine za pozivanje Moskve na događaj.

U intervjuu za AP objavljenom u ponedjeljak, Kuleba je priznao da će, iako će Ukrajina učiniti sve što može da pobijedi u tekućem vojnom sukobu s Rusijom 2023. godine, diplomatija igrati važnu ulogu. “Svaki rat se završava na diplomatski način”, rekao je Kuleba i dodao da se “svaki rat završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom”.

Ministar je dodao da su UN “najbolje mjesto za održavanje ovog samita, jer se ne radi o činjenju usluge određenoj zemlji” i predložio generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa za posrednika za taj događaj.

“Dokazao se kao efikasan posrednik i efikasan pregovarač, i što je najvažnije, kao principijelan i pošten čovjek. Zato bismo pozdravili njegovo aktivno učešće”, rekao je Kuleba o Guterresu.

Upitan o pitanju pozivanja Rusije na ovaj “samit mira”, Kuleba je insistirao da se Moskva prvo mora suočiti sa “međunarodnim sudom” i biti procesuirana za navodne ratne zločine. Odbacio je i nedavne Putinove pozive na pregovore, navodeći da sve što Rusija radi na bojnom polju “dokazuje” da Moskva ne želi da razgovara.

Ranije ovog mjeseca, ukrajinski predsjednik Vladimir Zelenski obratio se čelnicima G20 u Indoneziji i iznio “formulu mira” u deset tačaka , koja uključuje obnovu teritorijalnog integriteta Ukrajine, povlačenje ruskih trupa, razmjenu zarobljenika “svi za sve” i tribunal za one koje Kijev optužuje za agresiju.

Rusija je u međuvremenu insistirala da Kijev mora “priznati realnost na terenu” kao preduslov za bilo kakve mirovne pregovore, uključujući novi status Donjecka, Luganska, Hersona i Zaporožja kao delova Rusije.

Mirovni SamitrusijaukrajinaUN
Pretplatiti se
Obavijesti o
49 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Amar
1 godina prije

Ovaj je na jos necem jacem nego zelenski “medjunarodni sud za Rusiji”?Hahaha,e ovaj rat se nece zavrsiti pregovorima,nego nacistickom kapitulacijom kao i 1945.

alexosijek
1 godina prije

Privatizacija UN-a je dno dna…sto je sa Sirijom, Jemenom, Haitijem, ..itd?? Samo je Ukrajina bitna!!?
Btw..da li ste do sada čuli za ukrajinsko-američki projekt “Turan”? Jos jedan dokaz Kulebinoj ucjeni svijeta o prestanku sukoba, i nastavljanju istoga…lp

Dokurčilomi
1 godina prije

Ukoliko vam UN bude pomagao tek onda će ameri zarađivati.

tihobl
1 godina prije

Ukri i njihove fantazije. Mastaju kako ce dobiti povjesne ukrajinske teritorije ukljucujuci i Kubanj. Znate li vi da se Velika Ukrajina prostire do kineskog zida? Znate li da su drevni ukri iskopali Crno more?

M.r H.F
1 godina prije

Koliko vidim a i čujem …. niste vi još spremni za mir i dobro samo rokaj!!!!🤔🤔

Dante
1 godina prije

Stogodišnji ekonomski ciklus traje do 2025.vrhunac
mir-ljubav a ne rat trajace vječno

Virtual
1 godina prije

U njegovoj glavi je Kaos…i on bi rado u komedijase.

Lobos
1 godina prije

Pozivanje na pregovore dovoljno govori o stanju u Ukrajinskoj vojsci i njenoj bližoj i daljoj perspektivi na bojištu, tako da je mnogo toga na terenu već sad jasnije. Ukri se, usput, ne nadaju nikakvim rezultatima. Oni se samo nadaju da će dobiti nekakvo primirje ili pauzu da se malo “konsoliduju” od konstantne ruske artiljerijea, ali ne bih rekao da je to moguće…Vrijeme ne radi za njih..

Ico
1 godina prije

Liberalna demokracija je Ukrajince dovela u “ govna”, e, pa, Ukri, želim Vam I’d sveg’ srca dobar tek! Političke elite Ukrajine su umno potkapacitirana banda, ali Vi Ukrajinci ste ih izabrali da čas vode u propast

tata mata
1 godina prije

kasni isporuka oruzja ,,ocekuju tek za dva mjeseca pa im treba pauza ????

VDavor
1 godina prije

Citao sam da je u Kulumbovoj posadi bilo Ukrajinaca i da su drevni Ukrajinci iskopali Azovsko more a da su iskopali Crno more, jos ne.. hehe ova je bila dobra

sengo
1 godina prije

Plenković bi htio da ga Zelenski odlikuje ordenom ukrajinskog narodnog heroja.
Smatra da bi ga nakon toga najvišim hrvatskim odlikovanjem morao počastiti i Milanović.

Plenković je sanjao da glavne trgove u Kijevu i Bruxellesu i NATO paktu krasi Njegov lik – Plenki na bijelom konju, gol do pojasa kao Putin [ ali bez muda za Hrvatsku, Putin se barem bori za svoju zemlju Rusiju ] , a u ruci mu svjetluca isukani kalašnjikov iz kojeg iskaču čahure.

tihobl
1 godina prije

„Наши предлози за демилитаризацију и денацификацију територија које контролише кијевски режим, као и за отклањање претњи по безбедност Русије које одатле долазе, добро су познати нашем непријатељу. Врло је једноставно: испуните их сами или ће, у супротном, то питање решити руска војска“, рекао је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров

tadija
1 godina prije

dakle nova Palestina,Cipar,Irak,Sirija,Libija,BiH,Kosova itd.

tihobl
1 godina prije

Председник Републике Белорусије Александар Лукашенко рекао је да је сагласан са Путином о свим питањима.

tihobl
1 godina prije

Вечерње обраћање Зеленског:

„Бахмут, Кременнаја и друге области у Донбасу сада захтевају максималну снагу и концентрацију. Ситуација тамо је тешка, болна…”

tihobl
1 godina prije

Руско војници из Западног војног округа налазе се на челу линије фронта у правцу Купјанска у уређеним рововима који су тамо ископани још у Другом светском рату.

„Па већина ровова остали су још из Другог светског рата, чак су се и наши дедови борили у њима. Очистили су их, довели у ред, направили пушкарнице, а ми сада, како кажу, понављамо њихов подвиг“, рекао је за РИА Новости командант јединице.

tihobl
1 godina prije

Широм Русије планира се отварање центара за обуку специјалних јединица војске по угледу на чеченски Гудермесу центар.

U prevodu: Kadirov siri fransizu na cijelu Rusiju.

Nekoime
1 godina prije

I Rusija je iznijela uvjete:

  1. povrat zemlje američkim Indijancima
  2. povrat Aljaske Rusiji (nije plaćena)
  3. isplata ratnih šteta za ratne zločine Njemačkoj i Japanu
  4. isplata ratnih šteta Siriji, Iraku, Jemenu, Vijetnamu, Iranu
  5. zatvaranje svih inozemnih američkih vojnih baza
  6. garancije za sigurnost i teritorijalni integritet Palestine na teritoriji današnjeg Izraela
  7. Povrat Texsasa i Kalifornije Meksiku
  8. isplata ratnih šteta Čileu, Venezueli, Nikaragvi…
  9. isplata štete cijelome svijetu zbog izmišljanja COVID plandemije
  10. Zatvaranje Disney studija zbog pedofilije
tihobl
1 godina prije

Британски лист Daily Mail објавио је да Оружане снаге Украјине због великих губитака мобилишу „све одреда“. Навео је сведочење једне жене да су позивари војног одсека јурили 18-годишњака на бициклу да би га привели на место регрутације.

Mat
1 godina prije

Imala je ukrajina mirovna dva ugovora I sta je uradila???

ALENz
1 godina prije

Ovo za njega kaže engleska Wikipedia……….Napisao je bestseler Rat za stvarnost. Kako pobijediti u svijetu lažnih, istina i zajednica (2019.) o modernim komunikacijama, medijskoj pismenosti i borbi protiv dezinformacija..

Ukrajinski Goebbels

mrdo
1 godina prije

Taj voz proš’o zajedno sa 2014-05-02 masakrom u Odesi. Prvo totalna denacifikacija i demilitarizacija bivše Ukrajine, patek onda mirovni pregovori. Ako išta ostane od te tamnice naroda, naravno.

Idealno bi bilo anulirati to nestabilno i nesretno leglo zla, i teritorije vratiti državama od kojih su ukradene. Galicijanima porušiti spomenike Banderi i zabraniti im nacističko orgijanje.

Lucija, prva
1 godina prije

“Rybar javlja… “Na jugoistočnoj periferiji Bahmuta, ruske trupe postepeno probijaju odbranu ukrajinskog garnizona. U rejon naselja prebačena su pojačanja i tri tenka radi pružanja pomoći i popune 57. brigade Oružanih snaga Ukrajine… Istovremeno, broj gubitaka se povećava svakim danom. Ukrajinske formacije šire informacije da je od 800 ranije pristiglih mobilisanih, preživjelo manje od 100 ljudi…” Mašina za mljevenje mesa radi punom parom…

Lucija, prva
1 godina prije

“Ukrajina želi održati mirovni samit krajem februara, po mogućnosti u UN-u sa generalnim sekretarom Guterresom kao mogućim posrednikom, oko godišnjice početka rata. Svaki rat završava na diplomatski način. Svaki rat se završava kao rezultat akcija preduzetih na bojnom polju i za pregovaračkim stolom.”, rekao Dmitro Kuleba, ministar inozemnih poslova kijevske hunte. Još prije nekoliko dana su isključivali bilo kakve pregovore bez “povlačenja Rusa” s prostora bivše sovjetske republike. Rujo kaže, prvo kapituacija pa pregovori.”

Lucija, prva
1 godina prije

“jučerašnji dan… likvidacija ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe u ruskoj regiji Brijansk. Jurij Gorovec, zvani Svjatoša, komandant grupe, potom Maksim Mihajlov, Taras Karpyuk i Bogdan Lyagov otišli su na vječni raport Stepanu Banderi. Jučer je denacifikovano nekoliko stotina nacista širom bivše Ukrajine, no zašto je važna ova grupa. Zato što će likvidacija ovakvih terorista postati modus operendi djelovanja FSB-a umjesto da teroristi dobiju lažni osjećaj sigurnosti da će jednom biti razmijenjeni. Slike s mjesta likvidacije ukro-nacističkih terorista —— “Šokantna ispovijest američkog pukovnika Andrewa Milburna iz američke plaćeničke vojske Mozart, nakon nekoliko mjeseci boravka u Ukrajini, gdje je obučavao tamošnje naciste: “Ukrajina je korumpirano, s**bano društvo, kojim upravljaju sj**ani ljudi. Ukrajinski vojnici ubijaju momke koji su se predali, čine zvjerstva”, rekao je Milburn pred kamerama. ” ——— “Od 15. decembra, pojačanja ukrajinskih oružanih snaga u Bahmutu izgubila su oko 1.200 poginulih i teško ranjenih vojnika. Najveće gubitke imale su jedinice raspoređene u južnom… Čitaj više »

Ico
1 godina prije

He, he, he, vrlo efikasan instrument da se ukrajinske umno potkapacitirane i korumpirane političke elite privedu pregovaračkom stolu je uskratiti dotok love i oružja u Ukrajinu. To će se dogoditi prema dogovoru od prošlog lipnja iz Ženeve. Mirno spavajte, sve je dogovoreno, sve je pod kontrolom

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI