Ukrajina pristala na zaustavljanje izvoza pšenice u Poljsku

Zito
10 komentara

Priljev jeftinih ukrajinskih žitarica snizio je cijene i naštetio prodaji poljoprivrednicima u istočnoj Europi

Poljska će privremeno zaustaviti uvoz ukrajinske pšenice, u pokušaju ublažavanja pada cijena nakon što su jeftini proizvodi iz ratom razorene zemlje preplavili istočnoeuropska tržišta, rekao je u petak poljski ministar poljoprivrede Robert Telus.

Kijev se “složio ograničiti i za sada zaustaviti izvoz u Poljsku”, rekao je Telus novinarima nakon sastanka s ukrajinskim kolegom, dodajući da će “tranzit biti dopušten, ali će se pomno pratiti u obje zemlje, tako da ukrajinsko žito ne ostane u Poljskoj.“ Telus je preuzeo dužnost u četvrtak, dan nakon što je njegov prethodnik Henryk Kowalczyk podnio ostavku na svoju dužnost, usred rastućeg bijesa među poljskim poljoprivrednicima zbog prezasićenosti jeftinim ukrajinskim usjevima.

Poljoprivrednici u Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj, Slovačkoj i Bugarskoj pretrpjeli su znatne gubitke zbog porasta uvoza ukrajinskog žita koje je prvotno bilo namijenjeno Africi i Bliskom istoku, ali je umjesto toga zapelo u istočnoj Europi.

U petak su tisuće bugarskih i rumunjskih poljoprivrednika blokirale granične prijelaze s Ukrajinom, u znak prosvjeda protiv priljeva zaliha.

Prošlog svibnja Europska je unija suspendirala carine na sve poljoprivredne proizvode iz Ukrajine na godinu dana, kako bi podržao nacionalno gospodarstvo te države. Međutim, prezasićenost jeftinim žitaricama ostavila je proizvođače u EU-u, u borbi protiv onoga što smatraju nepoštenom konkurencijom.

Glasnogovornik poljske vlade Piotr Muller obećao je u petak da će vlasti u narednim danima razviti “mehanizme koji će zaustaviti takav izvoz žitarica koji je doveo do destabilizacije na poljskom tržištu hrane”.

Prošlog mjeseca, premijeri pet država EU-a, uključujući Poljsku, pisali su predsjednici Europske komisije Ursuli von der Leyen zahtijevajući akciju u vezi s uvozom ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda i pozivajući je neka ponovno uvede carine kako bi spriječila daljnji priljev ukrajinske pšenice.

euPoljskaukrajinaŽitarice
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Drljo
1 godina prije

Cijena brašna u Hrvatskoj je drastično pala. Početkom krize brašno je skočilo na 10 kuna po kili a danas u Plodinama pakiranje od 10 kg je 50 kuna. Pišem u kunama jer mi je lakše uspoređivati. Cijena ulja je pala na razinu od prije krize. Cijena jaja i maslaca je također smanjena. Jaja se mogu naći po 1.2 do 1.4 kune a maslac je oko 10 kuna. Skuša u Konzumu 30 kuna kila.

Ivan
1 godina prije

Koji kura.. fama oko zita kada znamo da je Ukrajina 3% svjetske prozvodnje?

Max
1 godina prije

Nije zapelo nego su ga prodali.

Ivan
1 godina prije

Sto prije treba samljeti i radpustiti Ukrajinu..

MNK
1 godina prije

Uvoz psenice na poljsko trziste bit ce zaustavljen. Tranzit u druge zemlje preko poljske teritorije dalje ce funkcionirati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI