Ukrajina pušta prve osuđenike za popunjavanje vojnih činova

Ukrajinski vojnici
10 komentara

Ukrajina je već angažovala skoro 350 novooslobodjenih zatvorenika u svoju vojsku prema novom programu koji predviđa uslovni otpust u zamjenu za službu, rekao je ukrajinski ministar pravosuđa Denis Maliuska.

Govoreći u petak za New York Times, ministar je otkrio da je više od 4.300 zatvorenika podnijelo zahtjeve za odlazak u vojsku i tako steklo slobodu.

Većina prijava onih koji još nisu pušteni trenutno se razmatraju na sudovima, naveo je Maliuska, dodajući da zemlja očekuje da će kroz taj plan ojačati redove svoje vojske za do 20.000 ljudi. Regrutacija zatvorenika pomaže da se ublaži kako nedostatak vojnog osoblja, tako i „teškoće“ sa regrutacijom opšte populacije, priznao je ministar.

Deficit vojnika – naravno, teškoće sa regrutacijom običnih građana – to su bili glavni razlozi zakona.

Vladimir Zelenski je ranije ovog mjeseca odobrio zakon kojim se nekim zatvorenicima omogućava uslovno otpuštanje ako se prijave. Prema zakonu, mehanizam će biti na snazi ​​sve dok je u zemlji vanredno stanje. Opcija za prijavu je dostupna samo osuđenicima kojima je preostala kazna do tri godine, dok oni koji su osuđeni za teška krivična djela, kao što su ubistvo s predumišljajem, silovanje i trgovina drogom, nemaju pravo.

Nagon za regrutiranjem osuđenika dolazi kao dio šire inicijative Kijeva da popuni redove svoje vojske. Ukrajina je pokrenula akciju mobilizacije u prvim danima sukoba, ali je vremenom proces postao sve nasilniji i bezakoniji. Brojni video snimci koji kruže internetom navodno prikazuju oficire koji se bave prinudom, poput jurnjave za potencijalnim regrutima na ulicama, racije u javnom prijevozu i tučnjave sa bjegunarima.

Prošlog mjeseca, Zelenski je potpisao kontroverzni zakon o mobilizaciji koji je snizio starosnu granicu za regrutaciju sa 27 na 25 godina, uvelike proširio ovlasti oficira za regrutaciju i uveo dodatne kazne za izbjegavanje poziva.

Dok Ukrajina tvrdi da je izgubila samo 31.000 vojnika ubijenih od početka neprijateljstava u februaru 2022. godine, smatra se da se stvarni broj kreće u stotinama hiljada. Prema procjenama koje je ranije ovog mjeseca iznio tadašnji ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, kijevske snage su izgubile više od 111.000 vojnika samo od početka godine.

Osuđenicirusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
10 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
2 mjeseci prije

Ja volim sendvič.

tihobl
2 mjeseci prije

Аеродром у Староконстантинову је претрпео озбиљна оштећења

 20 беспилотних летелица Гераниум, 15 крстарећих ракета Кх-101, Кх-55 и три Кинжала напали су вечерас аеродром. Систем ПВО је отворен, сам град је потпуно без струје.

Polupase F-16, a nisu ih stigli ni sklopiti.

tihobl
2 mjeseci prije

Они који су мобилисани из минибуса завршавају у рову и одбијају да се боре – капетан Оружаних снага Украјине Алимов.

Оружане снаге Украјине страхују да строга мобилизација неће утицати на ситуацију на ратишту – CNN.

tihobl
2 mjeseci prije

Прошле ноћи је извршен масовни комбиновани ракетни удар на непријатељску територију.

Удари су изведени по војним циљевима: Кијевска област, Житомирска, Кировоградска, Виницка, Хмељницки, Ивано-Франковска, Дњепропетровска, Полтавска, Лавовска области.

tihobl
2 mjeseci prije

Украјинци покушали да га докрајче: Руска војска ухватила француског официра.

У току жестоких борби у Клишћејевки, руска војска је заробила француског официра који се борио на страни украјинских оружаних снага.

tihobl
2 mjeseci prije

Секундарнe детонацијe након јучерашњих удара у Харкову. До експлозије је, по свему судећи дошло због кршења услова складиштења муниције у магацину овог грађевинског хипермаркета.

Uskladistili su municiju u trznom centru Epicentar. Iskander je pogodio u epicentar, a detonacije koje se cuju su od rolni WC papira. po zvanicnom objasnjenju Kijeva.

opetlazes
2 mjeseci prije

Dakle ako si muskarac u Ukrajini jedini nacin da mozda docekas kraj sukoba je da silujes nekoga ili predjes u dilere. Bitno da ima opcija.

Max
2 mjeseci prije

kaženjenička vojska

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI