Ukrajina sada može da oduzme imovinu Rusima

Ukrajinska vlada
29 komentara

Zakon koji dozvoljava zapljenu imovine ruske vlade proširen je na ruske građane i pristalice Moskve.

Ukrajinska Vrhovna Rada (parlament) glasala je u petak za proširenje zakona koji dozvoljava da ukrajinska država nacionalizuje imovinu ruske vlade. Zakon se sada odnosi na ruske državljane u Ukrajini, one koji su „bliski“ sa Rusijom i Ukrajince koji javno podržavaju ili ignorišu vojnu operaciju Moskve.

Mjera je usvojena sa 305 od 450 glasova, objavio je poslanik Jaroslav Železnjak u postu Telegrama.

Prema ukrajinskom izdanju Ekonomična pravda, amandman će omogućiti ukrajinskoj vladi da zapljeni i nacionalizuje imovinu ruskih državljana u Ukrajini, ljudi koji su „bliski“ sa Rusijom i pravnih lica koja posluju u Ukrajini, ali čiji je korisnik Ruska Federacija, ili u kojoj Ruska Federacija posjeduje akcije.

Osim toga, amandman će takođe omogućiti oduzimanje imovine od onih koji „javno negiraju ili podržavaju“ rusku „agresiju“, bez obzira na njihovo državljanstvo ili mjesto stanovanja, piše list. Ovo bi takođe moglo da uključi i one koji podržavaju „privremenu okupaciju dijela teritorije Ukrajine“, dodaje list, vjerovatno misleći na sve koji podržavaju nezavisnost Donbas republika Donjecka i Luganska ili suverenitet Rusije nad Krimom.

Oduzeta imovina će se koristiti za finansiranje „budućih reparacija u korist Ukrajine“, nastavlja list.

Prethodnu verziju zakona potpisao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski prošlog mjeseca. Međutim, ova prva verzija se odnosila samo na imovinu u vlasništvu Rusije i kompanije u vlasništvu ruske države.

U Rusiji je vladajuća partija Jedinstvena Rusija predložila nacionalizaciju stranih kompanija koje napuštaju zemlju kao odgovor na sukob u Ukrajini. Predsjednik Vladimir Putin je takođe potpisao zakon kojim se ruskim avio-kompanijama dozvoljava da zadrže avione iznajmljene od zapadnih kompanija i da ih plaćaju u rubljama, umjesto da ih vraćaju kako su kompanije zahtjevale.

Oduzeta imovina će se koristiti za finansiranje „budućih reparacija u korist Ukrajine“, nastavlja list.

Imovinarusijaukrajinazakon
Pretplatiti se
Obavijesti o
29 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
2 godine prije

Logičan odgovor, ali nadam se i tome, da Ukrajina shvača, da sa tom odlukom prejudicira odluku Rusije, koja če im sada opravdano oduzeti svu imovinu na teritorijima koje je osvojila?
Znamo več iz istorije. Imovina, koju je Hrvatska prisvojila u Krajini, nikad nije bila kompenzirana.

Toni
2 godine prije

Ruski san se nije ostvario povlace se i izgubili su ovaj brzi rat, sada treba da plate odstetu … Putka je neko dobro nasukao mislio je da ima vojsku i podrsku ali evo sta ima sada se vidi…

Detektor
2 godine prije

Ovo sve su u stvari dobre vijesti. Ukrajinski rat, odnosno sankcije i otimačina imovine stranih građana je generalno gledano nešto čemu se trebamo radovati jer je to do sada najjači udarac globalizaciji koji joj je ikad zadan. Osobno i nisam presretan kad vidim kako strane kroporacije i tajkuni kupuju, uglavnom debelo ispod cijene, dijelove moje zemlje – zemlju, obalu, vode, šume, tvornice, nalazišta plina… Neke stvari jednostavno ne bi nijedna država smjela prepuštati u strano vlasništvo koliko god se trkeljalo i mantralo o “slobodnom protoku kapitala”, “ulaganjima” i slično. Ono što je u svemu ovom dobro je da ovakve situacije podsjećaju krupni kapital da njihova imovina koju su kojekako, a najmanje pošteno, stekli u stranim zemljama i nije toliko sigurna koliko su mislili i da u određenim okolnostima vrlo lako mogu ostati i bez nje. To će sigurno krupni kapital, korporacije i tajkune natjerati da malo razmisle o svojim “ulaganjima”… Čitaj više »

x12
2 godine prije

….ali evo sta ima sada se vidi…LOL….sigurno da vidimo i to svatkko na svoj nacin.
Nego ovu odluku Ukrajine bi trebala sljediti i ruska vlada.
U Rusiji zivi neki francuski glumac, dobio je rusku putovnicu – ne znam mu ime napisati, zaguljeno ime – i prije dva dana blebetao nesto protiv ruskog predsjednika, onda se javio neki ruski zakonodavac i kaze da bi mu trebalo oduzeti imanje i protjerati ga – potpuno se slazem s njim. Tad se javio onaj Psekov, glasnogovornik pa kaze da ce mu iz ruske vlade objasniti jer on ne razumi neke stvari.
Nema se sto tu objasnjavati. Rusija je u ratu kao u 1941, ponovo su je napali natisti.
Ovaj put je ili opstati ili propasti kao 41.
Do rata je moralo doci.
Nije bilo dana da NATO-vci nisu udarili po Rusiji vec nekih 20 godina.

tihobl
2 godine prije

Imaju jos dvije stvari koje su zanimljive – Zelenski je zabranio pravoslavnu crkvu i najavio zaplijenu imovine. A jos opasnija je odluka o nekaznivosti za likvidaciju ruskih spijuna. Sjecate li se snimaka onog trznog centra u kime su drzali bateriju grad i koga je pogodio iskander? Snimatelj je otrkiven i likvidiran. Sad svako ko izvadi mobilni telefon moze biti likvidiran od komsije kao ruski spijun. Klicko je na celu jedne bande krstario Kijevom i otkrivao “ruske spijune” koji su snimali i time se hvalio.

Ovim zakonom Zelenski je najavio otimanje imovine i etnicko ciscenje svih koji nisu za njegov rezim (ako prethodno ne budu ubijeni kao ruski spijuni). Vise nije moguce reci “ja sam neutralan”. Svako je sumniv ko nema istetoviranu svastiku i trozubac.

Max
2 godine prije

Bit će im uzvraćeno.

mislim
2 godine prije

to je nacizam ! ko kad su njemci oduzeli židovima prvo imovinu pa slobodu i na kraju u logorima živote.
potvrđuju to što je putin rekao da treba denacifirati ,samo što to nemoš silom nikog obraditi nego rađaš još više nacizma i to je problem.

2 godine prije

znaci ozakonjeni lopovluk u drzavi gdje inace zakona nema osim otimacine .

Tristan
2 godine prije

“Zakon kojim se oduzima imovina pristalicama Moskve”. Da oprostite ta vlada je vic. I to nije njihov prvi vic zakon. I to bi im netko trebao reći, dati ih na sud za ljudska prava, za prava manjina i tako dalje.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI