Ukrajina šalje ”poruku” afričkim zemljama

Dmitry Kuleba
17 komentara

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitrij Kuleba pozvao je Afriku da podrži Kijev na predstojećem glasanju u Generalnoj skupštini UN-a za osudu prošlomjesečnih referenduma koji su rezultirali pridruživanjem četiri nova regiona Rusiji. Diplomata je u ponedjeljak objavio svoju ”Poruku afričkim nacijama” na web stranici ministarstva.

“Podrška Afrike je sada potrebna više nego ikad”, napisao je Kuleba, otkrivajući da prekida lobističku turneju po afričkim prijestolnicama kako bi se vratio kući nakon ruskih raketnih udara na Kijev i druge gradove. „Afrički narodi moraju se pridržavati međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i mira“, ne samo osuđujući udare na Kijev, Odesu, Dnjepar, Harkov, Rovno, Lavov i Ivano-Frankovsk, već i suprotstavljanjem glasanjem u UN-a protiv moskovske “aneksije” nekadašnjih ukrajinskih teritorija”, poručuje on.

Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je udare od ponedjeljka kao odgovor na ukrajinski „terorizam“ protiv ruske energetske infrastrukture i Krimskog mosta, između ostalog. Projektili su gađali “ukrajinske objekte energetske i vojne kontrole i komunikacije”, oštetivši ključne infrastrukturne objekte.

Kijevu je dosad bilo teško da ubijedi afričke lidere u njihovu zajedničku borbu. Njegove izjave da Rusija drži kontinent „taocem“ i da je na neki način odgovorna za sankcije koje su joj postavile zemlje NATO-a, čime su ugrozile globalno snabdijevanje hranom, uglavnom su ostale bez sluha. Samo polovina afričkih nacija podržala je junsku rezoluciju Generalne skupštine UN kojom se osuđuje ruska akcija u Ukrajini, a nijedna se nije pridružila nagomilavanju sankcija koje predvode SAD i Evropa.

Umjesto toga, predsjedavajući Afričke unije Macky Sall požalio se da su antiruske sankcije otežale kontinentu da plati gnojivo i žito koje mu je očajnički potrebno, dok je Evropa bila u stanju da sama sebi napravi rupe u zakonu.

UN planira ove sedmice glasati o rezoluciji kojom se referendumi i naknadna “aneksija” četiri regiona od strane Rusije proglašavaju nelegitimnim. Rusija je već zatražila tajno glasanje za glasanje, navodeći jak pritisak sa Zapada i Ukrajine kao faktore koji će vjerovatno uticati na ishod. „Možda će biti veoma teško [za neistomišljenike] ako se stavovi iznesu javno“, napisao je ambasador UN-a Vasilij Nebenzia u pismu globalnom telu.

afrikaKulebaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
CroExit
1 godina prije

Još jedna ćifutska marioneta koja se sjeti Afrikanaca kad je njemu potrebno!

vrata
1 godina prije

Sva psenica koju ste izvezli zavrsila je u EU,a ne u gladnoj africi.Nista od podrske.

Vojni analitičar
1 godina prije

Afrički narodi moraju se pridržavati međunarodnog prava, teritorijalnog integriteta i mira“,

Što taj lakrdijaš sebi zamišlja? Stvarno su ti ukrajinski manijaci potpuno izgubili dodir s realnošću. Pa tko si ti pajacu jedan, bijedna veleizdajnička marioneto da govoriš afričkim ili bilo kojim drugim narodima što oni moraju? Nakon što su izdali i prodali vlastiti narod i državu i uvukli ga u potpuno nepotreban rat koji će ukrajinski narod skupo platiti i novcem i krvlju, sada ta hodajuća gomila toksičnog otpada ima obraza ići u Afriku i Afrikancima diktirati što oni moraju raditi. Da čovjek ne povjeruje.

none
1 godina prije

zapad je Africi, kroz povijest, toliko dao da im se ovi neće moći odužiti dok je svijeta i vijeka 😉

RonniePeterson
1 godina prije

Afrikaneri da podrze svoje kolonizatore podrzavanjem Ukraine? Hu hu svasta

Sir Oliver
1 godina prije

Sjetili se Afričkog naroda,kao BiH političari naroda pred izbore.

Nekoime
1 godina prije

Di si ti bio kada su komadali Libiju, Mali, Nigeriju…

alexosijek
1 godina prije

zanima me kako će veličanstveni hrvatski predstavnik u UN-u glasati o ovom pitanju, jer ako se sjetimo 90-tih….ili, dvostruka mjerila opet

Max
1 godina prije

Nema Ukrajina što slati ali će ucijenjivati žitom.

Rimtutituki
1 godina prije

Africi pun kurac usa i ujrajine

Antrax
1 godina prije

Afrika je zahvalna da sve što su ima zapadne zemlje do sada u povijesti priuštile

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI