Ukrajina se mora pripremiti za gubitak američke podrške

SAD novac Ukrajini
27 komentara

Valeriy Chaly, bivši izaslanik Kijeva u Washingtonu, rekao je da bi se Ukrajina trebala pripremiti za potencijalnu političku krizu u SAD-u koja bi mogla potkopati dalju vojnu pomoć zaraženoj zemlji.

U intervjuu za Espresso TV Channel ove sedmice, Chaly, koji je bio ukrajinski ambasador u SAD-u između 2015. i 2019., osvrnuo se na nedavnu posjetu ukrajinske delegacije Washingtonu koja je pokušala lobirati u Kongresu SAD-a za veću finansijsku podršku Kijevu . Prema riječima diplomate, Ukrajina se našla u neizvjesnoj situaciji.

„Od tri scenarija o kojima već dugo pričamo, naša vlada je iz nekog razloga očekivala najoptimističniji scenario, a ovo što se sada dešava je zapravo najgori scenario“, rekao je on za ukrajinski emiter .

Chaly je ukazao na zabrinutost da će republikanci, predvođeni novim predsjednikom Predstavničkog doma Mikeom Johnsonom, odgoditi pružanje pomoći Kijevu. “Ne znamo šta će se dalje dogoditi. Već je jasno da će doći do smanjenja”, dodao je.

Ipak, izaslanik je rekao da je siguran da Zapad neće povući utikač sa pomoći Ukrajini u bliskoj budućnosti. “Očekujem da se ovaj nivo podrške neće drastično smanjiti do ljeta”, rekao je Chaly, podsjetivši da Međunarodni monetarni fond (MMF) ima finansijski plan za Kijev najmanje do sljedećeg jula.

Ali sada moramo razmišljati o jeseni sljedeće godine kada će SAD najvjerovatnije ući u političku krizu kada će nam biti teško da zatvorimo budžet za ovu godinu, rekao je diplomata.

Prošlog mjeseca, američki predsjednik Joe Biden zatražio je od Kongresa da odobri paket pomoći od 106 milijardi dolara koji se uglavnom fokusirao na Ukrajinu i Izrael. Međutim, mnogi republikanci su se usprotivili politici “praznog čeka” o Ukrajini i rekli da žele da tretiraju ta dva pitanja odvojeno.

Biden je u petak potpisao privremeni zakon o potrošnji kako bi spriječio zatvaranje vlade koji nije uključivao dodatna sredstva za Izrael i Ukrajinu.

Od početka sukoba u Ukrajini u februaru 2022., SAD su pružile više od 44 milijarde dolara vojne pomoći, a Bijela kuća je nedavno upozorila da raspoloživa sredstva ponestaju u zastoju u Kongresu.

Rusija je više puta upozoravala Zapad da ne snadbjeva Ukrajinu oružjem, tvrdeći da bi to samo produžilo neprijateljstva i učinilo je direktnim učesnikom u sukobu.

rusijaSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
tihobl
5 mjeseci prije

82 посто Украјинаца пристиглих и Немачку не раде ништа а у Холандији 77 посто и живе од социјалне помоћи.

A svabe placaju porez.

tihobl
5 mjeseci prije

Руска армија је први пут(званично) употребила авијацијску касетну муницију (РБК-500) на Времејевском испругу.

Juce sam pisao da ukri ubrzano prazne americka skladista sa kasetnom municijom kako bi usporili rusko napredovanje i da ce natjerati ruse da i oni pocnu koristiti kasetnu municiju. Zelenski ni sa mobilizacijom zena nece postici popunjavanje jedinica.

tihobl
5 mjeseci prije

Cловачка ће се противити укључивању нуклеарног горива за нуклеарне електране у 12. пакет антируских санкција ЕУ – Министар спољних послова Јурај Бланар

Цела Европа сада тражи добављача нуклеарног горива, али не може да га нађе, што значи да бисте потпуно напустили руске испоруке енергената за нуклеарне електране, морате прећи на угаљ.

tihobl
5 mjeseci prije

У Украјини су почели да се уручују позиви за војну регистрацију уз плаћање за стамбено-комуналне услуге

Војни комесари су свој посао пренели на стамбено-комуналне услуге. Комунални радници су, заузврат, измислили још један начин да се ослободе тако тешког терета – сада се уз месечне рачуне прилаже позив војног одсека.

Према речима украјинског адвоката Андреја Мережицког, ово је потпуно легална мера, пошто стамбено-комуналне службе имају информације о броју становника који су обвезници војне службе и имају право да им издају позив.

Max
5 mjeseci prije

Nema para.

eks
5 mjeseci prije

Podrška izostaje jer su Amerikenjci videli da je poraz NATO snaga Ukrajine izvestan i neminovan. Avdejevka je pred padom , a to je najjače utvrdjenje koje NATO Ukri imaju na celom istočnom frontu . Sledi lakši prodor ruskih snaga prema zapadu, a pripremaju se planovi za Odesu i Harkov. Priprema se opravdanje za poraz – izostala podrška Amerike . To je laž i izgovor za poraz . NATO ne može da pobedi Rusku vojsku , osim u holivudskim filmovima .

tihobl
5 mjeseci prije

Више од 400 градова и села у Украјини остало је без струје у ноћи 18. новембра, пише Ројтерс, позивајући се на украјинске званичнике.

Узимајући у обзир чињеницу да режим у Кијеву има очигледан проблем са грејањем, а људи, углавном, греју своје домове на електричне уређаје, слика је депресивна…

Cijelo ljeto su ljudi iz elektroprivrede upozoravali Zelenskog da ce se sistem raspasti cim zahladi, a on je mastao da ce zauzeti Energodar. Ni dolara nije ulozio u elektrosistev, vec im je mobilisao radnike i poslao na front.

Bruno
5 mjeseci prije

Fali mu oblačić iznad glave.” Ukrajina ,to se turskom kaže burek. Ne volim burek”

tihobl
5 mjeseci prije

Сједињене Државе успешно су направиле нову оперативно-тактичку ракету ПрСМ која ће заменити АТАКМС

“Представници Лоцкхеед Мартина који су учествовали у тестовима указали су да је током летачких тестова за лансирање ракете способне да погоди циљеве на удаљености већој од 400 километара коришћен лансер ХИМАРС.”

Trebalo im je 20 godina da iskopiraju iskander. I medjuvremenu iskander je dobio citavu paletu raketa i bojevih glava.

tihobl
5 mjeseci prije

Синоћ је на јужном крилу Авдејевског правца дошло до масовне предаје војног особља Оружаних снага Украјине. Цела чета се предала.

tihobl
5 mjeseci prije

Маја Санду је казала да њена земља “нема заједничке теме за дискусију са Русијом”.

tihobl
5 mjeseci prije

Русија ће 2023. завршити са профитом од 75 милијарди долара.

Блумберг.

tihobl
5 mjeseci prije

БиХ: у Сарајево допутовао генерални секретар НАТО Јенс Столтенберг.

Dosao da moli za municiju.

tihobl
5 mjeseci prije

Лоши подаци о индустријској производњи у ЕУ. Високи трошкови енергије су наглашени финансијским трошковима повезаним са превисоким трошковима сервисирања дугова.

Индустрија у земљама ЕУ пала је за 5,7% на годишњем нивоу, производња електричне енергије је на нивоу из 1997. године.

nepoželjni
5 mjeseci prije

“…pomoć zaraženoj zemlji”.(!) … cijepljenje ?

Logicar
5 mjeseci prije

To ja amerika prvo te nahuska,pa zaratis i onda ti dava “pomoc” koja do danas iznosi vise od 120 milijardi dolara,ali postoji kvaka da Ukrajina za taj novac mora platiti svojom plodnom zemljom i tako americke korporacije postaju vlasnici gotovo svega.Mnogo ukrajinac pobijeno,unisteno im sve sto su imali,mnostvo ih napustilo zemlju,a zelenski i njemu odani ce otici u svoje vile sirom eirope i amerike.Oni koji nemaju gdje ce ostati u siromastvu do svoje smrti.Kako ono nas narod kaze ” gdje si bio nigdje,sta si radio nista,a zivot prohujao”.

Rus iz Donbasa 🚀🚁✈🪂
5 mjeseci prije

Hoooj, Hibere..!!!!
Jesi li pobro išta zaradio svojim muljakanjem i trolovanjem?
Al jesi se osmešio, matere ti jadne…. 😁😂🤣😁

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI