Ukrajina se suočava sa ‘mračnom budućnošću’

Ukrajina i Rusija
27 komentara

Zapad se do posljednjeg Ukrajinca bori na glupom zadatku da “pobijedi” Rusiju, ali izgledi za taj plan ne izgledaju dobro, rekao je ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov za Međunarodne odnose u intervjuu objavljenom u subotu.

“Budućnost izgleda prilično mračna za kijevske vlasti i njihove pokrovitelje”, rekao je Lavrov. „Što duže traju oružani sukobi, to će zapadni investitori imati manje apetita da doprinesu postkonfliktnom oporavku Ukrajine, a njihova vjera u uspjeh Ukrajine na bojnom polju ili njenu sposobnost da sačuva svoju državnost u bilo kom obliku ili unutar bilo kakve granice.”

To je čak i bez uzimanja u obzir nesposobnosti Kijeva da otplati svoj državni dug, koji će najvjerovatnije završiti kao teret zapadnih poreskih obveznika, “izazivajući veću inflaciju i niži životni standard”, dodao je diplomata.

Lavrov je naveo nedavnu analizu američkog istraživačkog centra Heritage Foundation, koja je otkrila da su SAD već posvetile Ukrajini 113 milijardi dolara, što iznosi 900 dolara po domaćinstvu, “plus 300 dolara kamata za servisiranje odgovarajućeg duga” .

“Ovo su ogromne količine novca, posebno s obzirom na izazovnu situaciju u globalnoj ekonomiji”, rekao je.

Zapadni lideri obećavaju da će podržavati Kijev „koliko god bude potrebno“ i čini se da su izabrali „borbu do poslednjeg Ukrajinca“, kao što je to učinio i predsednik Vladimir Zelenski, ali SAD „nemaju najbolji istorijski rekord kada je u pitanju podrška saveznici”, istakao je diplomata.

“Dovoljno je prisjetiti se njegovog naglog povlačenja vojne pomoći Južnom Vijetnamu 1973. i režimu Ašrafa Ganija u Afganistanu 2021. godine, kao i činjenice da su ovi potezi odmah izazvali pad vlada lojalnih SAD-u”, rekao je Lavrov, dovodeći činjenica da Ukrajina danas “gotovo u potpunosti zavisi” od zapadnog finansiranja i isporuke oružja. Rusija shvata da „Zapad želi da ukine našu zemlju kao ozbiljnog geopolitičkog rivala“, primetio je Lavrov, ali SAD i njeni saveznici moraju razumeti da će Moskva „koristiti sva sredstva da odbrani svoj narod i svoje vitalne interese“.

„Bilo bi bolje da naši protivnici shvate da je konfrontacija sa Rusijom uzaludna i pređu na civilizovanija, odnosno politička i diplomatska sredstva za postizanje ravnoteže interesa“, zaključio je ruski šef diplomatije .

Lavrovrusijaukrajinazapad
Pretplatiti se
Obavijesti o
27 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sabahudin
8 mjeseci prije

18. kolovoza 2023. turska obrambena tvrtka STM najavila je polaganje druge korvete MILGEM za ukrajinsku mornaricu. Događaj se održao u brodogradilištu RMK Marine u Istanbulu.Sta da ti kazem Sultan vas drzi za vrat i pusta da rublja jos postoji a ako zavrne pipu rublja nestane.

Miko
8 mjeseci prije

Nije to mračna budućnost nego varka svijetala demokracije koja tako zaslijepljujuće bliješte tako da izgleda kao mrak pa se samo čini kako su ukrajinci obnevidjeli 🙂

Dux
8 mjeseci prije

Lagano zapadu dolazi iz guzice u glavu.

Darko
8 mjeseci prije

Jebat će mater preživjeli Ukrajinci trulom zapadu i usranoj Americi koja im je pomagala da izgube zemlju u ratu s prvim susjedom i bratskim narodom. Sada će čistiti kanalizacije po Americi i EU. Baš se pitam jel sada sretna ona krmača Ursula što je napravila u srcu Europe?

Valter
8 mjeseci prije

Osim plemenitog Ivana Pernara, da li postoji ijedan HR političar, bivši ili sadašnji, koji razumije da je Ukrajinski rat židovska agresija na slavene?

Mane
8 mjeseci prije

Za one koji gledaju 50 god u napred,Ukrajina odavno ne postoji,a za obične smrtnike koji žive od danas do sutra postojeće dok im neko od autoriteta ne objavi drugacije

Max
8 mjeseci prije

Točno.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI