Ukrajina skinula Kissingera sa “liste za odstrijel”

Kissinger
17 komentara

Ukrajinska baza podataka ‘Mirotvorac’, koja sadrži navodne neprijatelje države, označila je američkog veterana diplomatu Henryja Kissingera kao ‘pokojnog’. Bivši američki državni sekretar, koji je preminuo u srijedu, dodat je na listu u maju 2022. zbog njegovog navodnog učešća u “ruskoj informativnoj specijalnoj operaciji protiv Ukrajine”.

Internetski resurs, nastao 2014. godine, sebe opisuje kao „nevladin centar za istraživanje elemenata zločina protiv nacionalne sigurnosti Ukrajine, mira, čovječnosti i međunarodnog prava“. Tokom godina, bio je upleten u višestruke skandale, uključujući objavljivanje ličnih podataka stranih novinara i drugih pojedinaca koje je ‘Peacemaker’ smatrao neprijateljima.

Prema web stranici, Kissinger je širio “propagandu” i zagovarao odvajanje Donjecka i Luganska, kao i nekoliko južnih regija, od Ukrajine. Bivšeg američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost “Peacemaker” je označio kao “saučesnika u zločinima ruskih vlasti protiv Ukrajine i njenog naroda”.

Kissinger je bio američki državni sekretar od 1973. do 1977. pod predsjednicima Richardom Nixonom i Geraldom Fordom, i igrao je ključnu ulogu u poboljšanju odnosa SAD-a sa Sovjetskim Savezom. Diplomata je također predvodio normalizaciju veza s Kinom, nešto zbog čega je u Pekingu bio cijenjen do kraja života.

Nakon što je napustio funkciju, Kissinger je ostao aktivan, držao predavanja i komentirao međunarodne poslove. Takođe je putovao u Kinu i nekoliko desetina puta su ga primili čelnici zemlje.

Što se tiče sukoba u Ukrajini, bivši državni sekretar je odluku Zapada da Kijevu ponudi put u NATO okarakterisao kao „ozbiljnu grešku“, koja je pokrenula trenutna neprijateljstva.

Prošle godine je sugerirao da bi Ukrajina mogla odustati od svojih teritorijalnih pretenzija na Krim i dati autonomiju Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici – koje Moskva smatra ruskim regijama – u pokušaju da okonča krvoproliće.

Ukrajinsko rukovodstvo je, sa svoje strane, više puta odbijalo bilo kakve teritorijalne ustupke svom susjedu, insistirajući na potpunoj obnovi svog suvereniteta nad svim teritorijama unutar svojih granica iz 1991. godine.

KissingerSADukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Marmel
4 mjeseci prije

Pa on je još uvijek topal,pa ga mogu izvaditi i dokrajćiti,ako je spaljen treba samo malo promaje ili jaći fen

Max
4 mjeseci prije

Odustali od ubijanja nrtvaca, kako humano.

Josip
4 mjeseci prije

Stvarno Ukrajinci su majmuni kakvih nema na daleko..

Biti-ili-ne-biti
4 mjeseci prije

“Ukrajinska baza podataka ‘Mirotvorac’, koja sadrži navodne neprijatelje države”
Po njima su to “neprijatelji države”, a zapravo su prijatelji ukrajinskog i ruskog naroda koji žele zaustaviti bezvezno kolinje Ukrajinaca i Rusa.
Budući da je država najveći terorist, jasno je da njihove naredbe i ostale limitirajuće faktore koje nam “silom zakona” nameću treba maksimalno izbjegavati.
Anarhisti su odavno shvatili stvarnu ulogu države – anarhija doslovno znači “An” – negacija, bez i “Arhont” – loš tlačiteljski vladar.
Dakle anarhija je život bez tlačiteljskih vladara, a to je san snova cijelog čovječanstva.

xxy
4 mjeseci prije

Đukela stara krepala i ko ga j… više!

nastran
4 mjeseci prije

jebo ih mirotvorac!!njihov!! kreteni!

Amater
4 mjeseci prije

koji spin …

Karma
4 mjeseci prije

Votka i krokodil droga sjeebe mozak hazara. Vratit CCCP pod hitno jer ludnica puca po savovima

ForSale
4 mjeseci prije

Hahahahahahahaha! Ode mozak…

Jomla
4 mjeseci prije

Sad može lakše disati 😛 😛 😛

Lucija, prva
4 mjeseci prije

Evo što je rekao Kissinger:

“Neki ljudi na Zapadu su tek pre nekoliko godina shvatili da su Zapad i Sjedinjene Države izgubili Hladni rat.

Srušivši SSSR, pomogli su Rusiji da odbaci nepotreban balast od republika koje je Rusija izdržavala subvencijama.

Ovo je odavno poznato i debelo argumentirano.
Koliko je Ukrajina koštala Rusiju i poslije?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI