Ukrajina tvrdi da razvija “nezaustavljive” dronove kontrolirane umjetnom inteligencijom koji mogu napadati mete na bojnom polju

Ukrajinska vojska dronovi
32 komentara

Ukrajina kaže da okuplja visokotehnološku vojsku bespilotnih letjelica koje pokreće umjetna inteligencija kako bi dobila prednost u tekućem sukobu s Rusijom. “Superdronovi” pokretani umjetnom inteligencijom dizajnirani su za učinkovito samostalno napadanje ciljeva.

Dodatno, “nezaustavljive” kamikaze bespilotne letjelice (UAV) navodno mogu izbjeći rusko presretanje ili ometanje. Dronovi koriste prepoznavanje slike za napad na ciljeve.

Ukrajina tvrdi da će novi autonomni sustavi ugrađeni u ove dronove učiniti manje ranjivima.

Kada su bespilotne letjelice udaljene jednu milju od cilja, vrhunski sustav umjetne inteligencije preuzet će kontrolu kako bi dron izbjegao elektroničke blokatore i sustave protuzračne obrane kako bi izbjegao ometanje. Superdron će se zatim sam usmjeriti na metu koristeći prepoznavanje slike i udariti.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane za digitalni razvoj, digitalnu transformaciju i digitalizaciju Kateryna Chernohorenko objasnila je da će novi autonomni sustav učiniti bespilotne letjelice daleko manje ranjivima da ih Rusija obori.

Černohorenko, koji vodi kijevske pregovore o bespilotnim letjelicama, dodao je da je najteži izazov za bespilotne letjelice “zadnja milja borbe” zbog širokog spektra moskovskih sustava elektroničkog ratovanja.

Kako bi se to riješilo, novi ukrajinski sustav pokretan umjetnom inteligencijom bit će “temeljen na vizualnoj navigaciji”. Dronovi će koristiti “ciljanje zadnje milje” za ciljanje ciljeva prema slici.

A budući da operater nije potreban za tu posljednju milju, piloti mogu sigurno biti stacionirani dalje od prve linije.

Novi dronovi razvijaju se u sklopu “joint venture” s Ujedinjenim Kraljevstvom.

Novi ukrajinski dronovi koriste AI “strojni vid”

Noah Sylvia, istraživački analitičar britanskog obrambenog think tanka Royal United Services Institute, nazvao je AI sustav “strojnim vidom”.

Sustav je osposobljen “da identificira geografiju i cilj do kojeg navigira.” To omogućuje bespilotnim letjelicama da identificiraju ciljeve nakon postavljanja, dodala je Sylvia.

Dodao je da, budući da AI sustav ne zahtijeva komunikaciju sa satelitima, on je “potpuno autonoman”.

Ukrajina je težila novim tehnologijama koje bi se mogle primijeniti na bojnom polju jeftino i u velikim skupinama. Sada Ukrajina radi na liniji učinkovitih pomorskih bespilotnih letjelica, uključujući poznatu “Sea Baby” i ubojite bespilotne letjelice-kamikaze koje operaterima pružaju pogled iz prvog lica na ono što bespilotne letjelice ciljaju.

U prošlosti je Kijev koristio relativno jeftine bespilotne letjelice domaće izrade za uništavanje ciljanih ruskih tenkova na bojnom polju ili ratnih brodova u Crnom moru, pri čemu je svaki napad snimljen kamerom.

General bojnik Vasyl Maliuk, šef Službe sigurnosti Ukrajine, upozorio je da će Ukrajina nastaviti s radom “dok zemlja benzinske postaje [Rusija] i dalje gori”.

Ranije ovog travnja, snimka je pokazala trenutak kada je ukrajinska bespilotna letjelica gađala ruski vojni objekt koji se nalazi oko 660 milja iza neprijateljskih linija.

Ukrajinska bespilotna letjelica kamikaza rasprsnula se u vatrenu kuglu nakon što se srušila na tvornicu u Jelabugi u Tatarstanu, gdje se navodno proizvode relativno jeftine bespilotne letjelice iranskog dizajna za upotrebu u Ukrajini.

Nekoliko dana prije napada bespilotnim letjelicama na Jelabugu, Ukrajina je upotrijebila baraž bespilotnih letjelica i projektila da uništi jednu od najvećih ruskih mehaniziranih naboja od početka rata. U napadu je navodno uništeno 12 tenkova u jednom danu. Na snimci se vidi kolona od 48 ruskih tenkova i borbenih vozila u pokretu dok su ih gađali ukrajinski operatori dronovima i kopnene snage.

Ukrajina je također predstavila novu liniju minijaturnih dronova samoubojica koji navodno mogu upravljati bilo kojim terenom kojim džip može. Kijev je objavio snimku Ratela S, nazvanog “Honey Badger”, kako diže u zrak most kako bi zaustavio ruske trupe u napredovanju.

Bespilotno kopneno vozilo opremljeno je protutenkovskim minama i drugim eksplozivnim napravama. Koristi se kao mobilna bojeva glava za uništavanje neprijateljskih tenkova, rovova ili infrastrukture.

AIBespilotne LetjeliceDronoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
32 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
gargamel
14 dana prije

Mogu svi da puše krivuljak, jedna vaspitna i stvar rješena.

Josip
14 dana prije

Kad ce to Rusi konacno zavrsiti i poslati Zelenskog u Sibir?

nastran
14 dana prije

fantaziraju..a gdje proizvode kad rusi sve tumbaju? u garažama?mokri snovi! za sve su sposobni i stučni? mož mislit?

Max
14 dana prije

Vidjet ćemo.

dupla kamilica
14 dana prije

Skontali Ukrajinci da su kao narod gluplji od bandera pa daj bilo što pametnije.

tihobl
14 dana prije

Britanci su obecali Zelenskom da ce razviti upravljanje dronom kakvo ima lancet od prosle godine. Obecali su im da ce im poslati prvi PVO laser na kamionu, nalik ruskima, cim ih razviju i izrade 2027. Sve u svemu kasne za rusima. Lanceti prepoznaju mete NATO tehnike jos od kontraofanzive. Proslo ljeto su izlazili snimci sa: CILJ UOCEN – CILJ PREPOZNAT – bum. Jesenas su se pojavli snimci novog izvidjackog drona koji sam prepoznaje tehniku ispod drveca ili nedovoljno zakamufliranu i plavim kvadraticima je obiljezava da skrene paznju operateru. Crvenim kvadraticima obiljezava ljudstvo i tehniku na otvorenom. Moje misljenje je da lokacije crvenih kvadratica dron automatski dostavlja artiljeriji, dok plave kvadratice treba da potvrde operateri. A sve je to nula u odnosu sta rade kinezi. Napravili su robota velicine psa sa bacacem plamena za ciscenje zemunica. Leteci dron ga donese blizu i spusti, a onda ide dron sa bacacem plamena. Imaju… Čitaj više »

Dumand
14 dana prije

Ovo 🤠 propaganda članak?

tihobl
14 dana prije

Jutros u 7.00 iskander je pogodio francuske turiste u Slavljansku. Turisiti su dosli u kamp vozilima marke Cezar. U udaru je stradala i delegacija ukrajinske turisticke organizacije – 40 poginulih i oko 40 ranjenih.

Danas je Makron izasao sa zahtjevom da za vrijeme OI na kojima je zabranjeno sudjelovanje Rusije bude uvedeno strogo primirje. Nema ni on toliko cezara koliko rusi mogu polupati pa mu je svaki predah dobro dosao.

tuf
14 dana prije

I jedni i drugi to najavljuju kao skorašnju nadogradnju. Ovo će vjerojatno i biti presudna godina za vojnika na bojištu, odnosno više neće imati što na njemu raditi jer jedino postaje lovina za automatizirane dronove.

Dokurčilomi
14 dana prije

Nitko ne vjeruje kako je Ukrajina izašla iz SSSR-a i postkomunističkog razdoblja kao najrazvijenija država svijeta. I nakon napada Rusije na Ukrajinu jasno je da je sve poskupilo jer Ukrajina najviše proizvodi i izvozi naftu, plin, žito, kukuruz, krumpir, rižu, rajčicu, mandarine, naranče, banane, čipove, titanium……. sve je poskupilo jer Ukrajina više ne može to proizvoditi. Eto i varaždinski kiseli kupus poskupio jer ga Ukrajina, kao najveći proizvođač i izvoznik ne može proizvesti i izvesti. Dok naši proizvođači jaja vode bitku sa “tržišnom ekonomijom” i raznoraznim podmetanjima u međuvremenu ukrajinski poduzetnici dolaze u Hrvatsku i ulažu uz POGODNOSTI i POTICAJE za proizvodnju jaja. Pa tko je tu lud.

Dawor
14 dana prije

Netko previše prati Idiotlywood …. pardon ….Hollywood

Realno
14 dana prije

Što mene nisu pitali, ja sam razvio nezaustavljivog drona odavno. Kad ga pustim iz dupeta nit ga vidiš nit ga čuješ, al zato razvali sve živo i mrtvo u radijusu od 50 metara.

վիշապ
13 dana prije

zna li netko gdje je ovaj moj nikovni orginal ? da mu se nije nešto desilo?privatna mini kataklizma?kraj svijeta? da ga nije meteor pogodio u glavu pa mu 3 dana tame u mozgu?možda se zatvorio u špajzu? Ako znate išta, pomozite čovjeku, donesite mu flašu vode i slično

վիշպա
13 dana prije

Za puko održavanje populacije minimalno je 2,1. Sve ispod te cifre je izumiranje naroda. Uništavanjem Sovjetskog Saveza i komunizma Ukrajinci su, dakle, sami sebe osudili na izumiranje.  Ne treba im neprijatelj. Dovoljno im je kapitalizam i američki “saveznici”. Evropljani nisu vrijedni spominjanja jer je cijela Evropa američka poslušnička kuja. “Deceniju kasnije, natalitet je pao na 1,1 dete”.  Što će reći, 2001e natalitet u bivšoj Ukrajini je pao na 1,1, što je katastrofalno niska cifra, a danas je još gore (Broj rođenih od 2021. do 2023. godine pao je skoro za polovinu) Još tome dodajmo masovnu ‘one way ticket’ bježaniju iz bivše Ukrajine, i zdra’o đaci. “oko 800.000 Ukrajinki između 18 i 34 godine pobeglo u zemlje Evropske unije” Koliko ih je tek pobjeglo u majku Rusiju, bog zna. ——————- U godini sticanja nezavisnosti Ukrajine, 1991. godine, Ukrajinke su imale u proseku 1,9 dece. Deceniju kasnije, natalitet je pao na 1,1… Čitaj više »

damir c
13 dana prije

Da,da i tako je svizac…..

Zvone
13 dana prije

Prije ili kasnije če zapad smisliti neko naoružanje koje rusi neće moći zaustaviti.

BanOvan
13 dana prije

Da su Ukri imali bilo kakve inteligencije ne bi ni poslusali zapadnu gamad da ratuju sa Rusijom vec bi grickali zaradu za tranzit energenata i ostale robe preko svoje teritorije ka evropskim dzabolebarosima. Htjeli ‘leba preko pogace.
A sada neka rickaju nesto drugo i uzdaju u vjestacku inteligenciju.

Rudar
13 dana prije

Ništa novo, tkz. “lutajuća municija” je i zamišljena da se rojevi puste na određen dio fronta a onda oni sami pronalaze i gađaju ciljeve na zemlji.
Bez ikakvog nadzora ili upravljanja, znači vrlo teško za otkriti i ometati, uništiti.

Steve
13 dana prije

Ovi će uskoro početi da kupuju LEGO kockice …

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI