Ukrajina u petak planira nuklearnu provokaciju

nuklearna elektrana Zaporožje
41 komentar

Ukrajina planira u petak izvršiti artiljerijske udare na nuklearnu elektranu Zaporožje koju kontroliše Rusija, a zatim optužiti Rusiju da je izazvala katastrofu na tom mjestu, saopćilo je u četvrtak rusko Ministarstvo odbrane.

Predviđeni napad bit će tempiran tako da se poklopi s tekućom posjetom generalnog sekretara UN-a Antonija Guterresa Ukrajini, tvrdi ministarstvo.

Rusko ministarstvo je saopćilo da je otkrilo kretanje ukrajinskih trupa, što ukazuje na nadolazeću “provokaciju”.

Kijev je rasporedio jedinice obučene da reaguju na upotrebu oružja za masovno uništenje, unaprijed ih postavljajući da prijave curenje radijacije i demonstriraju navodnu akciju za njegovo ublažavanje, rekao je portparol ruske vojske Igor Konašenkov.

Ministarstvo je saopštilo da očekuje da ukrajinska artiljerijska jedinica napadne postrojenje u petak iz grada Nikopolja. „Krivica za posljedice [udara] biće pripisana ruskim oružanim snagama“, navodi se u saopštenju.

U odvojenom saopštenju u četvrtak, Igor Kirilov, koji je na čelu ruskih trupa za nuklearnu biologiju i hemijsku odbranu, rekao je da je njegova uprava modelirala moguće scenarije za katastrofu u fabrici u Zaporožju. Obuh radioaktivnih materijala s lokacije mogao bi stići do Poljske, Slovačke i Njemačke, upozorio je on.

Rusija je optužila Ukrajinu za česte napade dronova i artiljerije na nuklearnu elektranu u gradu Energodar u proteklih nekoliko sedmica. Kijev je negirao odgovornost i rekao da ruske snage napadaju fabriku da diskredituju Ukrajinu. Ukrajinski zvaničnici su takođe tvrdili da Rusija koristi objekat u Zaporožju kao vojnu bazu.

Tokom brifinga, Konašenkov je demantovao ukrajinske tvrdnje da je Rusija rasporedila teško naoružanje u fabrici u Zaporožju i da s tog mjesta napada ukrajinske trupe. Jedini ruski vojnici u objektu su lako naoružani stražari koji pružaju fizičko osiguranje, rekao je zvaničnik.

Ministarstvo je obećalo da će učiniti sve da spriječi oštećenje nuklearnog objekta.

NapadrusijaukrajinaZaporozhyeZaporožje
Pretplatiti se
Obavijesti o
41 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

Jedna termo nuklearna na Kijev i sve će biti riješeno u trenu..

Pravednik
1 godina prije

Rusi mi neki ratnici, sarmat, kalibr a ovi ih zezaju,…mislim da su se itekako preračunali u svoju moć…..međed od papira sve mi se čini

Cr En
1 godina prije

Iza toga moraju biti isti oni koji su rezirali film Skripal

tihobl
1 godina prije

Britanci su pomocu bijelih sljemova podmetali Asadu hemijsko trovanje. sad pokusavaju da rusam podmetnu radioaktivno trovanje. Britance sve vise hvata ocaj. Dvadesetak dana rusi se vise ne bore. Z i V grupe su povucene na godisnji odmor, ostalo je nesto O grupe kod Harkova i na hersonskom pravcu. Front drze dobasovci i napreduju na svim pravcima. Istina je i da imaju mala pojacanja – kod Severska su ceceni (puk), kozaci (puk) i vagnerovci (batalon) kod Soledara i Bahmuta, a sve juzno drze donbasovci. Stotoka je uzela Peski, 3 bataljon, 373 rudarske uzeo je pola Uldegara… Doduse jos su prisutni ruski artiljerci i avijacija nalece redovno. Ruska vojska je uglavnom u Sociju sa porodicama. Sad je sezona godisnjih odmora, a specijalna akcija nije toliko vazna da se odustane od odmora. To je ono sto pojede britanski generlastab – cak ako se rusi kompletno povuku iz Donbasa rudari ce nastaviti napredovati i… Čitaj više »

Santa Klaus Schwab
1 godina prije

Zašto su te nuklearne elektrane u području ratnih sukoba uopće u pogonu!?

Max
1 godina prije

Svima nam se crno piše.

Paladin
1 godina prije

Zašto Rusi ne odbrane napad, pitam se ja? Imajo tu mogučnost…

Гавран
1 godina prije

Nuklearka je verovatno jača od Černobilja 200 km dalje od nas. Mi smo opet prva zona. Znači ne jedu se jaja, povrće, voće, mleko. Dekontaminacija stana više puta dnevno dok se jod ne raspadne. A posle…

hiber
1 godina prije

Ruske narikače su nevjerojatne. Najbolje da se vrate odakle su došli. Povedu onih 10% preostalih kvislinga i svi sretni. A i karta opasnosti je pogrešna i ovisi o godišnjem dobu. U preljeće je najugroženiji jug Rusije i morski pojas koji bi u ekstremu mogao postati nenaseljiv. Dakle, Putlerovi problemi zbog neuspjeha specijalne operacije, odnosno blickriga, postaju sve veći i veći. Pametniji su prvi uvidjeli stvarnost, pa je u egzodusu već par stotina tisuća rusa-turista zbrisalo sa Krima.

Roky
1 godina prije

Ukrainci imaju sva prava na svom teritoriju zato iskrene zelja da tamane sto vise teroristickih jadnika pa nebitan je nacin samo da je terorista manje. Ruje idite u svoju vukojebinu.

Гавран
1 godina prije

Ukraјinski hidrometeorološki zavod je napravio animaciju kretanja radioaktivnosti.
twitter tačka com/myroslavapetsa/status/1560225360209494017

Pravednik
1 godina prije

IMT, vrhunski traktor, pokazao se dobar, brz, izdržljiv.

Probuđeni
1 godina prije

Mi naravno sve vjerujemo rusima, oni jos uvijek samo rade vojnu vjezbu bez skrivenih namjera

Alp Arslan
1 godina prije

Prokleti ukrajinski nacisti uništit ce evropu, trepa to putin sravnit sa parkomada hipersoničkih projektila da umiri barbare

Ahmat sila
1 godina prije

Još malo pa čete početi jesti kontaminirane kukce. A bogami če i narasti na veličinu krmača.
Amerika misli na vas…..he, he, he….

Ahmat sila
1 godina prije

Ukrajinci bi kontaminirati cjelu Evropu, a EU glupsoni jim na tome čak plješču.
Budaletine…..

Atom
1 godina prije

Ako nece Rusi na Azovce par A tomskih hoce oni po Rusiji

Max mad
1 godina prije

Evo dva dana od vase najave, ništa o vašeg predviđanja ?
Čak ni ne pišete o tom ???

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI