Ukrajina usvojila restriktivni zakon o medijima

Ukrajina kontrola medija
13 komentara

Svako pozitivno izvještavanje o akcijama Moskve potpuno je zabranjeno

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je u četvrtak restriktivni medijski zakon. Zakon o kojem se dugo raspravljalo uvodi teške državne propise, kao i službenu zabranu izvještavanja o Rusiji na pozitivan način. Zakon uvelike ovlašćuje ukrajinsko regulatorno tijelo za medije, Nacionalno vijeće za televiziju i radiodifuziju. Polovicu članova Vijeća izravno imenuje ukrajinski predsjednik, a drugu polovicu bira parlament zemlje, Verkhovna Rada.

Prema novim pravilima, regulator može izreći novčane kazne za sve vrste medija, kao i uručiti im obvezne obavijesti. Vijeće će moći oduzeti licence tiskanim medijima, kao i blokirati online izdanja za objavljivanje zabranjenih materijala i odbijanje njihovog uklanjanja.

Novo zakonodavstvo također zadire u polje internetskih medija, koje je u Ukrajini ostalo zapravo neregulirano. Konačna verzija prijedloga zakona nije nametnula obveznu registraciju za online medije, već je uvela “dobrovoljnu”. Oni koji odluče osigurati navedenu registraciju bit će zaštićeni od izvansudske blokade, dok prodajna mjesta bez nje mogu biti podvrgnuta 14-dnevnoj zabrani nakon niza “ozbiljnih” prekršaja.

Regulator lako može zabraniti i online medije s neprozirnim strukturama, one koji nemaju lako prepoznatljive vlasnike ili novinare. Značajan dio zakona posvećen je borbi protiv navodne “ruske propagande” i učinkovito zabranjuje svako pozitivno izvještavanje o akcijama Moskve koje dovodi u pitanje službeni stav Kijeva. Prijedlog zakona također pojačava zabranu za sve ruske medije, koji su već de facto zabranjeni u zemlji. Štoviše, zakonodavstvo zabranjuje medijima objavljivanje informacija koje na neki način “diskreditiraju” ukrajinski jezik i poriču ili zataškavaju “zločinačku prirodu” “totalitarnog režima” iz sovjetske ere.

Nacrt zakona o medijima prvi je put predstavljen još 2020. godine, no njegovo usvajanje pokrenuto je tek nakon što je krajem veljače izbio tekući sukob između Kijeva i Moskve. Prijedlog zakona prošao je prvo čitanje krajem kolovoza, a konačna verzija usvojena je početkom ovog mjeseca. Zakon su u više navrata kritizirali ukrajinski oporbenjaci, novinari i međunarodne skupine za ljudska prava zbog asertivne uloge vlade i moguće štete slobodi govora u zemlji.

Cenzurarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
13 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Sir Oliver
1 godina prije

Opa idemo Demonkratija na naj jače. To nam nudi predvodnica nove Evrope .Zemlja koja brani Evropu ( Ne znam od čega ).

indy
1 godina prije

Kad kreču sankcije ili intervencija NATO-a protiv diktatorskog režima u Kijevu,jer NATO neodobrava tako nešto te i vojno intervenira protiv tirana i diktatora:Husein,Gadafi,HO ŠI MIN,itd………Vrjeme je da pokažu Zelenskom da tiranija i ukidanje sloboda neprolaze.

Amar
1 godina prije

Cenzuru imaju svi,cak i EU koja se kune u demokratiju.

Мунгос
1 godina prije

Не само у Украјини, овај закон важи и за све оне државе у Европи које је НАТО пакт окупирао.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ukri pokušavaju spriječiti gubitak medijskog rata.
Da je istina na njihovoj strani, ne bi cenzurirali, već bi dali narodu da sami procijene što je istina informirajući se sa obje strane.

Isto vrijedi i za EU – zabranili sve ruske medije.

Zna li netko jesu li u Rusiji zabranjeni europski i američki mediji?

Nekoime
1 godina prije

To je od Plenkovića prepisal. Smije se pisati samo o nevjerojatnim uspjesima njegove Vlade.

Tupko Glupko
1 godina prije

Ništa čudno za ukrajinski režim.

Još su u ožujku zabranili jedanaest važnijih oporbenih stranaka, uključujući i parlamentarnu koja je imala više od 10% zastupnika.

Tri tjedna prije početka rata u Ukrajini Zelenski je zabranio i rad tri proruske televizijske postaje s nacionalnim frekvencijom.

Nitko u EU – bastionu demokracije – nije ni riječ zucnuo niti digao glas protiv toga.
Objavili mediji i to je bilo to.

U EU su isto tako zakonski zabranjeni ruski mediji.

Jer samo je jedna istina koju Ukri i Europljani smiju čuti.

onajnajglu...Dalton
1 godina prije

”Vaš novac nije milosrđe, to je investicija.”
”Vašim novcem postupamo na najodgovorniji način.”

Neki dan je američki Kongres zabavljao prosjak godine

P.S.
Američki prirodoslovni muzej u New Yorku predstavio je javnosti promotivni video sa slijedećim sadržajem:

“Mars (Mars) – nije čokolada,
Mliječni Put (Milky Way) – također nije čokolada,
Crna Rupa (Black hole) je jedan momak iz Ukrajine” .

Max
1 godina prije

Diktatura.

goran
1 godina prije

e moj zelenski djaba tebi cenzura kad se vidi koga treba pred streljački vod poslati,tebe i sav državni i vojni vrh ukrajine

Boba Lazarević
1 godina prije

Svaka krizica na Zapadu i wannabe-Zapadu posluži kao izlika za gušenje demokracije i pluralizma. Ne razumijem što onda Zapad uopće zamjera Rusiji i Kini. One se bar nisu nikada pretvarale da su “liberalne”.

Da se radi o osobama, rekao bih da je Zapad neurotičan i zavidan. I snob. Zapad, naravno, nije osoba, ali osobe koje vode manje-više cijelu ovu igru u pozadini pripadaju jednom plemenu koje “krase” upravo te osobine…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI