Ukrajina uvjerava da će s F-16 dobiti rat

119 komentara

Borbeni avioni F-16 bi promijenili igru ​​u sukobu između Moskve i Kijeva, izjavio je glasnogovornik komande ukrajinskog ratnog zrakoplovstva Yury Ignat u izjavi za ukrajinsku Espreso TV u subotu.

“Kada budemo imali F-16, mi ćemo pobijediti u ovom ratu,” rekao je Ignat, dodajući da je Kijev više puta govorio svojim zapadnim pristalicama da su sistemi protivvazdušne odbrane koje je već dobio od Zapada nedovoljni da zaštite cijelu Ukrajinu od Ruskih vazdušnih udara.

„Teritorija zemlje i dužina državne granice su velike, a linija fronta je duga preko 2.500 kilometara“, rekao je portparol zračnih snaga, računajući ukrajinsku granicu s Bjelorusijom, njene obale Crnog mora i granicu s otcijepljenim regionom Moldavije Pridnjestrovlja kao dijelovi linije fronta.

Takvo prostranstvo bilo bi nemoguće pokriti sistemima protivvazdušne odbrane, rekao je Ignat, dodajući da će borbeni avioni američke proizvodnje F-16 postati „deo protivvazdušne odbrane“ i da će se koristiti u područjima koja nisu pokrivena baziranim sistemima.

Portparol Ratnog vazduhoplovstva je takođe rekao da avioni sovjetske proizvodnje koje Ukrajina koristi ne mogu efikasno da se bore protiv ruskih bespilotnih letelica (UAV) i krstarećih projektila. On je dodao da Kijev takođe planira da koristi avione američke proizvodnje u ofanzivnim operacijama i da bi avion značajno povećao efikasnost antiradarskih raketa HARM i precizno navođene municije JDAM, koju su zapadne zemlje već dale Ukrajini.

Ukrajina će također koristiti F-16 za napade na komandne centre i logističke mreže ruskih snaga, rekao je Ignat, dodajući da bi to omogućilo Kijevu da brzo zauzme teritorije koje smatra okupiranim od strane Rusije.

Njegove riječi uslijedile su samo nekoliko dana nakon što je Washington rekao da će podržati zajednički program za obuku ukrajinskih pilota za moderne mlaznice poput F-16 i da će omogućiti saveznicima da prebace avione američke proizvodnje u Kijev.

U subotu je američki savjetnik za nacionalnu sigurnost Jake Sullivan rekao novinarima da je predsjednik Joe Biden “obavijestio svoje kolege iz G7” da će Washington dopustiti svojim zapadnim saveznicima da isporuče napredne avione Ukrajini.

Moskva je osudila tu odluku kao „pokret uz ljestvicu eskalacije“ koji je „prepun kolosalnih rizika“ za sam Zapad.

Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova optužila je SAD da “vode hibridni rat protiv cijelog regiona” i da koriste Ukrajinu za postizanje vlastitih ciljeva.

F16ukrajinaZelenski
Pretplatiti se
Obavijesti o
119 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Nije bas lijepo ko zadnja pi.da prosjaciti po svijetu …izgleda kao da ga je poplava izbacila kod Siska a sve to zarad jebanja Rusa prije S.V.O. pocev od Majdana pa na dalje…
eto Ukrajince pretvorio u sirocad i ruske i ukrajinske..jedni izbjegli u Rusiju drugi uz Europu…a zemlja pretvorena u izoranu oranicu…
život mu se pretvorio u žicanje i prosjacenje s a neostvariva želja mu je da i druge uvuče u rat s Rusima …e nećeš razbojniče..moje dijete neće ratovati ni za Ruse niti za ukrajince..”nećeš razbojniče..prodana dušo”.”

burt
11 mjeseci prije

priče da F16 ne mogu sletjeti u Ukrajinu i da su ukrajinske piste uništene su priče za malu djecu, Poljska i Slovačka su zadnja tri mjeseca Ukrajini dostavili 27 MIg-ova 29 i Rusija ne može spriječiti dolazak F-16 u Ukrajinu , Zelenski je imao uspješnu turneju po svijetu i dobija svo oružje koje je zatražio tako da rezerviste, separatiste i petokolonaše čeka bijeg u Rusiju a ionako je većina građana Rusije potpuno ravnodušna prema Ukrajini i uopće ih nije briga za Bakhmut i Soledar

Segota
11 mjeseci prije

Ne mogu da se otmem utisku , ali mi sve čudnije kako sve Europske i NATO zemlje sa priljepcima salju maltene porodicno srebro. Naime svi po redu kukaju kako su im skladista oruzja poluprazna a o municiji da ne govorim?Znači sve te zemlje ne bi mogle da izdrze ni 1 mjesec ozbilnijeg medjunarodnog sukoba.U kom grmu sjedi zec??

Dpf filter
11 mjeseci prije

Znaci poslije aviona idu Europljani u mirovnu misiju

Schwarze Hunderte
11 mjeseci prije

Hoće ! Al na ljurcu 😎

onaj najglu...Dalton
11 mjeseci prije

Novi Wunderwaffe…
Još jedan Game Changer.

A što ako F-16 ne uspije?  
Što je slijedeće na ukrajinskoj listi?  
Starship Enterprise?  

tuf
11 mjeseci prije

Može se primjetiti da u kontekstu isporuke F-16 zrakoplova Ukrajini mediji sve češće spominju kako države euroatlantskog bloka imaju stotine na raspolaganju. Možda u prijevodu žele reći da se zaliha srušenih bude popunjavala bez stvaranja medijske buke. Ono, isporučiš 16 komada i to razglasiš na sva zvona (a ima ih…). Onda Rus počne to rušiti. Jer šta dete zna šta je Top Gun. Ako netko počne postavljati neugodna pitanja, samo kažeš – to je hibridna ruska propaganda, eno ih svih na broju. To se događalo s Bayraktarom (konstantno obnavljanje zaliha), sve dok nije postalo previše očigledno & skupo. Pa ih sada više praktički i nema. Shvatili i Turci da se treba držati terena poput Nagorno-Karabakha. Tako isto moramo vjerovati ukrajincima i amerima da je na Patriotu samo ogreban završni sjajni lak. A ovaj Ignat kao fotokopija Zelenskog – prodajni predstavnik američke vojne industrije. O proizvodima – sve u superlativima. F-16… Čitaj više »

darijoman
11 mjeseci prije

Zelenski previše gleda Top Gun filmove 😀

Ivan
11 mjeseci prije

Majmun glupi..

Lucija, prva
11 mjeseci prije

“Zelenski forsira analogije s događajima u povijesti drugih naroda. “Isto je”, kaže, u Bahmutu kao u Hirošimi.

Krajnje iritantno.
Taktičan čovjek to ne radi, a nije ni činjenično točno.
Hirošima je zasigurno imala više neposredno ubijenih, a imala je i puno naknadnih žrtava od radijacijom uzrokovanih bolesti. O malformacijama potomstva kroz desetljeća da se i ne govori.”

Đisas.

Da mi je vidjeti japanskog ambasadora – zbog ovog gnoma zelenog – u Kini na preslušavanju…

FATIH
11 mjeseci prije

IZGLEDA OVAJ BURUT DA SE NAVUKAO NA UKRAJINSKE NACISTE.VALJDA DIJELE ISTU IDEOLOGIJU.MOZDA JE POTOMAK BANDERE.
SLAVA RUSKOM NARODU!!!!!!

hiber
11 mjeseci prije

Prigožin ispunio ugovor i naplatio bonus za Bahmut. Sada gleda da što prije zbriše sa lovom, a dalje nije njegova briga. Dobar dio Wagnerovaca ionako je ispunio 6mjesečni ugovor i drži se prisilno zbog neispunjenja osnovnog ugovora. Paradoksalno, Wagner mora demobilizirati 5.-6.000 ljudi do kraja mjeseca, pa ispada da su rusi u gubitku, a ne dobitku.

Max
11 mjeseci prije

To su govorili i za Stingere Abramse i sve ostalo,

11 mjeseci prije

Rat je već dobila nije li ?! 😁 I ukrajine više nema 👍

Trajko
11 mjeseci prije

Nato ne zna jel bi kakio il pikio.

Antee
11 mjeseci prije

Kad dobiju F16 i kad svizac zamota čokoladu onda će krenuti u ofanzivu…a ako ne tada onda kada budu i ne prije toga.
Poput Artimovska i Ukrajina će ostati samo u srcima ukronacista.

gargamel
11 mjeseci prije

Nije šala da se stanovništvo prepolovi, da mladi ginu , strah ga je da se vrati, jer svi su izgledi ,da če završiti na banderi. Pogotovo što kolaju priče, da je on lično naredio ubistva nekih zvaničnika, a šta se desilo sa Zaslužnim če tek da se odmota.

Istina
11 mjeseci prije

Što više sadašnje NATO opreme ode u PM to će biti naručeno više u SAD. Ukoliko pogledamo da je super zamijeniti F16 u Evropi sa onim F35 koji je takav kakav je Ameri su uspjeli napraviti super biznis. Avion je na rangu pokvarenog trabanta ali ima dobru cijenu. Kao i sa svim ostalim oružjem za ove idiote u NATO-u. Puna zaposlenost idućih 20 godina u SAD-u. Slično je Gates radio sa kompjuterima. Kupiš kompjuter i njegov program i tada stalno moraš kupovat novo jer se mora dopuniti. Univerzalni biznis I židovska posla. Shema ista. A u odnosu na avione jednostavno je. Kada je rat dobio avion. Uvijek ga dobije čizma a to ovom zelenom proljevu je jasno i zato polako uvlači Evropu u rat, a budući je politika Evrope LGBT koji voli da mu se trpa odizat, tada je jasno da će Evropa kao poslušna abortirana pudlica u pokušaju i… Čitaj više »

Rudar
11 mjeseci prije

Aha, sad je meni jasnije, zato Izrael nije dobio dozvolu da proda svoje (?) F-16 Hrvatskoj, kada bi Hrvatska dobila te avione bila bi prvak svijeta, tj. osvojila bi Europu i Aziju, stali bi kod Kine !!

Гавран
11 mjeseci prije

Nema pomoći od zastarelih F 16.

Kim Dotcom: “vlasnik restorana i nekoliko hiljada zatvorenika porazili vojsku koju je NATO blok pripremao 9 godina”. Prema Dotcomu, ovo ga je podsjetilo na drugu priču:

…kada su seljaci u sandalama otjerali iz Afganistana vojsku na koju američka vlada troši manje od triliona dolara godišnje. Ovo je otpad.

tihobl
11 mjeseci prije

„Битка за Бахмут се може сматрати успехом Украјине“ – бивши шеф оперативног штаба немачког Министарства одбране Нико Ланге.

Kad je Usrulja mogla biti ministrica odbrane i ovaj je mogao biti glavni u operativnom stabu. Nema od Njemacke nista, hajvani ce je totalno upropastiti.

tihobl
11 mjeseci prije

После ослобођења Артемовска (Бахмута), Кијев је издао наређење да се подметну фалсификати како би уверили све да су војници укровермахта још увек у граду.

Тако у остатку Украјине покушавају да се изборе са падом морала у редовима оружаних снага.

tihobl
11 mjeseci prije

„Бахмут је пао, Часов Јар је следећи. Залужни је у критичном стању. Пролећна контраофанзива није ни почела. Украјина је изгубила запањујући број људи. Зеленски проси по целој западној Европи. Лоша недеља за присталице Украјине“, написао је политички коментатор Џексон Хинкл .

Losa nedelja traje pola godine.

tihobl
11 mjeseci prije

У Краматорску чују се детонације складишта муниције ОСУ

Локалци пишу да се експлозије муниције чују у целом реону. Сарадници Министарства за ванредне ситуације за сада не гасе пожар због опасности од експлозија.

tihobl
11 mjeseci prije

Ненадокнадиви губици Украјинаца у Бахмутској области од 22. фебруара 2022. године износе 55.000 погинулих.

Иначе, ово је три пута више него што је СССР изгубио за 10 година у Авганистану.

tihobl
11 mjeseci prije

Како пише украјински извор Резидент, Сирски поново убеђује Зеленског у атрактивност свог плана који би требало да омогући Оружаним снагама Украјине да опколе град, а затим ће га руске трупе напустити. Командант копнених снага је уверен да ће повлачење групе ,,Вагнер” омогућити да се брзо заузму непријатељски положаји што значи да се контраофанзива мора наставити после киша.

tihobl
11 mjeseci prije

E ovo ce preokrenuti tok rata:

Јапан ће Украјини испоручити 100 камиона и 30.000 сувих оброка.

tihobl
11 mjeseci prije

Немачко Министарство одбране продаје 3,3 тоне тоалет папира из залиха Бундесвера.

Остаје мистерија зашто је војска одлучила да прода 9270 ролни „некоришћеног, у оригиналном паковању” папира.

Hattori Hanzo
11 mjeseci prije

F-16 nece promjeniti nista jer nije nikakvo cudo od aviona,nije bolji od Suhoja ili bolje opremljenih MIG-ova tako da ova prica sluzi samo za kupovanje vremena,jer zbunjeni glumac samo jos to moze,jos malo.
Za taj avion su dovoljni napredniji sistemi S-300 koje rusija ima u ukrajini.
F -16 je strasan avion samo u slucaju ako tučes arape koji imaju samo kalasnjikov i poneki RB.
Nekakav psiholoski ucinak ce napraviti ali nista vise od toga,nema potreba praviti dramu oko toga.

Crni Golf 4 vrata
11 mjeseci prije

.. ja inače vjerujem narkomanu i kleptomanu kada mi dođu na vrata 🚪 pitati sto milijuna dolara da im dam za stvari koje se mogu preprodati ISIL-u ili nekom drugom za veću cijenu.. 🎃.. he, he.. Hajde ti nama roktavi stvore objasni kako ćeš ti to pobijediti, a još nisi pobijedio iako rokćeš već godinu dana da si pobijedio i da je G. Putin mrtav i što ti ja znam sve ne, a Bahmut ‘pao’? Kako će ti recimo tisuću aviona pomoći, a Rusi će ti to uništiti dok si rekao ‘rok – rok🐽’………. Ja mislim da ova đavolja ekipa tu “pomoć” preprodaje na ‘crnom tržištu’ i da se sprema za bijeg iz već unaprijed “zakaparene” Usrajine koju su bankarske obitelji odavno ➗ podijelile između sebe………………………….. Na kraju krajeva i Rusija ima avione roktava nakazo…………………………….. Pobjediti će te vi moj 🍌…………………………………….

милан
11 mjeseci prije

Шта су то…свемирски бродови? Срби су, са ловачким пушкама, приземили неколико.

Ivan
11 mjeseci prije

Zadnji cin ovog glumca ce biti gljive nad Kujevom..

kcjhabsdljkcg83247tr08
11 mjeseci prije

Čini mi se da niste pisali da je general UKR Zalužni -glavni vojni zapovjednik, teško stradao u ruskom raketnom napadu…
Danas čitam kako poljaci otvoreno pišu o tome da pripremaju trupe za upad u Bjelorusiju u slučaju puča protiv brke Lukašenka.
Meni “pari” da nakon fjaska proljetne ofenzive i čudesnih starih kanti f16 (30 godina+?) slijedi direktan upad nato snaga iz Poljske…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI