Ukrajina zabranila političku opoziciju

Ukrajina
35 komentara

Ne samo s proruskim političkim strankama, već i s pojedinačnim disidentima ukrajinska mafija i zakoni pokazali su oštro postupanje.

Američki mediji posvetili su barem malo izvješćivanja nedavnoj ukrajinskoj zabrani proruske “Stranke oporbene platforme – Za život”, čime je učinkovito eliminirana izborna konkurencija u zemlji. Ali ukrajinski zakon o pobuni od 9. ožujka ove godine manje je poznat.

Rada Bill 7116, poznat kao zakon ”Ni koraka nazad”, propisivao je kazne za kolaboraciju i pobunu u okviru izvanrednog stanja. Uspostavila je doživotni zatvor s oduzimanjem imovine kao najveću kaznu za pojedince proglašene krivima za izdaju.

Među optuženima po zakonu su i gradonačelnici i drugi izabrani dužnosnici gradova, koji su se predali ruskoj vojsci nakon povlačenja ukrajinskih oružanih snaga, a koji su Ruskoj Federaciji navodno pružali logističku potporu. Zakon se također odnosi na pojedince koji prenose informacije o kretanju trupa. Što je još kontroverznije, propisane su kazne za Ukrajince koji pozitivno govore o Rusiji.

Otkad je zakon donesen, bilježim vijesti o slučajnim građanima koji spadaju u potonju kategoriju.

Na primjer, jedan unos na Telegram kanalu KharkivLife govori o tome kako policija “razotkriva” “zlonamjernika”. Zlonamjernik je četrdesetogodišnjakinja koja je u privatnom razgovoru, koji je snimila osoba kojoj je očito vjerovala, rekla “Čekam Rusiju, da. Znate zašto? [nejasno] zato što sam za Rusiju i zato što sam osoba ruske duše.” Sada je pod istragom za djela suradnje.

Sličan incident s odobravanjem bilježi KievLive Telegram. Ukrajinska granična policija uhitila je muškarca jer je podržavao Rusiju, razmjenjivao fotografije i video zapise topničke vatre i posjedovao ruske obroke.

Pijani muškarac koji je mahao mačetom uhićen je u Odesi jer je vrištao prorusku “propagandu”. Divim se policajcima iz Odese što su uhitili tog kretena – kao stanovnik područja zaljeva San Francisco, ne uzimam red i zakon zdravo za gotovo – ali teško mi je njegove postupke vidjeti kao izdaju.

U drugom videu objavljenom na KharkivLifeu, preplašena trideset-četverogodišnja stanovnica tog područja javno se ispričala zbog “aktivnog izražavanja mržnje prema braniteljima Ukrajine”. Njezin je zločin “otkriven” tijekom rutinskog “praćenja društvenih medija”, vjerojatno od strane sigurnosnih službi. Nakon “razgovora” s policajcima odlučila je zatražiti oprost.

Medijski isječak, koji je objavio Associated Press, prikazuje uhićenje i posjet domovima navodnih izdajica u gradu Harkovu. Rečeno nam je da je jedan muškarac zatečen kako snima posljedice topničkog udara i taj je čin izazvao sumnju. Kasnije je otkriveno da je muškarac razmjenjivao elektroničke poruke s neprijateljskim snagama, a njegov je otac potvrdio da je ruski simpatizer. Jezivo babuška iz susjedstva napominje da će ga sigurnosne snage “izliječiti”.

Čini se da drugi muškarac u videu nije kriv ni za što drugo osim za prikazivanje proruskih poruka na društvenim mrežama. Vidno uplašen, prilikom uhićenja se ispričao ukrajinskoj sigurnosnoj službi rekavši da se već predomislio. Policajac koji je uhitio uvjeravao je starijeg ukućana da će se sve odvijati kako je propisano zakonom. Vladavina prava u Ukrajini notorno je klimava. U miru je bilo loše, a sumnjam da rat pomaže. U travnju je Vitaly Kim, guverner Nikolajevske oblasti genijalnog izgleda, rekao u intervjuu za ukrajinski Channel 24:

Danas je ruski bloger ubijen u svom automobilu [u Nikolajevu]. To znači da u Ukrajini još ima ruskih izdajica i svi će izdajice biti pogubljeni. Ne bojim se ovoga svijeta: bit će tako. A nećemo moći spriječiti ni ljude da pucaju u izdajice.

Dodao je da Ukrajina ima najbolju kibernetičku sigurnost na svijetu te da će moći pratiti svakoga i “nitko neće moći pobjeći pravdi”.

Zlosretni bloger optužen je da je obavijestio ruske snage o pokretima ukrajinskih trupa. Da je to doista njegov zločin, naravno da mu nijedna država ne bi dopustila da nastavi s radom. Ali u Ukrajini, gdje se čovjeku može suditi za pobunu na sudu prema zakonu, sigurnosne službe su ga ubile, a vladin dužnosnik je pozvao na linč.

Linč se očito odvija uz odobrenje provjerenih i službenih Telegram kanala. Nisam vidio mrtva tijela, ali dosta poniženja navodnih kolaboracionista i ruskih simpatizera; ljudi koji kleče i vezani za glasačka mjesta plastičnom folijom, tragovi nedavnih premlaćivanja i djelomično gola tijela, koja su prikazana.

Nisam našao nikakvu procjenu učestalosti napada rulje na navodne izdajice. Tisuće navodnih suradnika sada su pod istragom ukrajinske vlade. Stvarni broj simpatizera Rusije nije poznat.

S obzirom na to da je Ukrajina usred velikog rata, trebalo bi očekivati pooštravanje pravila u pogledu neslaganja. Naša je zemlja učinila isto: Abraham Lincoln suspendirao je habeas corpus tijekom Građanskog rata, a njemačko-američki etnički identitet iskorijenjen je nakon ulaska SAD-a u Prvi svjetski rat.

Nedavno zabranjena “Oporbena platforma – Stranka za život” bila je druga najveća frakcija u zemlji. Pridružuje se deset drugih stranaka koje je država već zabranila. Vrijedno je napomenuti da je sam Zelenskij izabran na platformi približavanja Rusiji i da je prije svrgavanja Viktora Janukoviča na Majdanu 2014.

Ključno pitanje o Ukrajini je može li ikada postojati kao zapadna demokracija. Zemlja graniči s Rusijom, otprilike jedna trećina Ukrajinaca ima rođake u Ruskoj Federaciji, a veliki dio stanovništva preferira ruski jezik. Ako u vrlo strogo kontroliranom medijskom okruženju Ukrajina ne može uvjeriti svoje građane da je Rusija njihov neprijatelj, što će se dogoditi ako režim ikada ublaži pravila?

opozicijaukrajinaZabrana
Pretplatiti se
Obavijesti o
35 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Mlata
1 godina prije

Text o Indoneziji je već tu trebao biti…njih 18 tamo cvile od muke

rade
1 godina prije

I oni su kandidat za EU,koje licemjerje.

Tupko Glupko
1 godina prije

U ratu je svašta dozvoljeno, ali vrlo dobro se zna što znači zabraniti rad legalno izabranih parlamentarnih stranaka. Niti sada ne žele sjesti sa Rusima na pregovore. Sve to produžuje ratnu agoniju. Ne znam zašto europski birokrati lažu taj narod kada znaju da barem sljedećih 10 godina (vjerojatno i 20) neće ući u EU. I sami im govore da je to dugotrajan postupak. Hrvatska je bila vrlo kooperativna, pa joj je trebalo devet godina od statusa EU kandidata koje je dobila 2004. do ulaska u EU 2013. godine. Srbija je 10 godina EU kandidat i od potrebnih 35 poglavlja koje treba zatvoriti sa EU zatvorila je do danas tek 2. Uostalom, jeste li ikada čuli da država u ratu postaje članica kandidat za EU? Ne znam zašto NATO laže taj narod kada znaju da nikada neće ući u NATO zbog svoje geostrateške pozicije i duge granice s Rusijom – jedino… Čitaj više »

bruegel the elder
1 godina prije

Zemlja 404…….

Ja to onako
1 godina prije

Tako nesto nije ni kod brkatog kepeca iz Braunaua (Hice) nije bilo.

Legendarni Grk
1 godina prije

Od početka ruske agresije Ukrajina od zapadnih zemalja dobiva vojnu pomoć vrijednu desetine milijardi dolara, a tako će se i nastaviti: čelnici grupe G7 prošlog su tjedna objavili da će nastaviti slati pomoć “dokle god to bude potrebno”.
Iako se piše da će ta američka pomoć Ukrajini biti besplatna, to naravno nije slučaj, kao što ni ta pomoć iz WW2 nije bila besplatna.
Taj mehanizam, preveden na ukrajinski slučaj, daje sljedeću kalkulaciju: i da rat stane danas, i da Ukrajina dobije iste uvjete o počeku i roku isplate, zadnju ratu Kijev će otplatiti 2077. godine.

Probuđeni
1 godina prije

Rusi jos nisu niti usli u kijev, a vec se ruska pravila uvode

mrdo
1 godina prije

Uzalud im očajni potezi. Bivša Ukrajina nema budućnost. Osmogodišnji teror nad civilima Donbasa je došao na naplatu. Fino im je rekao onaj okorjeli ratni zločinac Henri Kisindžer da je biti neprijatelj Americi opasno, a biti joj prijatelj (sluga, u stvari) pogubno. Eto im lekcija u živo, u praksi.

Trsje
1 godina prije

Ukrajina nema demokraciju, niti vladavinu prava, samo previše prolivene krvi, znoja i suza, to je zemlja jada koja je gurnuta u rat do “zadnjeg Ukrajinca”, zemlja čiji će stanovnici kad-tad tražiti odgovornost onih čiji su osobni interesi nadvladali razum i gurnuli ih u ovu moru.

tihobl
1 godina prije

Po teriroriji Zelenskog masovno se nocu ispijuje Z. Odgovor su odredi smrti koji sumnjive nocu odvode iz stanova u masovne grobnice. Pinoce i argentinska hunta su radili isto u manjem obimu. Poznat vam je rukopis i ne moram vise nista objasnjavati.

404
1 godina prije

I zapad svestrano podupire najgori nacistički režim.

Max
1 godina prije

Ukrajina ili ono što je od nje ostalo postaje Khazarska diktatura gora od Izraela.

Probuđeni
1 godina prije

Sud u Moskvi osudio je oporbenog vijećnika na čak sedam godina zatvora jer je kritizirao rusku invaziju na Ukrajinu. Radi se o prvoj takvoj kazni određenoj pod novim drakonskim zakonom, koji zabranjuje bilo kakvu javnu kritiku Putinovog napada na Ukrajinu.

Aleksej Gorinov, vijećnik u moskovskom okrugu Krasnoselski, ujedno i odvjetnik, uhićen je u travnju pod optužbom da je “svjesno širio lažne informacije” o ruskoj vojsci

Nije važno
1 godina prije

Oni ubijaju svoje građane?!?

ANTIFAŠISTA
1 godina prije

Ukrajinski zvanični političari su grupa nacistički zadojenih bezumnika koja nikako ne može da shvati i prihvati činjenicu da je više od 40% građana Ukrajine etničko Ruskog porijekla. Otprilike kao što mnogi Hrvatski vođe proustaške orijentacije za Domovinskog rata nije moglo da shvati i prihvati koliko stanovnika generacijama živi u Hrvatskoj a genetski se osjećaju Srbima. Pa je bilo napada, protijerivanja, prijetnji, tako da su mnogi iako mirni i neskloni agresiji od ostraha pobjegli.
JEDNOUMLJE JE IZRAVAN PUT U BEZUMLJE.

Zorule
1 godina prije

čudi me kako Gonzalo Lira uspjeva objavljivati svoje materijale na YT kanalu, on je koliko znam u Harkivu

tata mata
1 godina prije

to ti je demokracija u ukraini ,,,po americkom modelu ,svi imaju pravo glasa samo ne ruski dio populacije ,sad i djuro skici od srece

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI