Ukrajina zabranjuje ruske knjige i muziku – slijedi li uskoro spaljivanje knjiga?

Spaljivanje knjige
30 komentara

Suludi potezi nacionalističke vlade u Kijevu poprimaju bizarne razmjere. Parlament je usvojio zakon kojim će biti zabranjene ruske knjiga i muzika u cijeloj Ukrajini. Ovo je potpuno sulud potez u državi u kojoj 35-40 % građana ima ruski kao materinji jezik, a skoro svi ostali građani također govore ruski drugi jezik.

Možemo se samo zapitati kakvu to poruku šalje rusima u istočnoj Ukrajini koju se navodno želi „osloboditi“ od Rusije, i možemo se zapitati hoće li uskoro uslijediti javne lomače knjiga ispred biblioteka, kao nekad u nacističkoj Njemačkoj. Slični izvještaji o takvim događajima već su se pojavili, uglavnom iz manjih gradova.

Glazba umjetnika s ruskim državljanstvom bit će zabranjena u javnosti u Ukrajini nakon što je mjera prošla dvotrećinskom većinom u nedjelju u gornjem domu parlamenta, objavio je u na Telegramu zastupnik Jaroslav Železnjak.

Pojašnjenje uz nacrt zakona kaže da “glazbeni proizvod države agresora može izazvati separatističke osjećaje u populaciji”.

Ruska glazba mogla bi doprinijeti tome da se usvajanje ruskog identiteta čini atraktivnijim te oslabiti ukrajinsku državu, kaže se u tekstu.

Iznimke će biti samo umjetnici koji su javno osudili rusku invaziju na Ukrajinu, a tajna služba SBU izradit će posebnu listu izuzetaka.

Paralelno, uvoz i distribucija knjiga i drugih tiskovina iz Rusije, Bjelorusije i područja koje je okupirala Rusija su zabranjeni. Uvoz knjiga iz Rusije zabranjen je još od 2016.

Naravno, ovakav sulud potez neće dobiti ni najmanju osudu sa Zapada. A probajte zamisliti scenarij u kojem bi Hrvatska i Srbija uradile isto, da zabrane muziku i literaturu jedni od drugih. Narodnjački klubovi i radio stanice bi prije svake pjesme morali provjeravati državljanstvo pjevača, i referencirati se na liste izuzetaka koje sastavlja tajna služba. A probajte zamisliti reakciju Europske Unije i sličnih.

Ukrajina tone sve više u ludilo, ali posljedica nema, jer za njih očito vrijede sasvim drukčija pravila.

knjigeKulturarusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
30 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
1 godina prije

Ufff, hvala portalu, mogu izbrisati…
Pogrešna misao…
Farenhait 451!
Suluda crna komedija, doživljava “remake” u Ukrajini.
Zašto?
Jer čitava politika SAD je “remake” Hollywoodske produkcije.
Crne, i one fantazijske, kako če ta produkcija pobjediti Rusiju…

Reese
1 godina prije

Kako europski od vlastiti u Kijevu !!!

POLITIČKI NEKOREKTAN
1 godina prije

….izvor zla nije kod suludih seljobera iz stepe,već kod fine gospode malo zapadnije….njemačka? ma neee, još malo zapadnije

tuf
1 godina prije

Naravno, to je očekivano, baš kao i šutnja “slobodnog & demokratskog svijeta”. Nego dajte popratite kuhanje oko Kalinjingrada, ne miriše na dobro. Zakuhali Britanci i Litva. The bloc is forcing Moscow to apply adequate self-defense, Andrey Klimov said after Lithuania blocked the transit of sanctioned goods to Russia’s exclave of Kaliningrad. NATO member state Lithuania is now effectively engaged in “direct aggression” against Russia, senator Andrey Klimov argued in his Telegram post on Monday, citing Vilnius’ decision to stop the transit of sanctioned goods to Russia’s exclave of Kaliningrad. According to the Russian politician, who heads a commission for the defense of state sovereignty, by refusing to let certain goods pass through its territory to the Russian region, Lithuania has violated a treaty signed between Moscow and Brussels 20 years ago. Unless the EU brings its member state to heel and forces it to respect the accord, a huge question… Čitaj više »

Hubert
1 godina prije

Vec vidjeno u Hrvatskoj!!!

1 godina prije

Slijedi blokada Kaliningrada ..Tako najavljuju liliputanci…I eto ga , spirala sukoba..

Realno
1 godina prije

To je uvjet da bi dobili novaca od Njemacke

abc
1 godina prije

To je zapadna direktiva, a ukrajinski neonacisti je samo provode.

MrKamenjarac
1 godina prije

….I ADOLF JE SPALJIVAO KNJIGE;PA OSTALO JE JOS PAR….FASISTI OSTAJU FASISTI.

ad astra
1 godina prije

Bez emocoja gledano to nije dobro. No, kako to objasniti ljudima koje ta ista Risija terorizora. Rusija je otvorila Pandorinu kutiju. Generirala je ogromnu mržnju pŕotiv sebe. To nije nešto što će nestat preko noći. Mržnja cijelog svijeta će biti prepoznatljiva na svakom koraku. Još bi mržnja bila donekle iprihvatljiva ali uz to prisutna je izolacija i embargo. Ekonomske posljedice bit će strašne.

jupiter
1 godina prije

nesto mi to poznato…tako je pocelo a videsmo kako se zavrsilo

nessy
1 godina prije

Jadna je drzava koja se boji muzike i knjizevnosti zemlje susjeda, jer bi mogli izazvati ‘separatisticke osjecaje’. Oni ovim priznaju da u narodu postoje separatisticke tendencije, koje umjetnost moze potencirati. Na kraju krajeva, to je i tocno. Ruski identitet budi asocijacije na muziku, knjizevnost, svemirski program, nuklearnu silu, vojsku, votku, nacionalni ponos i td. Ukrajinski identitet? Jedino sto mi pada na pamet, to je psenica, ukrajinske ‘seksualne radnice’ (po tome su cuveni), i Taras Buljba.

Kalle balle
1 godina prije

Ursula von lucifer pali ne ovi sljedbenici. Ona i pijanac iz Londona prede crnu cipku.

Max
1 godina prije

ČIsti kulturocid.

rade iz niša
1 godina prije

kojom si ti genijalnom metodom došao na ideju da uspoređuješ gagu i village people s thomasom mannom i oscarom wildeom? zato jer su seksualno devijantni? po čemu se onda takav vid proskribiranja razlikuje od gnjusobe cancelling kulture?

Weteran
1 godina prije

Nema mojeg komentara sa poznatim činjenicama?

Mamajev Kurgan
1 godina prije

..Knjigocid,, Ante Lesaja

nekoizmase
1 godina prije

Bio je i ovdje u Hrvatskoj knjigocid 90-ih nije se evropa niti demokratski zapad uzbudivao oko toga

ogo
1 godina prije

Posmrtni mars prvi vec skoro 4 mjeseca na svim Ukrajinskim top listama.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI