Ukrajina zahvaljuje Sjevernoj Makedoniji na tenkovima i avionima

T-72a
69 komentara

Ukrajina će uskoro dobiti novu vojnu pomoć, ovoga puta iz Sjeverne Makedonije, potvrdio je u subotu pomoćnik predsjednika Vladimira Zelenskog Mihail Podoljak. Prema makedonskim medijima, avioni koje Skoplje navodno planira dati Kijevu kupljeni su od Ukrajine početkom 2000-ih.

Podolijk je u subotu pohvalio Sjevernu Makedoniju na Tviteru jer je “dala Ukrajini rame [podrške] u obliku tenkova i aviona”. Takođe je rekao da Skoplje danas pokazuje “više hrabrosti od polovine G20″.

Ranije, video snimci koji su se pojavili na društvenim mrežama prikazuju borbene tenkove natovarene na kamione koji se kreću cestom negdje u Sjevernoj Makedoniji. Prema lokalnim medijima, Ministarstvo odbrane je krajem jula potvrdilo da su snimci autentični i da zaista pokazuju tenkove koje je Sjeverna Makedonija htjela ”donirati” Ukrajini. Tenkovi su prethodno korišćeni u vojnom bataljonu koji je bio pred rasformiranjem, saopštilo je ministarstvo, dodajući da su delovi teške opreme “nekonkurentni” i ionako ne mogu da zadovolje potrebe odbrane zemlje.

Prema pisanju medija, tenkovi su T-72 sovjetske proizvodnje koje je Skoplje nabavilo od Rusije 2000. godine tokom unutrašnjeg sukoba sa lokalnim separatističkim grupama. Nejasno je koliko tenkova planira dati Kijevu, ali balkanski narod je imao ukupno 31.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nazvalo je odluku Skoplja “velikom greškom” krajem jula. Skoplje je odgovorilo rekavši da je Sjeverna Makedonija članica “najmoćnijeg vojno-političkog saveza: NATO-a”, dodajući da “odlučno” podržava stav bloka predvođenog SAD.

U četvrtak su sjevernomakedonski mediji MKD također izvijestili da Skoplje planira Kijevu predati četiri sovjetska vojna aviona Su-25. Ministarstvo odbrane ovo nije ni potvrdilo ni demantovalo, ali je navelo da će detalji odluka vezanih za vojnu pomoć Ukrajini biti kasnije “deklasifikovani i transparentno objavljeni”.

Prema MKD-u, avioni su zapravo kupljeni od Kijeva 2001. godine. Sjeverna Makedonija je navodno 2004. pokušala da ih proda drugoj državi, ali očito nije uspjela. Planirano je 2011. godine modernizirati četiri bojna aviona kako bi ispunili standarde NATO-a, ali to se također nije dogodilo.

Sjeverna MakedonijaTenkoviukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
69 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Darko
1 godina prije

Nismo mogli niti sanjati da su Makedonci toliko naivni da pomažu ukrajinske fašiste? Sjećate li se kako je Balkan pomagao islamske ISIL teroriste koji su razarali Siriju? E sada pomaže fašiste Zelenskog koji su uzrokovali razaranje Ukrajine i patnju ukrajinskog naroda. Zahvaljujući truloj Americi i još trulijoj Europi…

Tupko Glupko
1 godina prije

I Makedonci se rješavaju svojeg vojnog otpada.

Ne sumnjam da slijedi modernizacija i kupnja skupe nove vojne opreme na kredit od izuzetnih.

Vrlo vjerojatno neće imati više vojne avione, kao što ih takoreći nema ni Hrvatska, čemu je svakako kumova i “remont” Mig-ova koje su Ukrajinci napravili i vratili 2015. godine.

kiza
1 godina prije

Da nije žalosno bilo bi smiješno,čuj Makedonija i C. Gora članice najmoćnijeg vojnog pakta na svijetu.Makedonci mogu samo sa tavče na gravče da doprinesu NATO paktu.

Tupko Glupko
1 godina prije

Nego, znate li da Rusi nude turistički let u Migovima 29 i 31?

Ponuda na stranici mytravel sa hratskom domenom, naziv je “Let u ruskom borbenom zrakoplovu MiG-29”.
Cijena 20.000 kuna – ovdje je uključena izrada vize, službene dozvole, letačka obuka, putovanja i odlasci do moskovskog aerodroma, smještaji u hotelima sa 4 i 5 zvjezdica, avionska karta od Moskve do Niznhy Novgoroda, željeznički tranport, vodič, turistički obilazak Moskve i Nizvhny Nvgoroda itd., itd.

Za dodatnih 5.800 kuna mogu se naručiti fotografije i DVD s filmom svog leta kao i pilotsko odijelo sa svojim imenom na njemu za dodatnih 3.400 kuna.

Detaljnije na navedenoj web-stranici.

Mrčikola
1 godina prije

Možda bi bilo jednostavnije da ih odmah prodaju Turskoj pod staro gvožđe…uštedjelo bi se na “predobradi” i manipulatvnim troškovima.😁

tihobl
1 godina prije

Bravo sjeveromakedonci, tenkove koje ste kupili poklanjate prodavcu. 30 tenkova od 31, pa to je velikodusno. Sad bi trebali da se rijeste i pjesadijskog oruzja (kao sto se Hrvatska rijesila oruzja jugoslovenske proizvodnje) pa da se na miru moze pristupiti konacnom rjesenju makedonskog pitanja.

hiber
1 godina prije

Onako usput, je li zabiljezena koja ruska Armata na bojištu u Ukraini?

Mölltaler
1 godina prije

“Prema pisanju medija, tenkovi su T-72 sovjetske proizvodnje koje je Skoplje nabavilo od Rusije 2000. godine tokom unutrašnjeg sukoba sa lokalnim separatističkim grupama.”

Rusija im je poklonila te tenkove za borbu protiv tih separatista (koje je nato podržavao) i sad im to ovako vraćaju.
Stvarno dno dna od makedonskih vlasti, ali u stvari i nije previše čudno s obzirom da im ti isti separatisti sada sjede u vladi.

Kosir i Bat
1 godina prije

Prodani, a ni ni bitno postat ce uskoro aljbanjska republjik Makedonjija……

Ico
1 godina prije

Putin treba Sjevero – istok-zapadnim Makedocima uskratiti ruski plin

Mahatma
1 godina prije

Makedoniju treba dati Bugarskoj i završit s tom šprdnjom od države.

Makedonec
1 godina prije

Ova nasa vlada a i sve prethodne od raspada Jugoslavije bez suda sa svim ministrima objesiti na bandere od Kumanova pa do Gjevgjelije. Ua sve lopovluke i izdaje.

bruegel the elder
1 godina prije

Ovi SU-25 nisu operativni / mogu poslužiti za rezervne dijelove.

FATIH
1 godina prije

“CUD JE ZENSKA MNOGO CUDNOVATA STOTINU CE PROMIJENITI VJERA DA UCINI STO JOJ SRCU DRAGO”
E MOJ GOCE DELCEVU DA ZNAS STA TI ZEMLJACI RADE ………………….
A TEKA DA MARSAL SAZNA……???!!!

Max
1 godina prije

Ukrajina ima više oružja od Makedonije.

Branislav
1 godina prije

Te drzave vise nece biti dogodine

TomRy
1 godina prije

Makedonija spade na S i M, sado i mazo=Sjeverna Makedonija. Prosla su vremena ponosa i slave u SFRJ.

CroExit
1 godina prije

E ako ništa nije ovo će promijenit tijek rata. elenskijev as iz rukava.

FRANZ
1 godina prije

Makedonski ljudje sram naj vas bo dajati pomoč Ukrajinskimi fašistom in nacistom je in navek bo protihumanitarno delovanje.

nessy
1 godina prije

Eto, Makedonija nudi rame (za plakanje) Ukrajini. Sa ovim oruzjem, vrijednim strahopostovanja, za makedonsku vladu je jedino pitanje bilo “da li je bolje reciklirati, ili zaglumiti podrsku Ukrajini, pa se mozda malo ogrebati od EU”. Odluka je vidljiva iz prilozenog. Kada ovaj kontigent stigne, samo pazite sto ce javiti britanski obavjestajci. Ovo mijenja stvari iz temelja. Kad stigne ovo naoruzanje, specijalci grupe Mozart, a i posebni komandosi grupe Guns & Roses (ruze imaju, a guns stizu uskoro), Rusi mogu samo bijegom pokusati spasiti zivot.

Gorki
1 godina prije

Bice zeljeza za Ruske topionice zeljeza…

Lucija, prva
1 godina prije

Pa, vidimo da ima istine u onome o “Zapadnim Bugarima”.

Najbitnije, razoružani su.
Oni koji su donijeli ove odluke i stavili potpise imaju sasvim sigurno i adrese i druge stvari…

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI