Ukrajina: zatišje prije oluje?

Ukrajina
34 komentara

17. siječnja u zemlju se vratio bivši predsjednik Ukrajine, poznati oligarh Petro Porošenko. Porošenko se suočio s kaznenim slučajem pokrenutim prema člancima ”veleizdaja” i ”pomoć aktivnostima terorističkih organizacija”. To se posebno odnosi na kupnju ugljena iz Donbasa. Prema istrazi, bivši predsjednik je u jesen 2014. stvorio kriminalnu skupinu i poremetio isporuku ugljena iz Južne Afrike. Prije mjesec dana Državni istražni ured bivšem je predsjedniku pokušao uručiti sudski poziv i pozvati ga na ispitivanje, no Porošenko je izbjegao primanje dokumenta i odmah pobjegao u inozemstvo.

Nije gubio vrijeme. Njegov tim uspio je mobilizirati ultranacionalističke snage i mase nezadovoljne politikom aktualnog ukrajinskog predsjednika, bivšeg komičara Zelenskog.

Očito je Porošenko dobio određena jamstva euroatlantskih elita.

Bivši predsjednik nije priveden prije izbora preventivne mjere u zračnoj luci po dolasku, kako to propisuje zakon. Sudac je odbio i odluku o istražnim zabranama 17. siječnja te je ročište odgodio za 19. siječnja.

U međuvremenu, ocjena odobravanja predsjednika Zelenskog brzo opada. Ključni članovi ureda predsjednika daju ostavke. Zemlja pati od dugotrajne ekonomske krize praćene demografskom katastrofom. Glavni razlozi su raširena korupcija i kolonijalno iskorištavanje gospodarstva zemlje od strane euroatlantista. Zapravo, Ukrajina je pod vanjskom kontrolom Washingtona i Bruxellesa.

Danas je najvažniji zadatak Zapada održati status quo u Ukrajini. I Porošenka i Zelenskog u potpunosti kontrolira Washington. Istodobno, postoji veliki rizik od masovnih prosvjeda, pa čak i puča zbog nezadovoljstva politikom aktualnog predsjednika. Porošenko se smatra lojalnom osobom koja, u slučaju krize, neće dopustiti trećoj strani da dođe na vlast i promijeni tijek vanjske politike zemlje.

Događaji u Ukrajini odvijaju se usred neuspjeha dijaloga o strateškoj stabilnosti između Rusije i NATO-a, kao i ekstremne promjenjivosti cijena na energetskim tržištima.

Stalni predstavnik Rusije pri OESS-u je 17. siječnja najavio završetak pregovora o sigurnosnim jamstvima unutar sigurnosne organizacije zbog njihove beskorisnosti. Posljednjih dana pojavila su se izvješća da Moskva dosljedno smanjuje svoj diplomatski zbor u Ukrajini. Kremlj je također pooštrio svoju retoriku, optužujući NATO da priprema agresivne akcije protiv Rusije.

Zauzvrat, predsjednik Bjelorusije Lukašenko, ruski saveznik, tvrdio je gomilanje ukrajinskih postrojbi u blizini granica zemlje. NATO nastavlja sa sličnim optužbama protiv Rusije.

Istovremeno, u Donbasu vlada privremeno zatišje.

Izvještavaju se o samo sporadičnim okršajima bez upotrebe teškog naoružanja na bojišnici između Oružanih snaga Ukrajine i oružanih postrojbi Donjecke i Luganske Narodne Republike.

Ranije je potvrđena koncentracija udarnih postrojbi UAF-a, uključujući i oklopne postrojbe, u neposrednoj blizini linije dodira. Dobrovoljački nacionalistički bataljuni, koji se uglavnom sastoje od stanovnika zapadnih regija Ukrajine, stigli su na čelo. NATO je povećao isporuke oružja Kijevu. Slijedeći primjer Washingtona, šef britanskog ministarstva obrane rekao je da će London poslati protutenkovsko oružje Ukrajini. U redovima UAF-a nalazi se veliki broj NATO instruktora.

Konstelacija događaja ukazuje da strane kao najizgledniji scenarij u bliskoj budućnosti smatraju izbijanje još jednog oružanog sukoba u istočnoj Europi.

Autor: South Front
Petro Porošenkoukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
34 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vox
2 godine prije

Ukrajina cak nije ni SEZONSKA DRZAVA poput Letonia, Lituania i Estonia ili Hrvatske, Ukrajina je SLUCAJNA DRZAVA, stvorenje koje je zaiskrilo te zime 1991, postojalo u vremenu “slabe Rusije”, dovuklo se do danasnjih dana iako osakaceno 2014 a sada ide u svoju terminalnu fazu…..

Rudar
2 godine prije

A dobre su mi usporedbe Ukrajine i Hrvatske, kao neka iskustva iz prošlosti ali nitko ne razmišlja da bi i Rusija mogla pitati za savjet npr. kako se zemlja brani vojnim prodorom u susjednu državu ili kako se šalju vojne trupe u susjednu državu bez oznaka itd itd.
Hrvatska je vojno čudo, svi se zanimaju ta navodna unikatna vojna iskustva.

AJeTo
2 godine prije

Vjerojatno će pojam “istočna Europa” zahtijevati redefiniranje.

Mlata
2 godine prije

Instruktori, generali u penziji…jedva čekaju cirkus, mlatnu neku paru!

Mlata
2 godine prije

Imali smo priliku, dođu li ti tvoji može biti samo bolje! Nikako da shvatimo da smo komplet ex ju dobre sluge a kao gospodari smo zli

Count
2 godine prije

Oh Gospodicna FINA !!! Samo bi ste prije toga morali isprva definirati a STO SU TO DANAS ” TURCI ” ??? Koliko sam tamo vidjeo u toj potpuno NEKOHEZIONOJ MASI – RAZNORODNIH etniciteta I plemena , JEDINI KOHEZIONI faktor je Sunni Islam I NIST drugo !!! To cak nije niti Erdogan buduci da on uopce nema rodbine u Turskoj !!!! SVI su u }}}} GRUZIJI !!! I Sam Erdogan NIJE Turcin vec islamizirani Gruzin .Sto sve po sebi I nije cudo jer je I sam ” Otac Turske ” plavooki – blondin Atatürk bio Bugarski ciganin iz Salonike – Grcka . Nemojte pretjerivati Gospodicna , uzalud su vam nade ….

Tupko Glupko
2 godine prije

Nakon što su osiromašeni i opljačkani nakon provedenog puča 2014. godine (Nulandini kolačići), Ukri sada idu i masovno ginuti za Zapad.
Eto nam novog izbjegličkog vala u Europi.

Podsjetimo se, Ukrajina ima 41,5 miljuna stanovnika sada.
Prije puča izvedenog 2014., imala je 45,5 milijuna.
Izgleda da su jedina europska populacija koja gubi stanovništvo brže od Hrvatske.

Izuzetni se spremaju primiti barem 5 milijuna Ukra avio-letovima i odvesti ih u obećanu zemlju.

Boba Lazarević
2 godine prije

A što su to još Rusi uzeli osim Krima koji je oduvijek bio njihov?

abc
2 godine prije

Ukrajina je istina i obraz zapada.

tihobl
2 godine prije

Ukrajinski vrh je vec nagulio iz zemlje. Rada je na godisnjem odmoru jos mjesec dana, a Zelenski je rezervisao smjestaj na mauricijusu da ide na odmor.

Max
2 godine prije

Da to je zatišje pred buru.

Lucija, prva
2 godine prije

Mislite da se vrate i osvoje Kazahstan? 😃
Ispostavlja se da su bez veze išli na Zapad.
Mala Azija ne obiluje rudnim bogatstvima…
A i nekako je na vjetrometini. Povjesnoj.
Osim toga, s dvije strane more, s treće Kurdi.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI