Ukrajina želi da SAD izvrši pritisak na Izrael

iron dome gvozdena kupola
17 komentara

Sjedinjene Države bi trebale uvjeriti Izrael da pruži vojnu pomoć Kijevu, rekao je ukrajinski ambasador u Tel Avivu Evgenij Kornijčuk. U intervjuu za list The Hill, objavljenom u nedjelju, Korniychuk je tvrdio da, budući da su SAD “jedina zemlja koju Izrael sluša”, Washington također treba osigurati da se njegov bliski saveznik pridržava zapadnih sankcija Rusiji.

Otkrivajući da se sastaje s američkim ambasadorom u Izraelu na sedmičnoj bazi, Korniychuk je u šali nazvao Toma Nidesa “ tajnim oružjem ” u svojoj kampanji da Izrael izbaci iz neutralnog statusa.

„ Zbog toga razgovaramo o različitim mjerama podrške, i opet, moramo promijeniti ovaj glavni trend koji čini poziciju Izraela drugačijim od ostatka demokratskog svijeta i imati više vojno-tehničke saradnje “, rekao je on.

Ukrajinski ambasador je priznao da je došlo do određenog “pozitivnog razvoja ” u odnosima sa Izraelom, koji je nedavno ponudio njegovoj zemlji sistem upozorenja na rakete. Međutim, Ukrajina očekuje ” više od Izraela, naravno “, rekao je. Izrazio je nadu da će navodna vojna ‘saradnja’ između Rusije i Irana u Ukrajini – nešto što obje zemlje negiraju – natjerati Izrael da promijeni svoj stav o isporuci oružja. 

Kornijčukove primjedbe uslijedile su manje od tjedan dana nakon što je izraelski ministar odbrane Benny Gantz, navodeći ” operativna ograničenja” , jasno stavio do znanja svom ukrajinskom kolegi Alekseju Reznikovu da Izrael “neće obezbijediti sisteme oružja Ukrajini”. Međutim, Izrael je spreman nastaviti snabdijevanje Kijevu humanitarnom pomoći i odbrambenom opremom koja spašava živote, rekao je Gantz. U međuvremenu, Rusija je dosljedno upozoravala Zapad da ne ” napumpava” Ukrajinu oružjem, objašnjavajući da bi to samo produžilo sukob i izazvalo nepotrebne žrtve.

Kornijčuk je otkrio da je drugo najvažnije pitanje za njega, nakon dobijanja vojne pomoći od Izraela, da obezbedi da Izrael sprovodi antiruska ograničenja. Iako Tel Aviv nema svoje zakone o sankcijama, njegova vlada je rekla da zemlja „čini sve što može “ kako bi bila dio napora međunarodnih sankcija.

“Pitanje sankcija je također važno i Amerikanci su u mnogo boljoj poziciji da provjere da li Izraelci slijede te sankcije ili ne”, rekao je Korniychuk.

Portparol Ministarstva finansija rekao je za The Hill da ” blisko ” sarađuje sa svojim partnerima, uključujući izraelske, ” kako bi presijecao puteve ” Rusiji da izbjegne sankcije.

IZRAELrusijaSADukrajinaŽelezna Kupola
Pretplatiti se
Obavijesti o
17 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Xam
1 godina prije

Zemlja čiji vojni budžet pre rata je bio jednak budžet New York Police Department-a, uspela je da zaustave invaziju druge vojne sile na svetu i istu izvrne ruglu, i 9 meseci vodi tokom poslednjeg vremenskog perioda. Ja to nazivam moralnim pobednikom.

Zašto potenciram sramotu Rusije’, pa baš zato što su je ipak svi smatrali nekakvim svetskom vojnom silom, koliko god je bila iza NATO-a i Amerike. Ovakav ishod rata je iznenadio čak i Zapad. Druga vojna sila sveta 9 meseci ne može da porazi državu sa kojom se graniči, i pritom trpi sve češće udare po sopstvenoj teritoriji. Ne treba dalje komentarisati.

Ivan
1 godina prije

Ukrajina se cijelom svijetu popela na onu stvar. Htjelo im se rata, provocirali su 15 godina Ruse i sada kada dobivaju batine za promasaje svojih idiota pucisticke vlasti, misle da ih cijeli svijet treba spasavati u tome sto su zasrali. Vrijeme je da se Zelenski skine jednom dobrom akcijom ili dobrom navodenom, pomogne Rusima i nad Ukrajinom uvede prislna uprava.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ha , ha , ha , ha . A kako to misle ucinjet ?! Pritiskat – CIME ?! Vojnom pomoci ?! Vidjeli Zidovi KAKO se pomaze Chabad – Hipster Zidovima Ukraine 😂 … Budu li pritiskali previse GDJE CE POBJEC na koncu —> 100 % —-> Chabad Lubavich vlada Joe Bidena – ne – Uncle Joe NIJE Katolik dragi logicari 😉 ! Ti .. ‘ potomci ” – nazovi Hasidske Dinastije i njihovo , samozvano ” mesijanstvo ” , uopce nije toliko popularno unutar naroda Israela ( ne govorim o politicarima – to su prostitutke za rentiranje ) .. Svojedobno sam u Ethiopiji naisao na zemunice – creme de la creme ISTINSKA Zidovstva PO KRVI — I VJERI – na Falase !!! ISTINSKA HAMOVA DJECA ! Vidim .. Stara covjeka , prilaze mu prevashodno djeca te ga pitaju za savjete . Ne znan sto je bio no ocevidno da je… Čitaj više »

Vrata
1 godina prije

Prije da je drugacije,amerika slusa izraelski lobi.U slucaju da Izrael isporuci oruzje ukrajini onda bi Rusija mogla isporuciti oruzje Iranu,Siriji i Hezbolahu,a to je posljednje sto Izrael zeli.

tihobl
1 godina prije

Ne znam zasto da se rusi boje i ovog izraela pa vidjeli ste kako su ih rusi sredili u Siriji tamo je blagostanje od kako je oboren ruski avion sa 15 vojnih strucnjaka i sve rade po dogovoru iako su donji ispali rusi ali nema veze .

ףךפםן
1 godina prije

Mi ne podržajemo naciste.
Hvala.

dona
1 godina prije

Ukrajina ima previše glazbenih želja….

Max
1 godina prije

Izraelu je bitniji prijatelj u Kremlju nego u Kijevu.

Roccos
1 godina prije

Kako to USA može uvjeriti Izrael da pruži vojnu pomoć,kad je u Tel Avivu centralna uprava SADistana?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI