Ukrajina želi nove američke radarske sustave

8 komentara

Vojna pomoć Zapada sve manja, usprkos zahtjevima Kijeva za novim sustavima i oružjem

Ukrajina traži radarske sustave kratkog dometa Sentinel u svom sljedećem paketu vojne pomoći od SAD-a, izvijestio je u utorak Politico pozivajući se na izvor blizak razgovorima između Washingtona i Kijeva. Zahtjev dolazi usred očite nevoljkosti Zapada da Ukrajini pošalje naprednije oružje, odabirući umjesto toga isporuku starijeg oružja. Prema Politicu, zahtjev za sustavima Sentinel “daleko je od tenkova Abrams, F-16 i vojnih taktičkih raketnih sustava ATACMS”, ali je svejedno “od ključne važnosti za Ukrajinu preživljavanje zime” u sukobu s Rusija.

Konkretno, radarski sustav mogao bi pomoći u “zaštiti tvornica u kojima Ukrajinci namjeravaju izraditi vlastito oružje, umjesto da ga uvoze, nakon što zatraže pomoć zapadnih obrambenih tvrtki”, dodali su mediji.

Ukrajina je svoje neuspjele protu-ofenzivne napore okrivila za očitu neodlučnost Zapada po pitanju osiguravanja oružja. Razgovarajući o tome, bivši zamjenik načelnika Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga, general-pukovnik Igor Romanenko, rekao je za Al Jazeeru da “strateški ciljevi nisu postignuti ove godine” i priznao da je bilo kakav iskorak “teško moguć” do završetka ove godine.

“Oružje treba isporučiti na vrijeme, a ne na način na koji to rade naši saveznici”, rekao je Romanenko, navodeći duga kašnjenja u isporuci i kvaliteti vojne pomoći. Unatoč službenim zahtjevima za određenim oružjem prije godinu dana, zapadni podupiratelji “još uvijek nisu isporučili čak ni vrste oružja koje su bile dogovorene”, ustvrdio je. U Kijevu je također bilo zabrinutosti da će nadolazeća zima biti teška zbog ruskih udara na infrastrukturu. Ukrajinske elektrane, uključujući one koje podržavaju njezin vojno-industrijski kompleks, bile su među ruskim metama od napada Kijeva na Krimski most 2022. Ukrajina ostaje “u potpunosti ovisna” o američkoj pomoći za funkcioniranje svoje civilne i vojne infrastrukture, izjavila je u ponedjeljak američka ministrica financija Janet Yellen za CNBC, nazvavši to “ključnim prioritetom”.

Međutim, čini se da je buduća američka pomoć Kijevu upitna budući da se Kongres nije složio oko paketa financiranja koji bi zadovoljio i Republikance i Demokrate. Prošlog su se tjedna američki zastupnici obje strane dogovorili o dvostranačkom zakonu o potrošnji bez novca za Ukrajinu ili Izrael, kao privremenu mjeru za održavanje rada vlade do početka 2024.

SADSentinelukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
8 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Josip
5 mjeseci prije

Rusi samo drobite sva ta govna..

nastran
5 mjeseci prije

i svemirsku stanicu u konačnici?

Rudar
5 mjeseci prije

Ja želim novi američki auto, ako ne dobijem kupit ću si Ruski !

Bruno
5 mjeseci prije

Dobri su ovi Ukrainci. NIsu shvatili da se sve odvija po američkom planu. Nisu amerikanci odstupili od svojih planova ni za milimetar. Precizni k’o laser. Ispraznili EU skladišta, glupani nemju svoju proizvodnju i sada sve oružije moraju nabavljati od Amerikanaca. Cijena haubice će biti 100 dolara, ali će granate biti milijun. Sada će samo da šire strah kako su Rusi već stigli do Berlina.

tihobl
5 mjeseci prije

To mu je dobar potez. Taj radar rusi jos nisu provalili. Trebace im mjesec dana da ga provale i polupaju novim dronovima. .

Max
5 mjeseci prije

Najnoviji sustavi se ne daju trećim stranama osim Izraelu.

nastran
5 mjeseci prije

a što je sa svemirskom postajum?

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI