Ukrajina želi zajedničke patrole sa NATO-om u Crnom moru

Oleksandr Turcinov - NATO
0
0

Ukrajina i NATO razmatraju organizovanje zajedničkih patrola u Crnom moru, kazao je jedan ukrajinski visoko pozicionirani sigurnosni zvaničnik, navodeći rusko „ponašanje u regionu“ kao razlog za taj potez.

„Mi smo spremni i razmatramo ovu opciju“, kazao je sekretar ukrajinskog Savjeta za državnu bezbjednost i odbranu (NSDC), Oleksandr Turčinov.

„Stvar je u tome što ruske vojne snage dominiraju Crnim morem nakon okupacije Krima. Ne postoji realna alternativa u ovom trenutku; nema jake NATO-ove flote u Crnom moru. To nije bilo potrebno ranije, ali sada je potreba ogromna,“ kazao je Turchynov novinarima.

On je nabrojao ruske „napretke“ u Baltičkom regionu, aludirajući na jačanje ruske odbrambene pozicije u Kalinjingradu i Sredozemnom moru te spominjući i ruske baze u Siriji.

„Sve ovo zahtjeva odgovarajući odgovor, prije svega od strane NATO-a“, rekao je Turchynov, dodajući da bi „NATO morao biti aktivno prisutan u Crnom moru“.

„Ukrajina je spremna da pruži punu podršku NATO-u, od ustupanja naših luka za početak zajedničkih aktivnosti naše mornarice i NATO-ovih jedinica… Mi nemamo mnogo brodova, ali smo spremni da učestvujemo u zajedničkim projektima, poput zajedničkih patrola. Naši saveznici i mi želimo da zaustavimo širenje ruske agresije“, kazao je Turchynov.

NATO-ov zvanični stav je dugo bio da su vojne aktivnosti u istočnoj Evropi odbrambeni odgovor na navodnu rusku „agresiju“ na Ukrajinu. NATO smatra da je Rusija odgovorna za „aneksiju“ Krima, iako je taj region izglasao prisjedinjenje Rusiji na referendumu u martu 2014.

Od tada je NATO zabrinut da će se Crno more pretvoriti u „rusko jezero“ pa bojni brodovi alijanse patroliraju tim područjem.

U septembru ove godine, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je kazao da taj vojni blok želi da pojača svoje prisustvo u regionu, a u znaku podrške svojim istočnoevropskim članicama.

crno moreNATOoleksandr turcinov
Pretplatiti se
Obavijesti o
0 Komentari
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI