Ukrajince čeka “strašna zima”

Ukrajina - Vojnik - Vojska
19 komentara

Penzionisani francuski general i bivši komandant NATO-a dao je zastrašujuću sliku o izgledima Ukrajine u narednih nekoliko mjeseci u njenom sukobu sa Rusijom, rekavši da je najbolje čemu Kijev i njegovi zapadni sponzori mogu da se nadaju da izbjegnu dalji gubitak ove zime.

“Ukrajinci će doživjeti strašnu zimu”, rekao je u petak Jean-Paul Palomeros, bivši načelnik štaba francuskog ratnog vazduhoplovstva u intervjuu za onlajn emiter Franceinfo. “Ne smijemo sakriti oči. U najboljem slučaju, moći će da brane pozicije koje trenutno imaju. Ne smijemo se nadati boljem.”

Palomeros, koji je služio kao jedan od dva strateška komandanta NATO-a nakon što je napustio francusko ratno vazduhoplovstvo 2012. godine, tvrdio je da evropske nacije moraju povećati svoju pomoć Ukrajini. “Evropljani moraju ulagati bolje i više ako žele da budu u mogućnosti da podrže ratne napore u Ukrajini”, rekao je on. “Za sada to nije slučaj.”

Penzionisani general dao je svoje komentare kada je francuski predsednik Emmanuel Macron posetio francuske trupe u Jordanu, gde je obećao da će nastaviti da podržava Ukrajinu. „Ne možemo dozvoliti da Rusija pobedi“,  rekao je francuski lider.

Međutim, Macron je u srijedu u intervjuu za televiziju France 5 priznao da SAD i njihovi evropski saveznici nisu uspjeli osakatiti rusku ekonomiju kroz sankcije. On je također priznao da neizvjesna politička situacija u SAD-u zamagljuje izglede za Ukrajinu.

Posljednji krug evropske pomoći Ukrajini nije prošao ranije ovog mjeseca na samitu EU u Briselu, pošto je mađarski premijer Viktor Orban odbio obećanje bloka od 50 milijardi eura (54 milijarde dolara). U međuvremenu, prijedlog američke pomoći Kijevu od 60 milijardi dolara zastao je u Washingtonu, gdje su se republikanski poslanici protivili davanju više novca dok Kijev i njegovi pristalice ne iznađu jasnu strategiju pobjede. Administracija američkog predsjednika Joea Bidena upozorila je da će bez odobrenja Kongresa, sredstva za pomoć Washingtona Ukrajini nestati krajem ovog mjeseca.

Palomeros je požalio na sve veću borbu na Zapadu da Ukrajini pruži podršku koja joj je potrebna. „Poruka je jasna“, rekao je. “Sada moramo uskladiti riječi s djelima.”

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg priznao je u intervjuu ranije ovog mjeseca da Ukrajina nije uspjela postići nijedan prodor na bojno polje tokom svoje dugo očekivane kontraofanzive. “Moramo biti spremni na loše vijesti”, rekao je on o izgledima za Kijev. “Ratovi se odvijaju u fazama, ali moramo stati uz Ukrajinu i u dobrim i u lošim vremenima.”

Jean-Paul Palomerosrusijaukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
19 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
nastran
4 mjeseci prije

su dečki lepo fantazirali, a ispalo drugačije?

eks
4 mjeseci prije

Moskovski vojni eksperti iznose neka svoja mišljenja. Evo nekih interesantnih: strategija koju sprovodi ruski generalštab melje neprijateljske snage u kotlovima (Bahmut , Avdejevka , ) . Sledeći će , najverovatnije , biti Seversk . Neki misle da bi uspešnija bila strategija “giljotine” . Većina je za “žrvnjeve” , odnosno mlevenje neprijateljske vojske , jer neprijatelj još uvek može da uspori svoju katastrofu , ali ne može da je izbegne .
Razvoj situacije na frontu , i šire – na medjunarodnom planu , govori da je ovo geopolitički strateški sukob i da ne treba žuriti. Što se same NATO-Ukrajine tiče , tu je sve već jasno .

abc
4 mjeseci prije

Po ovakvim izjavama je posve jasno da je to rat zapada protiv Rusije. I u tom ratu je zapad pretrpio jak poraz, a Rusija se nije ni dobro zagrijala. Večina ruskih milionera je na strani ruskog naroda i vlade. Trenutno u razvoj Rusije i ratnog gospodarstva ulažu ogromne pare.

eks
4 mjeseci prije

Neverovatna vest iz Letonije : vlast u Letoniji odlučila je da vozače koji voze pod uticajem alkohola kazni na taj način što im oduzima automobil i šalje Ukrajini. Letonski mediji pišu o tome i tvrde da je Riga do sada predala Kijevu 271 automobil oduzet gradjanima Letonije . Zaista , šta reći .

Max
4 mjeseci prije

Prilično realno.

4 mjeseci prije

misli li tu itko dugorocno? ova zima pa jos jedna pa jos jedna. moze potrajati desetljece a sto ce oni, davati ukrajini 50 mld. dolara svake godine i mobilizirati 500 000 novih ljudi? sto kad se i to istrosi?

abc
4 mjeseci prije

Bivši pomoćnik američkog ministra obrane za poslove međunarodne sigurnosti Chas Freeman rekao je da su vojne pobjede ruske vojske u Ukrajini dovele do raskola u NATO-u.
Prema njegovim riječima, jedinstvo saveza je napuklo, a niz zemalja članica NATO-a odbija podržati “ideju o nastavku sukoba”. Freeman je primijetio da su vojne sposobnosti bloka također diskreditirane ruskim uništenjem NATO-ovog “najboljeg oružja”.
Zapad također nije uspio izolirati Rusiju na međunarodnoj sceni, ustvrdio je bivši pomoćnik šefa Pentagona. Većina zemalja u svijetu ne dijeli planove Sjedinjenih Država i njihovih partnera da uđu u sukob s Moskvom, a zapadne sankcije ne samo da nisu oslabile Rusiju, već su, naprotiv, ojačale njezino gospodarstvo.

abc
4 mjeseci prije

Zima je ista za sve.

tihobl
4 mjeseci prije

Strasna je zima. Pogledajte slike drveca kojeg je okitila ledena kisa. Sve se grane posavijale pod teretom leda koji ih je obavio.

Dejan Beric dobrovoljcima porucuje da dobro razmisle o dolasku, jer je vecina srba u bolnicama zbog upale pluca. samo sto im ne kaze da odgode polazak na 3 mjeseca.

A ima nesto jos strasnije – na snimcima nisam vidio ni jednog nato vojnika u bijelim maskirnim uniformama. Uocljivi su na snijegu iz daleka.

Bruno
4 mjeseci prije

Neizvjesna politička situacija u SAD-u NE zamagljuje izglede za Ukrajinu. Zamagljuje ih tvoja glupost. Jaro moj jarcane, uniformu na sebe, povedi svoju babu i u rov u Ukrainu. Možda shvatiš da si slabije inteligencije, pa prestaneš blejati o pomoći i povećavanju davanja za Ukrainu. Sigurno je Francuska neće obnavljati.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI