Ukrajinci se žale zbog poskupljenja Starlinka

Starlink
14 komentara

Ukrajinski korisnici Starlinka traže odgovore od izvršnog direktora Elona Muska zbog predloženog povećanja cijena njihovog satelitskog interneta, navodi se u nekoliko tvitova objavljenih u utorak.

Dimko Zhluktenko, osnivač nevladine organizacije posvećene snabdijevanju vojske Starlinkom, osudio je povećanje cijene od 10 dolara opisano na snimcima ekrana koji kruže društvenim mrežama kao „ne kul“, ali je obećao da će „pronaći isplativo rješenje“. Korisnici su prijavili da primaju e-poruke od Starlinka u kojima ih obavještavaju da će se njihova mjesečna naknada za uslugu povećati sa 65 na 75 dolara, dok je cijena satelitske antene postavljena na povećanje sa 500 na 700 dolara. Nove naknade treba da stupe na snagu 29. decembra, ali ” ako ne želite da nastavite svoju uslugu, možete otkazati bilo kada “, objašnjava se u poruci.

Drugi ukrajinski korisnik Twittera, Roman Kyryliuk, zatražio je da zna ” koji su razlozi uticali ” na povećanje cijene, podsjetivši Muska da “finansijska situacija ovdje nije dobra.”

Korisnici Starlinka u Ukrajini dobijaju skroman popust u poređenju sa svojim američkim kolegama, a mnoge sisteme koje koristi vojska plaćaju američka vlada, NATO, nevladine organizacije i drugi sponzori ratnih napora Kijeva. Troškovi mjesečne pretplate u Ukrajini smanjeni su u avgustu sa 100 na 60 dolara, iako prema novom režimu cijena je malo umanjena za američke korisnike (599 dolara).

Dok su Muskove finansije nešto poput crne kutije zbog privatne prirode njegovih kompanija, najbogatiji čovjek na svijetu požalio se prije nekoliko mjeseci da ima problema da snosi troškove održavanja ukrajinske vojske na mreži, pozivajući Pentagon da plati svoje pravičan dio troškova za visokotehnološku internet uslugu.

Ranije ovog mjeseca, oko 1.300 Starlink terminala u Ukrajini navodno je palo u mrak zbog zaostalih računa, navodi CNN. Ukrajinsko ministarstvo odbrane, svjesno prijetećeg problema spajanja kraja s krajem, zatražilo je od svojih britanskih kolega 3,25 miliona dolara kako bi premostilo taj jaz, ali je navodno odbijeno.

Dok su ukrajinski korisnici i njihove pristalice tražile odgovore od Muska u utorak, izgledalo je da je novopečeni vlasnik Twittera zaokupljen trgovinom mrvicama s Appleom i zapadnim medijskim establišmentom. U ponedjeljak je otkrio da ne samo da je Apple “prijetio da će uskratiti Twitter iz svog App Storea”, već da nam tehnološki behemot “neće reći zašto.”

elon muskStarlinkukrajina
Pretplatiti se
Obavijesti o
14 Komentari
Najstariji
Najnoviji Najviše komentiran
Inline povratne informacije
Pogledaj sve komentare
Vojni analitičar
1 godina prije

Korisnici Starlinka u Ukrajini dobijaju skroman popust u poređenju sa svojim kolegama u državi, a mnoge sisteme koje koristi vojska plaćaju američka vlada, NATO, nevladine organizacije i drugi sponzori ratnih napora Kijeva. Troškovi mjesečne pretplate u Ukrajini smanjeni su u avgustu sa 100 na 60 dolara, iako prema novom režimu cijena posuđe koštaju nešto manje za američke korisnike (599 dolara).

Molim “autora” teksta za pojašnjenje ovog odlomka, posebno ovog podebljanog.

Schwarze Hunderte
1 godina prije

Ovi jos uvijek misle da je netko duzan da ih izdrzava ?! Eh ukri , ukri … Naucit cete na tezi nacin onda ……

Tupko Glupko
1 godina prije

Dižu cijene, i? Ukri izgleda ne znaju da je velika inflacija u Europi i SAD-u upravo zbog nametnutih energetskih sankcija Rusiji zbog Ukrajine. Izgleda da su toliko navikli da im Zapad sve plaća da nisu niti svjesni toga. Procjena je da Muskova podrška Ukrajini preko firme SpaceX za nasušno potreban internet u Ukrajini (naročito za vojsku) mogla stajati blizu 400 milijuna dolara u sljedećoj godini. Tražio je da dio toga plaća američka vojska, ali izgleda da su ga odbili i zato diže cijene. Nije pomoglo niti to što je Musku ukrajinski ambsador u Njemačkoj Andrij Melnjik tweetao “Fuck off is my very diplomatic reply to you” kada je dao svoj mirovni prijedlog za Ukrajinu, na što mu je ovaj odgovorio da “samo slijedi njegove preporuke” kada je najavio prije mjesec i pol dana da SpaceX više ne može nuditi svoje satelitske usluge Ukrajini. U međuvremenu je Melnjik prestao biti ukrajinski… Čitaj više »

Jednostavno receno
1 godina prije

Neka ograniče cijenu ko ruskoj nafti i plinu, i problem riješen.

Mrčikola
1 godina prije

…Starfucker!?

NOME
1 godina prije

Ovim ratom se uvodi digitalizacija i dronoizacija ( robotizacija) ratovanja, tj testira se u realnim uvjetima. Ljudski život ne vrijedi ništa, što i je u skladu sa agendama…., sve podsjeća na film “Terminator”. Odnarođene elite kad iskoriste vojsku i policiju protiv naroda, ove će riješiti robotima….
Nitko da takne satelite i internet….da ratuju za pravo to bi prvo riješili…..

Max
1 godina prije

Stigao raćun.

tata mata
1 godina prije

a bit ce da im sef nije dovoljno prosio za ovaj prosli mjesec

nessy
1 godina prije

Evo, iz ovoga vidimo kako su ukrajinski polticari skromni. Oni se samo zale zbog poskupljenja. Ocekivao sam da sa zale zasto to sve nije besplatno, i naravno, da im Musk prebaci neki miljuncic, da se nadje. Pa svi znamo da su oni nabranikuzapadnecivilizacijeljudskihpravaboreseprotivkrvolocnihbanditasaistoka. Inace, to su vrlo fini i kulturni ljudi, koji uvijek kazu ‘molim i hvala’, za brdo novaca koje dobijaju. Osim ponekad kad bezobrazno inzistiraju, i zale se zasto te miljarde nisu stigle vec ranije. ali, nitko nije savrsen.

© 2023 – Portal Logično

POVEZANE VIJESTI